Ειδησεογραφικό site

Σε ρυθμούς τρόικας μπαίνει η κυβέρνηση-Από Δευτέρα αρχίζουν οι συσκέψεις ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στο Παρίσι

31

Με τον «αέρα» της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch αλλά και τα θετικά στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας για την πορεία του προϋπολογισμού με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει το 2,3 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι που θα πραγματοποιηθεί από τις 3-5 Σεπτεμβρίου.

Οι υπουργοί που εμπλέκονται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις και οι οποίοι θα μεταβούν στην γαλλική πρωτεύουσα έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται στις θέσεις τους στις αρχές της εβδομάδας.

Όπως αποκαλύπτει η Realnews το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των δανειστών την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, την φορολογία για τα φυσικά πρόσωπα, το τέλος επιτηδεύματος και τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει ακόμα σε νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην σταδιακή μείωση των φόρων που σχετίζονται με τεκμήρια διαβίωσης, σε έναν συντελεστή ΦΠΑ για όλες τις κατηγορίες, την ακύρωση της διάταξης που προβλέπει φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ.

Πριν από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει νέα συνάντηση, την τρίτη μετά την εκλογή του ως προέδρου της Κομισιόν, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις 30 Αυγούστου στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής, που καλείται να αποφασίσει για το διάδοχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι ως το τέλος του μήνα να έχουν κλείσει όλες οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές, κάτι το οποίο έχει ζητήσει με επιστολή του από τους υπουργούς και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Έτσι ο πρωθυπουργός θα πάει στις συναντήσεις με τον Γιουνκέρ και αντιστοίχως οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα χωρίς εκκρεμότητες.

Στο υπουργείο Οικονομικών από την Δευτέρα θα ξεκινήσει «πυρετός» συσκέψεων προκειμένου ο Γκίκας Χαρδούβελης να είναι έτοιμος για τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και για τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ γι’ αυτό τον λόγο και οι διακοπές του ήταν ολιγοήμερες με μικρές αποδράσεις κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Άλλωστε στις 26 Αυγούστου θα πρέπει να καταθέσει στο Γ΄ θερινό τμήμα της βουλής νομοθετική ρύθμιση για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διορθωθούν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά που προκαλέσαν πανικό και εκνευρισμό στους φορολογούμενους

Τα σχόλια είναι κλειστά.