Ειδησεογραφικό site

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά – Νταβούτογλου στην Κωνσταντινούπολη

56

Σε πολύ καλό κλίμα και υψηλό διπλωματικό επίπεδο διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου το βράδυ της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η έναρξη των διερευνητικών επαφών και η επέκταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ορίστηκε συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν αύριο Τρίτη στην Άγκυρα, ενώ ο κ. Νταβούτογλου απηύθυνε πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση πριν από τον Δεκέμβριο.

Ενημερώνοντας αργότερα τους δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πολύ αναβαθμισμένη συνάντηση» όπως την χαρακτήρισε, τόσο ως προς το υψηλό επίπεδο της τουρκικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου ο υφυπουργός Φεριτούν Σινιρλίογλου και ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα (οι οποίοι ήρθαν ειδικά για το λόγο στην Κωνσταντινούπολη), όσο και ως προς το περιεχόμενο.

«Η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί και να βοηθήσει σε οποιονδήποτε τομέα», διαβεβαίωσε ο κ. Νταβούτογλου τον έλληνα ΥΠΕΞ, και συμφωνήθηκε αφενός να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, και αφετέρου, (μετά από πρόταση του κ. Κοτζιά) και η επέκταση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) από τα αεροναυτιλιακά θέματα, σε άλλους εξω-στρατηγικούς τομείς που αφορούν την κοινωνία, τον πολιτισμό και την παιδεία, αλλά και την οικονομία.

Ο κ. Κοτζιάς πρότεινε επίσης να βρεθούν από κοινού μορφές συνεργασίας στα Βαλκάνια, ώστε να συμβάλλουν όλες οι πλευρές στη σταθερότητα της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο και στο τρίγωνο αστάθειας που έχει δημιουργηθεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.