Ειδησεογραφικό site

Σε ποια βάση θα “εξορθολογιστεί” ο ΦΠΑ – Βίτσας: “Όχι” αύξηση φόρου σε βιβλία,Τύπο και νησιά

26

Την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με σκοπό να εξορθολογιστεί το καθεστώς του ΦΠΑ σύμφωνα με τις μεταρρυθμίσεις της λίστας Βαρουφάκη έδειξε ο Δ. Βίτσας.

Στην επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον εξορθολογισμό του καθεστώτος του ΦΠΑ προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Θα γίνει εξορθολογισμός του ΦΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά ή στα βιβλία» διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

«Επιδιώξαμε πρόγραμμα – γέφυρα, μια νέα συμφωνία με περιορισμένο χρονικό διάστημα. Στη συμφωνία εισάγονται για πρώτη φορά σημεία όπως η αθρωπιστική κρίση δημόσια και τα κοινωνικά αγαθά» τόνισε ο κ. Βίτσας. Η συμφωνία αναφέρει ακόμη πρέπει να ελέγξουμε «διευκολύνσεις» χωρίς κοινωνικό κόστος» διευκρίνισε

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση κερδήθηκε η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Ο Σαμαράς προεκλογικά είχε πει για κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κλείσιμο τραπεζών» σχολίασε.

Σημειώνεται πως στην επιστολή που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόταν πως η κυβέρνηση προτίθεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική ΦΠΑ.

«Η πολιτική ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές οι οποίοι θα εξομαλυνθούν με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις», ανέφερε σχετικά η επιστολή.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM έβαλε στο τραπέζι «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου». Άνοιξε έτσι το κεφάλαιο ενδεχόμενων αυξήσεων στους συντελεστές ΦΠΑ, αποκλείοντας παρεμβάσεις στον συντελεστή 6,5%, αλλά και στα νησιά.

Λίγο αργότερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν πως δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, «αν όμως χρειαστεί να αυξήσουμε τον φόρο σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως «δεν ξέρουμε αν θα είναι από τον συντελεστή 6,5% ή 13%».

Τα σχόλια είναι κλειστά.