Ειδησεογραφικό site

Σε πιστωτικό αδιέξοδο οδηγείται η χώρα– Ο εφιάλτης ενός νέου μνημονίου

37

Η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι… κατάργησε το Μνημόνιο και αυτό που υπέγραψε είναι «παράταση της δανειακής σύμβασης», ωστόσο η συμφωνία αυτή … δεν έχει νέα δανεικά και η χώρα οδηγείται στη δημοσιονομική ασφυξία. ´Οπως ομολόγησε ο υπουργός οικονομικών, θα υπάρξει πιθανότατα αδυναμία να εξυπηρετηθεί ο διεθνής δανεισμός έως τον Ιούνιο, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει διαπραγματευτικό και πολιτικό αδιέξοδο, με αβέβαιες εξελίξεις.

Και ενώ ο κ. Βαρουφάκης εξελίσσει ένα κρεσέντο συνεντεύξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη στάση του στο Eurogroup αλλά και την όλη ρητορική του περί το Ελληνικό πρόβλημα αλλά και το Ευρωπαϊκό γίγνεςθαι, ισχυροί παράγοντες από την πλευρά των δανειστών τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι “δεν κατανοούν” τη λογική του ´Ελληνα υπουργου και υπενθυμίζουν πως η χώρα νας οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της , κυρίως ως προς την εξυπηρέτηση των δανείων της.

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν θα δεχτούν μονομερείς ενέργειες από την Αθήνα και πως όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση και έχουν δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης των “θεσμών”.

Υπενθυμίζουν παράλληλα, ότι η παράταση του μνημονίου έχει δωθεί ώστε η κυβέρνηση να παρουσιάσει κοστολογημένες τις ρυθμίσεις που έχει υποσχεθει και πως έως τότε δεν προβλέπεται νέα πιστωτική διευκόλυνση. Αυτό με τη σειρά του οδηγει τη χώρα σε δημοσιονομική ασφυξία και ενδεχόμενη αθέτηση των υποχρεώσεων της προς τους δανειστές. Η ομολογία του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη ότι είναι πιθανόν να έχουμε πρόβλημα στο θέμα αυτό, ανοίγει τα σενάρια εξελίξεων με όλα τα μεσοπρόθεσμα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Πηγές των Βρυξελλών άφηναν να εννοηθεί πως εξετάζουν σοβαρά την προοπτική νέου δανεισμού σωτηρίας της χώρας ύψους 30 δις ευρώ, με την προϋπόθεση υπογραφής νέου μνημονίου, εξέλιξη που θα έδινε θεωρητικά λύση στην κυβερνητική προοπτική, αλλά θα αποσταθεροποιούσε τον κυβερνητικό συνασπισμό και θα άλλαζε τους συσχετισμούς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.