Ειδησεογραφικό site

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης η Μυτιλήνη-«Απόβαση» 17.500 μεταναστών σε μια εβδομάδα

27

Το απίστευτο νούμερο των 13.000 έφτασαν σήμερα το πρωί οι μετανάστες που βρίσκονταν στη Λέσβο. Οι αρχές του νησιού πάρα τις υπερπροσπάθειες που καταβάλλουν για να αντιμετώπισουν το πρωτοφάνη φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα, εμφανίζονται αδύναμες να δώσουν μια λύση που θα ανακουφίσει τόσο τα κύμματα των προσφύγων όσο και των κατοίκων του «νησιού της Σαπφούς». Μάλιστα κάνουν έκκληση προς την πολιτεία, ζητώντας την αμέριστη συμπάρασταση της με επιπλέον δρομολόγηση πλοίων, άλλα και με την αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί.

Το λιμάνι και τα κεντρικά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο κάμπινγκ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών μέχρι και πριν λίγη ώρα στο νησί του Βορείου Αιγαίου βρίσκονταν 13.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων περίσσότεροι από 5.000 είχαν κατακλύσει το λίμανι προκειμένου να επιβιβάστουν στα δύο έκτακτα δρομολόγια που θα πραγματοποιήθουν σήμερα, άλλα και σε πλοία της γράμμης που διέθεταν εισιτήρια. »Σήμερα από το νησί θα φύγουν δύο πλοία τα οποία θα μεταφέρουν στον Πειραιά περίπου 4.500 μετανάστες», λέει στο protothema.gr, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και συνεχίζοντας τονίζει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας πριν τον απόπλου των πλοίων στη Λέσβο βρίσκονταν περίπου 13.000 πρόσφυγες. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια των έκτακτων δρομολογίων και περαιτέρω αυξηση τους. Μπορεί σήμερα να φύγουν 4.500 πρόσφυγες, ωστόσο μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα ο αριθμός τους θα αναπληρώθεί».

Κι αν σήμερα τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «TERA JET» θα μετάφερουν 2.500 και 1.800 μετανάστες αντίστοιχα μέχρι αργά το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο η κατάσταση στη Λέσβο δεν πρόκειται να βελτιώθεί παρά μόνο για λίγες ώρες. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών καθημέρινα στο νησί του Βορείου Αιγαίου αποβιβάζονται περίσσοτεροι από 2.500 μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας αναφέρει η Περιερειαρχης, κ Χριστιάνα Καλογήρου. «Προχθες στο νησί έφτασαν 2.783 πρόσφυγες. Ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται σε καθημερινή βάση στο νησί άγγιζει και ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τους 2.500».

Ετσι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτό σε διάστημα μόλις μια εβδομάδας στο νησί της Λέσβου έχουν αποβίβαστεί τουλάχιστον 17.500 πρόσφυγες, με τις τοπικές αρχές να φοβούνται για αυξανόμενη ροή το επόμενο χρονικό διάστημα. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός προβάλλει ως επιτακτική την ανάγκη για συνέχιση και αύξηση των έκτακτων δρομολογήσεων πλοίων, άλλα και την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού. «Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των αστυνομικών που ασχολούνται με τις ταυτοποιήσεις των μεταναστών έχει αυξηθεί, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διάθεση προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας στο συγκεκριμένο τομέα έτσι ώστε να γίνονται πιο γρήγορα οι διασταυρώσεις των στοιχείων των μεταναστών» λέει στο protothema.gr, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Χάος στους δρόμους

Οι εικόνες που καταφθάνουν από τη Λέσβο δείχνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι η κατάσταση με τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα έχει ξεφύγει.

Στα βίντεο που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr αποτυπώνεται το χάος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά αστυνομικοί και λιμενικοί, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες εργάζονται ασταμάτητα έχοντας υπερβεί εαυτούς για να το αντιμετωπίσουν.

Τα πλάνα που τραβήχτηκαν την Κυριακή λίγο μετά τα νέα βίαια επεισόδια τα οποία ξέσπασαν έξω από τα γραφεία του Λιμενικού Σώματος δείχνουν ότι το σύστημα έχει φτάσει πια στα όριά του. Έξω από το λιμάνι της Μυτιλήνης κυριολεκτικά δεν υπάρχει σημείο που να μην υπάρχει μετανάστης, καθώς όλοι τους περιμένουν να γίνει η ταυτοποίηση τους. Μάλιστα, στα πλάνα διακρίνεται ξεκάθαρα το «μπάχαλο» που άφησαν πίσω τους οι μετανάστες μετά τα επεισόδια της Κυριακής, με έναν από αυτούς να αφήνει κάτω το καδρόνι μόλις αντιλήφθηκε ότι τον βιντεοσκοπούν.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι Αρχές έχουν προσανατολιστεί στο να διαχωρίζουν τους πρόσφυγες από τους μετανάστες, ώστε να υπάρξει έστω μία λογική ακολουθία στην ταυτοποίησή τους, ο Frontex σε ανακοίνωσή του τονίζει πως περισσότεροι από 23.000 μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα δια μέσου θαλάσσης την περασμένη εβδομάδα! Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως έχει χαθεί πια κάθε έλεγχος.

 

 

.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

Τα σχόλια είναι κλειστά.