Ειδησεογραφικό site

Σε επιφυλακή η ΕΥΠ για τους τζιxαντιστές

44

Του Στέλιου Βραδέλη

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι ελληνικές Αρχές τη δράση σκληρών ισλαμιστικών ομάδων σε Αλβανία, Κόσοβο και ΠΓΔΜ. Η παραδοχή του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ότι σε κάποιες περιοχές της γειτονικής χώρας υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης μελλοντικών τζιχαντιστών, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε η ΕΥΠ.

«Εδώ και αρκετά χρόνια υπήρχαν πληροφορίες πως ειδικά στην Αλβανία και στο Κόσοβο λειτουργούσαν οργανωμένα στρατόπεδα εκπαίδευσης σκληρών ισλαμιστών, οι οποίοι επάνδρωσαν τρομοκρατικές ομάδες και πολέμησαν σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Υεμένη και τον τελευταίο χρόνο στη Συρία. Στόχος μας είναι οι τρομοκράτες αυτοί να μην περάσουν τα ελληνικά σύνορα και, φυσικά, να μην αναζητήσουν επίδοξους συνεργάτες στους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα» αναφέρει στο «Καρφί» στέλεχος της ΕΥΠ.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει ενημέρωση από τις αντίστοιχες αλβανικές για τη δράση των τζιχαντιστών στη γειτονική χώρα, ενώ από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει πως πέρασαν στην Αλβανία μουσουλμάνοι προερχόμενοι από την Ελλάδα. Ενημέρωση ζήτησαν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες διαπίστωσαν με καθυστέρηση πως σε χώρες όπου έχουν έντονη παρουσία, όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και το Κόσοβο, αναπτύχθηκαν σκληροί πυρήνες ισλαμιστών τρομοκρατών, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να δράσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος χτυπώντας αμερικανικούς στόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια στρατόπεδα λειτουργούν κοντά στα Τίρανα, το Ελμπασάν, το Πόγραδετς και το Λιμπράντζι.

Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι είναι πολύ εύκολο να περάσουν ακραία στοιχεία στο ελληνικό έδαφος και να προσπαθήσουν να προσηλυτίσουν φανατικούς μουσουλμάνους. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε συλληφθει στην Αλεξανδρούπολη ένας Γάλλος μουσουλμάνος, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο τζιχαντιστών και είχε πολεμήσει στη Συρία. Ο Γάλλος συνελήφθη από την Αστυνομία αρχικά γιατί πέρασε λαθραία τα σύνορα. Ο ίδιος υποστήριξε πως επέστρεφε στην πατρίδα του. Μαζί του, όπως αποδείχθηκε, είχε σχέδια για την πραγματοποίηση σειράς βομβιστικών επιθέσεων στη Νίκαια της Γαλλίας.

ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

«Είναι εκατοντάδες πλέον οι μουσουλμάνοι που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν πολεμήσει στη Μέση Ανατολή και πολλοί εξ αυτών έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα σύνολο ατόμων που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί και είναι πραγματικά απρόβλεπτο» αναφέρει το στέλεχος της ΕΥΠ.

Όπως υποστήριξε και ο Αλβανός ΥΠΕΞ, ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως και στο Κόσοβο, τροφοδοτείται –μεταξύ άλλων– σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί και τους ωθούν να πάνε στη Συρία. Κάτι που οι ελληνικές Αρχές φοβούνται πως ομάδες ακραίων στοιχείων θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και στην Ελλάδα, ποντάροντας στην οικονομική ένδεια των εδώ μουσουλμάνων, αλλά και στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την άρνηση δημιουργίας τζαμιού και νεκροταφείου.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι με ιδιαίτερα χαμηλή μόρφωση. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά και ότι το ελληνικό κράτος τούς έχει αρνηθεί πολλά, όπως για παράδειγμα το τζαμί, είναι εύκολο να φανατιστούν από τα λόγια ακραίων στοιχείων» αναφέρει μέλος της μουσουλμανικής κοινότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.