Ειδησεογραφικό site

Σε εξέλιξη η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου

39

Ξεκίνησε πριν από λίγο η πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου, με την αιματοβαμμένη σημαία στην κεφαλή της πορείας.

Τη σημαία συνοδεύουν νεολαίοι από την ΠΑΣΠ. Η πορεία βρίσκεται στην οδό Ακαδημίας και κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία.

Σε επετειακή ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος απο τον υπουργό Επικράτειας, Νίκο Παππά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για το νόημα της επετείου αλλά και τις βασικές γραμμές της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία.

Η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης και μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος.

Οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής είναι κλειστοί, ενώ 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για την πορεία, φυλάσσοντας ταυτόχρονα πρεσβείες και άλλα κτίρια που θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο ακραίων στοιχείων.

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο Πολυτεχνείο για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών. Δεν έλειψαν μάλιστα οι μικροεντάσεις, λίγο πριν φτάσει στον χώρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να καταθέσει στεφάνι, όταν αριστεριστές επιχείρησαν να εμποδίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους κατά των κυβερνητικών στελεχών, ενώ ομάδες περιφρούρησης προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ένταση είχε σημειωθεί και νωρίτερα, όταν ομάδα υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης πήγαν στο μνημείο των θυμάτων για να καταθέσουν στεφάνι, ανάμεσά τους ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Στο θέμα, αναφέρθηκε αμέσως μετά στην ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε επίθεση στις ομάδες των αντεξουσιαστών. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και του αγώνα του δήθεν αντιεξουσιαστές, που ελέω μίας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε όμως κανείς θεωρούν ότι μπορεί να έχουν την απόλυτη εξουσία της ζωής και του θανάτου. Αυτόν τον αγώνα, τις κατακτήσεις και τους αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος, τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας δεν πρέπει να αφήσουμε να τις καπηλευτεί κανένας”, απάντησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αρχηγοί κομμάτων και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος τόνισε στις δηλώσεις του πως “το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες της νεολαίας σήμερα για δουλειά και μόρφωση για όλους, για δημοκρατία παντού. Αυτό είναι το μήνυμα του συνθήματος ‘Ψωμί, παιδεία, ελευθερία’”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επισήμανε πως “ένα δεύτερο Πολυτεχνείο έχουμε τώρα για να καταπολεμήσουμε την πείνα, την έλλειψη δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ισοπολιτείας”.

Στο Πολυτεχνείο μετέβη και ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος επίσης κατέθεσε στεφάνι, και έκανε λόγο για “υποκρισία να τιμούν δήθεν το Πολυτεχνείο αυτοί που κατάντησαν τη χώρα αποικιακή ζώνη και προτεκτοράτο των πιστωτών”.

pol1 pol2 pol3

Τα σχόλια είναι κλειστά.