Ειδησεογραφικό site

Σε δίκη παραπέμφθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες

34

Το εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για δυο κατηγορίες που αφορούν σε ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες την τριετία 2010-2012 και συμμετοχή στις περιβόητες off shore εταιρίες Catalina Ltd και Homeric TCI, «δείχνει» στο Γιώργο Καρατζαφέρη το συμβούλιο Εφετών.

Με βούλευμά του το δικαστικό συμβούλιο, αποφαίνεται ότι ο Γ. Καρατζαφέρης θα πρέπει να δικαστεί για δυο πλημμελήματα – και όχι για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος όπως ήταν η αρχική δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του.

Πρόκειται για το ένα σκέλος των ανοιχτών λογαριασμών του Γ. Καρατζαφέρη με τη Δικαιοσύνη. Το άλλο «κεφάλαιο» αφορά στην υπόθεση που διερευνά ο ανακριτής Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και η οποία αφορά στο ποσό του 1,65 εκατ. ευρω χρήματα που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη προέρχονται από δωροδοκία προκειμένου η γαλλική εταιρεία Eurocopter να αναλάβει την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma.

Ειδικότερα, από έρευνα που είχαν διενεργήσει οι εισαγγελείς Διαφθοράς είχε προέκυψε πως η off-shore Catalina International, έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα οποία φέρονται να προέρχονται από άτομο που αποτέλεσε το μεσάζοντα για το κλείσιμο συμφωνίας για αγορά ελικοπτέρων Super Puma το Δεκέμβριο του 2000. Η εν λόγω εταιρεία ανήκει στο Γ. Καρατζαφέρη.

Τώρα σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες, σύμφωνα με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών ο Γ. Καρατζαφέρης παραπέμπεται να δικαστεί διότι στις εν λόγω δηλώσεις πόθεν έσχες που υπέβαλε ως βουλευτής ή ευρωβουλευτής α) δεν δήλωσε 6,6 εκατ. δολάρια, ποσό σε λογαριασμό της Catalina, β) δεν δήλωσε 1,65 εκατ. ευρώ που είχε λάβει με τρία εμβάσματα σε λογαριασμό της Catalina από εταιρία που εμπλέκεται στην έρευνα για τις αμαρτωλές προμήθειες των εξοπλιστικών και γ) δεν δήλωσε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.

Η ποινική έρευνα

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του ανακριτή για το ποσό του 1,65 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση αυτή, δυο από τους μεσάζοντες για την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma αλλά και του πυραυλικού συστήματος Exocet, στις απολογίες στον κ. Μαλλή τον περασμένο Ιανουάριο είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της δωροδοκίας, που αφορά στη διακίνηση συνολικού ποσού 5,5 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα -σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη -διακινήθηκαν προς τρίτα πρόσωπα, προκειμένου η γαλλική εταιρεία Eurocopter να αναλάβει την προμήθεια των ελικοπτέρων Super Puma. Από την έρευνα που διενήργησαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου, προέκυψε πως ποσό ύψους 1,65 εκατ. ευρω έφτασε από την εταιρία ιδιοκτησίας τους Malwern, στην Catalina, εταιρεία του Γ. Καρατζαφέρη.

Αμέσως μετά τις απολογίες τους, οι δυο μεσάζοντες είχαν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των Super Puma υποστήριξαν στον ανακριτή ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την εμπλοκή του Γ. Καρατζαφέρη στην υπόθεση μέχρι το όνομά του να αναφερθεί στον Τύπο.

Η ανακριτική έρευνα συνεχίζεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.