Ειδησεογραφικό site

Σε άλλο νησί μεταμορφώθηκε η Λέσβος εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα – Φάιμαν – Έκρυψαν χιλιάδες μετανάστες

90

 

Αλλο νησί μοιάζει από σήμερα η Λέσβος, καθώς η άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν υποχρέωσαν τον κρατικό μηχανισμό να «τρέξει» προκειμένου να αλλάξουν όλα.

Ηδη το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων έχει χωριστεί σε δύο τμήματα, σε αυτό που θα επισκεφθούν οι κ.κ. Τσίπρας και Φάιμαν και σε εκείνο που βρίσκονται πλέον Αφγανοί κυρίως μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, ενώ πλοία δεν σταματούν να αδειάζουν το νησί από τους πρόσφυγες, μεταφέροντάς τους στην Αθήνα.

Οι αναρτήσεις στο twitter του πρωθυπουργό από την άφιξη και την επίσκεωη στη Λέσβο

Φωτογραφίες από την επίσκεψη Τσίπρα-Φάιμαν στο νησί

Λόγω της επίσκεψης Τσίπρα χώρισαν στα δύο το κέντρο υποδοχής προσφύγων

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποφασίστηκε το Κέντρο Υποδοχής των Προσφύγων στη Μόρια Λέσβου να χωριστεί στα δύο. Στη μία πλευρά μεταφέρθηκαν όλοι οι μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν χαρτιά και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν. Στη νότια πλευρά όμως, την οποία θα επισκεφθούν οι κ.κ. Τσίπρας και Φάιμαν, έχει πλέον στηθεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρώτο από τα περίφημα «hot spot», ένα Πρότυπο Κέντρο Ταυτοποίησης Προσφύγων.

Σε αυτό το σημείο, στη νότια πλευρά του Κέντρου, έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι όμως έχουν χαρτιά και επομένως η διαδικασία της ταυτοποίησης είναι πολύ πιο εύκολη. Εκεί έχουν μεταφερθεί τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, με τα οποία θα ολοκληρώνονται πιο γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αδειάζει η Μυτιλήνη – Μεταφέρουν τους πρόσφυγες στον Πειραιά

Στον Πειραιά συνεχίζουν να καταπλέουν πλοία σήμερα, γεμάτα πρόσφυγες. Ενδεικτικό είναι πως σήμερα τρία επιβατηγά πλοία έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τη Λέσβο, μεταφέροντας συνολικά 4.911 μετανάστες. Πρόκειται για τα πλοία:

  • «Τerra Jet» που αποβίβασε στο λιμάνι του Πειραιά 1.702 μετανάστες
  • «Blue Star Patmos» που αποβίβασε 1.980
  • «Blue Star 1» που αποβίβασε 1.229 (772 από τη Μυτιλήνη και 457 από τη Χίο)
  • Μάλιστα, μέσα στην ημέρα αναμένεται να καταπλεύσει και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.466 άτομα.

 Ικανοποίηση Γαληνού για την επίσκεψη
Την ικανοποίηση του για την επίσκεψη των κ.κ. Τσίπρα και Φάιμαν και για τα όσα συζήτησε μαζί τους εξέφρασε με δηλώσεις του στο protothema.gr ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

«Συζητήσαμε για όλα τα θέματα γύρω από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, τα οποία εμείς ως δήμος τα έχουμε επανειλημμένως θίξει και έχουμε παρουσιάσει και προτάσεις. Τους είπα τι τραβήξαμε όλο αυτό το διάστημα και ότι το βάρος που σηκώνουμε είναι για ολόκληρη την Ευρώπη, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για μια έκτακτη επιχορήγηση για τον δήμο και όλα τα έξοδα που κάναμε και κάνουμε συνεχώς» δήλωσε ο κ. Γαληνός, ο οποίος τους προσέφερε κάποια αναμνηστικά και ένα μετάλλιο της πόλης.

«Και οι δυο ήταν ενήμεροι για το πόσο μεγάλη και συγκινητική προσπάθεια καταβάλλουμε. Κι οι δυο μας είπαν πως τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά γι’ αυτά τα οποία διαχειριζόμαστε. Εγώ ζήτησα να με στηρίξουν για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που καταθέτω να γίνουμε το 2021 κι ο πρωθυπουργός μου είπε ότι σίγουρα η Λέσβος είναι η πρωτεύουσα της αλληλεγγύης» πρόσθεσε.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.