Ειδησεογραφικό site

ΣΕΤΕ: Κοντά στο 20% η συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ

50

Τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον, επισήμαναν η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και φορείς του τομέα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου, η οποία εφέτος στην 35η επέτειο είναι αφιερωμένη στον Τουρισμό και στην Ανάπτυξη των Τοπικών Κοινωνιών.

«Η παγκόσμια ημέρα τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα ψηλά. Η αύξηση των επισκεπτών είναι σημαντική και η εικόνα της χώρας έχει αποκατασταθεί στις διεθνείς αγορές. Η άνοδος του 2013 σε αφίξεις και έσοδα συνεχίζεται το 2014 και δουλεύουμε για την περαιτέρω ανάπτυξη του 2015. Η Αθήνα, πρωταγωνιστεί και πάλι στις τουριστικές πρωτεύουσες», δήλωσε η κυρία Κεφαλογιάννη. Και πρόσθεσε ότι «θέλουμε η ερχόμενη χρονιά να είναι ακόμα καλύτερη. Καλώ τους συντελεστές της ελληνικής τουριστικής αγοράς να εντείνουν και αυτοί τις προσπάθειες τους. Να στηρίξουν με ακόμα περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα τον ελληνικό τουρισμό. Να συνεχίσουμε μαζί αυτή τη σημαντική συλλογική επιτυχία».

«O ελληνικός τουρισμός, υπεραπέδωσε στόχων και προσδοκιών σημειώνοντας αύξηση πάνω από 15% στις αφίξεις, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έναντι των βασικών μας ανταγωνιστών.
Παράλληλα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται πως και η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση θα κινηθεί και φέτος σε αυξητικά επίπεδα. Εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι πως η συνολική συμμετοχή του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέβει σημαντικά και θα κυμανθεί, για το 2014, κοντά στο 20%», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι με «τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού να βελτιώνονται κάθε χρόνο, είναι βέβαιο ότι οι στόχοι του 2021 θα επιτευχθούν νωρίτερα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η θωράκιση του τουρισμού μας με κυρίαρχα ζητούμενα την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Από την πλευρά του Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ), τονίζει ότι «οι εξαιρετικές τουριστικές χρονιές του 2013 και του 2014 είναι σηματωρός και δικαίωση, τόσο για εμάς τους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους στον κλάδο, όσο και για την κυβέρνηση που στήριξε εξ αρχής τον τουρισμό».

Ωστόσο η «άνοδος του οικονομικών μεγεθών του κλάδου δεν πρέπει να είναι αφορμή εφησυχασμού και πανηγυρισμών. Η επιτυχία της τελευταίας διετίας αποτελεί ευθύνη προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επόμενα μέτρα για την άνοδο της ανταγωνιστικότητας και του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας και την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού, ούτως ώστε η χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία να έχει ένα καλύτερο αύριο».

Στην ανάγκη στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εστιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). «Τα ελληνικά ξενοδοχεία – μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα – αποτελούν ζωτικά «κύτταρα» των οικονομικών και κοινωνικών ιστών της χώρας μας. Είναι εστίες ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και εξωστρέφειας. Ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Περιφέρειας, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κυριολεκτικά «φυλάσσουν Θερμοπύλες», λειτουργώντας ως «αναχώματα» στην ερήμωση και στον μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου», αναφέρει Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι ειδικά για τον ξενοδοχειακό κλάδο, η φετινή περίοδος δείχνει ότι κλείνει ένας κύκλος ύφεσης, κρίσης και μεγάλων απωλειών.

Και συμπληρώνει ότι «για να μπορέσουν, όμως, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, θα πρέπει να στηριχθούν, έμπρακτα και ουσιαστικά. Ζητήματα όπως η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας, ο εξορθολογισμός της φορολόγησης, η ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η αναβίωση του εσωτερικού τουρισμού, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και καταλυτικά».

Την επιστροφή της Ελλάδας στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, «νωρίτερα από τους σχεδιασμούς όλων μας και πέραν πάσης προσδοκίας», υπογραμμίζει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ). Παράλληλα σημειώνει ότι «ο σχεδιασμός όμως για τις χρονιές που έρχονται δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ο ανταγωνισμός διεθνώς εντείνεται, νέα τουριστικά ήθη διαμορφώνονται και ο πήχης των προσδοκιών και των απαιτήσεων για υψηλή ποιότητα τίθεται όλο και υψηλότερα. Θα πρέπει όλοι λοιπόν, τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο δημόσιος, να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις των επισκεπτών μας και να κάνουμε πάντα το καλύτερο ώστε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα να είναι άριστο».

«Τη δημιουργία 80.000-100.000 νέων θέσεων εργασίας στη χώρα εφέτος», τονίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) κ. Κωνσταντίνος Μπρεντάνος, επισημαίνοντας τον σημαίνοντα ρόλο που έχουν «οι 40.000 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίες με 500.000 κλίνες στηρίζουν τον Τουρισμό, συνεισφέροντας σημαντικά στο τουριστικό εισόδημα. Παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας, οι οποίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΟΒΕ, τον Ιανουάριο του 2013 για την Απασχόληση στον Τουριστικό Τομέα, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπολογίζονται περίπου στις 72.000».

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι φετινές θετικές επιδόσεις δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό, καθώς «προέχει η στενή συνεργασία και ο κοινός βηματισμός μεταξύ της πολιτείας και των φορέων της αγοράς, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, δράσεων και συντονισμένων ενεργειών, προκειμένου να αποκομίσουμε ακόμη περισσότερα οφέλη από τον τουρισμό».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού προσφέρεται για αναστοχασμό των προβλημάτων και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα και στον κόσμο», σημειώνει ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα έχει αναμφίβολα ανοδική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθείται έχει οδηγήσει σε αναπόφευκτες στρεβλώσεις. Σήμερα, αποδεικνύεται στην πράξη ότι ούτε η «άνοδος του τουρισμού» μπορεί να ταυτίζεται με τη «ανάπτυξη» στη χώρα ούτε επ’ ουδενί, ο τουρισμός να θεωρείται «βαριά βιομηχανία. Παρά τις θριαμβολογίες για «success story του τουρισμού» ως διέξοδος από την κρίση, η αύξηση των αφίξεων οριακά καλύπτει την πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και ανά διανυκτέρευση, ενώ η εμπορική κίνηση και η κατανάλωση ελληνικών αγαθών στις τουριστικές περιοχές φαίνεται να μειώνεται».

Την ίδια ώρα, «η μείωση των πραγματικών θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων και η φορο-επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οδηγώντας τις είτε στο κλείσιμο είτε στη φοροδιαφυγή, έχει καταστήσει τα οφέλη του ελληνικού τουρισμού υπόθεση «πολύ λίγων». Οσο για τον εσωτερικό τουρισμό, η κατάρρευση του οξύνει τις επιπτώσεις του all inclusive, της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου».

Πηγή: tovima.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.