Ειδησεογραφικό site

Σενάρια για νέο δάνειο από την Ευρωζώνη με αποχώρηση του ΔΝΤ-Στα βήματα της Ιρλανδίας

50

Στα βήματα της Ιρλανδίας θέλει να βαδίσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να πετύχει τη ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός. Αφενός να καταργηθεί το εποπτικό σχήμα της τρόικας, αφετέρου να πετύχει καλύτερους όρους δανεισμού από αυτούς που προσφέρει το ΔΝΤ.

Ωστόσο για να το πετύχει αυτό είτε θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια ίδιο ή μικρότερο από αυτό που την δανείζει το ΔΝΤ ή θα πρέπει να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για την υποκατάσταση του δανείου του Ταμείου από χρηματοδότηση του ESM.

Η Ιρλανδική υπόθεση

Σημειώνεται πως η Ιρλανδία δρομολογεί την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, αίτημα που θα εξετασθεί την προσεχή Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσει στο Μιλάνο.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν θεωρεί πως από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει ως και 375 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι ενδεικτικό πως η Ιρλανδία καταβάλει σήμερα επιτόκιο 5% για τα δάνεια του Ταμείου, όταν την ίδια στιγμή μπορεί και αντλεί από τις αγορές κεφάλαια με επιτόκιο κάτω από 2%.

Το ΔΝΤ έχει χορηγήσει 22,45 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2024. Εξ αυτών η ιρλανδική κυβέρνηση θέλει να αποπληρώσει τα 18 δισ. ευρώ νωρίτερα καθώς εκτιμά πως θα πετύχει με τον τρόπο αυτό εξοικονόμηση ύψους μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Το ελληνικό σχέδιο

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να δανεισθεί από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους -αντίστοιχους με αυτούς της Ιρλανδίας- και να υποκαταστήσει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ με φθηνότερα κεφάλαια.

Το επιτόκιο δανεισμού του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 3,8%, όταν το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 5,60%.

Ακόμη και εάν η καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων εξομαλυνθεί με τις νέες εκδόσεις που ετοιμάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) (νέο 7ετές ομόλογο και τις εκδόσεις εντόκων γραμμάτιων 18μηνων και 24μηνων) το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου δύσκολα θα υποχωρήσει κάτω από το 4,5%.

Αυτό σημαίνει πως στην παρούσα φάση θα ήταν πιο συμφέρον για την ελληνική κυβέρνηση να δανεισθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για να υποκαταστήσει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ παρά από τις αγορές κεφαλαίων.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το in.gr πιθανή υποκατάσταση του ΔΝΤ από τον ESM θα οδηγούσε σε ετήσιες εξοικονομήσεις τόκων ύψους 320 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος 7ετίας το όφελος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν πως το σενάριο αυτό έχει εξετασθεί από think-tanks με τα οποία συνομιλεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως το θέμα του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα εξετασθεί αναλυτικά στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα που θα αρχίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το μέλλον της τρόικας

Την ίδια στιγμή που κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτηρίζει «οξύμωρο» το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραμείνει μόνο στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος και αναφέρει πως η Ευρωζώνη θα μπορούσε να δικαιολογήσει την παραμονή της ΕΕ και την ΕΚΤ στην τρόικα με δεδομένο ότι θα εξακολουθήσει και μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 η μεταφορά των τόκων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος προς την Ελλάδα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως το θέμα της μορφής της εποπτείας της χώρας μετά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου παραμένει ανοικτό.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, το ζήτημα αυτό δεν έχει εξετασθεί σε κεντρικό επίπεδο και θα απασχολήσει τα Eurogroup που θα ακολουθήσουν του συμβουλίου του Σεπτεμβρίου (θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου, 6 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου).

Σε κάθε περίπτωση η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναμένεται να βαρύνει στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ενδεχομένως να υπαναχωρήσει από την κατηγορηματική της άρνηση για νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, επιλέγοντας να αλλάξει το σχήμα της βαριάς εποπτείας θέτοντας «εκτός» το ΔΝΤ και ως εκ τούτου την τρόικα.

Σημειώνεται πως το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος συμμετείχε στις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι έχει αναφέρει πως η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχίας σε συμβολικό και σε θεσμικό επίπεδο εάν προχωρήσει σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους της χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη η προσέγγιση της Ιρλανδίας, η οποία επιδιώκει να αποπληρώσει πρώτα το δάνειο προς το ΔΝΤ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να επιδιωχθεί και από την ελληνική κυβέρνηση. Κατά τον ίδιο, χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ δεν υπάρχει τρόικα παρά μόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι -εμπλουτισμένοι μετά την κρίση- κανόνες διακυβέρνησης και εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα διαφαινόταν πως σε επίπεδο κρατών της ευρωζώνης δεν υπήρχε διάθεση ο ESM να αναλάβει πρόσθετο ελληνικό ρίσκο, ωστόσο αυτό δεν ισχύει πλέον κάτι που αποσαφηνίσθηκε κατά τις χθεσινές δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου ο οποίος τόνισε πως το Eurogroup θα εξέταζε θετικά ενδεχόμενο ελληνικό αίτημα για νέο δάνειο ή για επέκταση του υφιστάμενου.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.