Ειδησεογραφικό site

Αύξηση του ΦΠΑ μόνο στα ξενοδοχεία αντιπροτείνει στην Τρόικα η κυβέρνηση

49

Μετά τις άκαρπες συνομιλίες κυβέρνησης – δανειστών στο Παρίσι φαίνεται να οριστικοποιείται η τελική πρόταση προς την Τρόικα μετά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Προκειμένου να κλείσει εγκαίρως η συμφωνία και να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα η ελληνική πλευρά απόφασισε να προτείνει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Η απόφαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελήφθη στη βάση της μη περαιτέρω επιβάρυνσης του πολίτη.

Έτσι η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα περιλαμβάνει τα είδη διατροφής και τα φάρμακα.

Επίσης η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην άρνησή της για νέες περικοπές σε κύριες συντάξεις, ενώ ενδέχεται να αυξηθούν τα όρια της πρόωρης συνταξιοδότησης για τους νέους εργαζόμενους.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρβησης θα κατατεθούν άμεσα και θα αναμένεται η αντίδραση της Τρόικας.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Παρασκευής. «Πολλά γίνονται, πολλά λέγονται», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Τρόικα ζητά αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε από τη σύσκεψη χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Αντίδραση από Μίχαλο: Παράλογη απαίτηση της Τρόικας η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Την ίδια ώρα έντονη είναι η αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου για τη φημολογούμενη αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ.

Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων η αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις φημολογούμενες απαιτήσεις της Τρόικας για αύξηση των κατώτατων συντελεστών ΦΠΑ.

Όπως δήλωσε ο κ. Μίχαλος: «Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% είναι άλλη μια παράλογη και βέβαια αναποτελεσματική απαίτηση της Τρόικας. Δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί. Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει σθεναρή στάση απέναντι στην τρόικα και να αναζητήσει αλλού ισοδύναμα».

Δεν επηρεάζονται τα είδη διατροφής και τα φάρμακα

Νωρίτερα έγινε λόγος για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει σήμερα, στο 8% ή ακόμα και στο 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα εξέτασε διάφορα άμεσης και μόνιμης δημοσιονομικής απόδοσης. Μάλιστα στο τραπέζι έπεσε και η μετάταξη προϊόντων και αγαθών από το 13% στο 23% ΦΠΑ.

Κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Τρόικα θέλει διακαώς ένα μέτρο αύξησης του ΦΠΑ, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα δεχτεί ό,τι της προτείνει η κυβέρνηση καθώς φαίνεται να προτιμά την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτά ισχύουν συντελεστές 5%, 9% και 16% αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.