Ειδησεογραφικό site

Ηρεμία μετά το χορό των Ρίχτερ στη Λήμνο-Μικρές υλικές ζημιές από τον σεισμό των 6,5 βαθμών, πανικός στην Τουρκία (Βίντεο)

80

Μόνο μικρές υλικές ζημιές και μικροτραυματισμούς άφησε πίσω της η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Δύο μικροτραυματισμοί έχουν καταγραφεί στη Λήμνο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου, είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αλεξανδρούπολη (όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα), την Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αττική. Παράλληλα, έγινε αισθητός στα τουρκικά παράλια, αλλά και στη Βουλγαρία.

«Μόνο κάποιες τοιχοποιίες σαθρές έπεσαν και σημειώθηκαν ελάχιστες ζημιές σε κτίρια» τονίζεται και από το Αστυνομικό Τμήμα Μύρινας στη Λήμνο, ενώ η αστυνομία της Σαμοθράκης αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ζημιές στο νησί από τον σεισμό.

Πληροφορίες τόσο από την Λήμνο όσο και από τη Σαμοθράκη αναφέρουν ότι δεν γίνονται πλέον μετασεισμοί, τουλάχιστον σε βαθμό που να είναι αισθητοί και να προκαλούν κάποια ανησυχία στους κατοίκους.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων και μεγάλη χρονική διάρκεια.

Περίπου 10 λεπτά αργότερα, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός 5 βαθμών, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,4 βαθμών και σημειώθηκε 77 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και είχε εστιακό βάθος 91 χλμ.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στην Κωνσταντινούπολη και μαρτυρίες αναφέρουν ότι είχε διάρκεια 10 δευτερολέπτων.

Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, «ο σεισμός έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. «Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο», όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές» επεσήμανε ο κ.Λέκκας, προσθέτοντας ότι «τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα».

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό, ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε με προσοχή το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Ισχυροί μετασεισμοί

Αρκετή είναι η μετασεισμική ακολουθία, ενώ η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.

Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας».

Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, «η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο».

Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός

Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Με εντολή του κ. Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Μιχελάκης από την πρώτη στιγμή που έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση στο Βόρειο Αιγαίο, επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή μαζί του ενημερώνοντάς τον συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί.

Παράλληλα, έθεσε σε άμεση ετοιμότητα τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους Λήμνου και Σαμοθράκης.

Πανικός και στην Τουρκία

Πανικός και στη γειτονική Τουρκία από τον σεισμό.Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι στο Τσανάκαλε τραυματίστηκαν 5 άτομα από σπασμένα τζάμια και άλλοι 30 έσπευσαν στο νοσοκομείο για παροχή βοήθειας.

Μιλώντας στο Mega, ο δήμαρχος Δαρδανελίων έκανε λόγο για 100 τραυματίες. Σύμφωνα με το Associated Press 30 άτομα τραυματίστηκαν στην Ίμβρο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσαν οι στέγες παλιών σπιτιών. Πολλοί τραυματισμοί σημειώθηκαν λόγω του πανικού που επικράτησε.

(Φωτογραφία από Limonsreport)

Βίντεο από τον σεισμό σε Ελλάδα και Τουρκία:

Ποιο είναι το ρήγμα της Ανατολίας

Πριν από ενάμιση χρόνο η Le Monde είχε δημοσιεύσει την έρευνα 50 επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE για περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται στο κόκκινο με κίνδυνο εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων ακόμα και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση σε όποιον την είχε διαβάσει.

Μεταξύ των περιοχών αυτών ήταν και εκείνες τις οποίες διαπερνά το επονομαζόμενο Ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το ρήγμα που διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία, ενώ τμήμα του καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο κάτω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι τις ακτές των Σποράδων, είναι το πιο ενεργό στην Ευρώπη κι έχει προκαλέσει καταστροφικότατες δονήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από εκείνη στο Γκανός (δυτική Τουρκία) το 1912, έως τον σεισμό στο Ερζιντσάν (ανατολική Ανατολία) το 1939. Οι πιο πρόσφατες δονήσεις χρονολογούνται από το 1999, κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Αμφότερες είχαν ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θύματα—στην περίπτωση δε του Ιζμίτ συνολικά 20.000 νεκρούς.

Η σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το πρωί του Σαββάτου μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης ανησυχεί τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο. Ο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ κι η ομάδα του είχαν μελετήσει τη σεισμική δραστηριότητα της ζώνης αυτής αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία από 835 μικρο-σεισμούς που καταγράφηκαν εκεί από το 2006 έως το 2010.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χλμ, που κείται σε βάθος μόνον λίγων χλμ στο αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Εάν όμως αυτό το σημείο χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει μία σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ ακριβώς στα πόδια της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στο τέλος του ρήγματος που φθάνει στο βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα, από το 1999 ήταν συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ σεισμολόγων και γεωλόγων ότι το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή έναν ισχυρό σεισμό, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και γειτονικά ρήγματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.