Ειδησεογραφικό site

Διευκρινίσεις Βενιζέλου μετά τον αντίκτυπο που δημιούργησαν οι δηλώσεις του: Δεν εννοώ εκλογές αλλά το χρονοδιάγραμμα μπορεί να φέρει κάλπες

54

Προανήγγειλε ή όχι πρόωρες εκλογές ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρηματολογώντας ότι η τρόικα δεν θέλει να μας αφήσει χωρίς μνημόνιο σε σκληρή επιτήρηση και θέλει εγγυήσεις που μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει;

Με την δήλωσή του αυτή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  αφήνει ορθάνοικτο το παράθυρο να στηθούν κάλπες αφού ο ίδιος ομολογεί ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν προχωρά και υπάρχει αδιέξοδο. Στενοί συνεργάτες του ωστόσο λένε ότι η δήλωση που έκανε από την Βασιλεία της Ελβετίας είναι σκοπίμως  διφορούμενη και εξηγούν:

Ως προς την στήριξη του ελληνικού λαού εννοεί την στήριξη από το εσωτερικό μέτωπο. Υπεύθυνη στάση  της αντιπολίτευσης, ενιαία εθνική στάση αναφορικά με την διαπραγμάτευση. Δεν εννοεί εκλογές. Όμως το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης συμπλέκεται με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές εάν η αντιπολίτευση επιμείνει στην γραμμή μη συναίνεσης. Η δήλωση απευθύνεται και στους εταίρους – τρόικα ώστε να καταλάβουν τα δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά όρια. Η δήλωση απευθύνεται και στην ελληνική κοινή γνώμη ώστε να καταλάβει το ουσιαστικό και κρίσιμο διακύβευμα . Η δήλωση απευθύνεται και στην αντιπολίτευση ώστε να αντιληφθεί τις ευθύνες της.

Υπο αυτά τα δεδομένα, το περιβάλλον Βενιζέλου δεν αποκλείει να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα εκτιμούν πως αντί εντός του Φεβρουαρίου η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα Ιανουαρίου.

Υποστήριξε ότι οι δανειστές δεν μας εμπιστεύονται λόγω των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα για την έξοδο από το Μνημόνιο καρκινοβατούν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχεται ότι υπάρχει «δυσκολία» να επισημοποιηθεί η έξοδος από το πρόγραμμα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι οι δανειστές δεν μας εμπιστεύονται και αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών!

Από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρίσκεται ως υπουργός των Εξωτερικών για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και απάντησε στο ερώτημα γιατί δεν μπορεί να επισημοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Κατά την άποψη του αντιπροέδρου ης κυβέρνησης ο λόγος που οι εταίροι μας δεν μας εμπιστεύονται και έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση, έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας :

«Αναρωτιέται, και δίκαια, κάθε Έλληνας πολίτης γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση «πού κολλάει το πράγμα»; Γιατί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, τώρα που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, έχει δυσκολία να επισημοποιήσει την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μετάβαση σε μια νέα φάση, χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα ;

Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται; Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθειά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις.

Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.