Ειδησεογραφικό site

«Σαφάρι» κατά της φοροδιαφυγής – Ότι δεν δηλώνεται… κατάσχεται! – Τα τρία πεδία δράσης

27

Αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν εξετάζει η κυβέρνηση, με ένα από αυτά να είναι ακόμη και η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, τα οποία δεν δηλώνονται.

Με την πάταξη της φοροδιαφυγής να είναι ένα διπλό στοίχημα για την κυβέρνηση- προκειμένου να μπουν χρήματα στα ταμεία αλλά και να πείσει τους εταίρους για τη μεταρρυθμιστική διάθεση- εξετάζονται αρκετές εναλλακτικές. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κατάσχεση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, αφού πρώτα θα έχει δοθεί στους φορολογούμενους η δυνατότητα να δηλώσουν όλη τους την περιουσία, κινητή και ακίνητη, στο περιουσιολόγιο.

Στα σενάρια που εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η κάθε αλλαγή της περιουσίας πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμο παραστατικό, να δικαιολογείται από τα εισοδήματα και σε περίπτωση που αυτό δεν συμβαίνει θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές που στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Ακόμη, όσοι λαμβάνουν εισόδημα ή μισθό από το Δημόσιο θα δεσμεύονται με δήλωση ότι το Δημόσιο μπορεί με προσαύξηση έως και 100% να εισπράξει από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό που δικαιολογούν οι φορολογικές τους δηλώσεις και όσων όχι.

Τα τρία πεδία δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Πρώτο πεδίο δράσης είναι η λίστα των εμβασμάτων και των off shore. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη πάνω από 1.000 έλεγχοι και η εντολή είναι να κλείνουν ως 100 φάκελοι το μήνα, δηλαδή υπερδιπλάσιοι από πέρσι. Πέρα από την έλλειψη προσωπικού- αν και υπάρξει ενίσχυση με περίπου 500 ελεγκτές- εμπόδιο είναι οι καθυστερήσεις από τις τράπεζες στην αποστολή των αναγκαίων στοιχείων.

Δεύτερο πεδίο είναι η λίστα με τους περίπου 1.000 Ελληνες, οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν ετήσιες κινήσεις λογαριασμών άνω των 300.000 ευρώ την προηγούμενη 10ετια και ήδη από τις πρώτες διασταυρώσεις των δηλωθέντων εισοδημάτων υπάρχουν σαφείς ενδείξεις τερατώδους φοροδιαφυγής. Η δυσκολία στον έλεγχο είναι ότι πολλοί από τους εμπλεκόμενους έχουν δεκάδες ή εκατοντάδες λογαριασμούς, προκειμένου να χάνονται τα ίχνη τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσφορά από το Βερολίνο για συνδρομή στην Αθήνα προκειμένου να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό, εξετάζεται ήδη από τις ελληνικές Αρχές.

Τρίτο πεδίο δράσης είναι η λίστα των μεγάλων οφειλετών, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζεται με τη λίστα των μεγάλων φοροφυγάδων. Αν και είναι ειλημμένη απόφαση για εξορθολογισμό του ποινικού πλαισίου για όσους πραγματικά δεν δύνανται να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αντιστοίχως υπάρχει απόφαση για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όσων χρωστάνε, έχουν αλλά δεν πληρώνουν ή/και εμπλέκονται σε σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Οι σχετικές διατάξεις θα προωθηθούν άμεσα στη Βουλή ενώ η ΓΓΔΕ έχει δώσει εντολή για έλεγχο της λίστας των μεγάλων οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί στη νέα ρύθμιση με στόχο να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατασχέσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.