Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας – Κίνας

42

Στρατηγική χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας και Κίνας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στη Ρόδο, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τη βαθιά, όπως τη χαρακτήρισε, φιλία μεταξύ των δύο λαών, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας.

«Πιστεύω βαθιά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο.

Νωρίτερα, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με κ. Σι Τζινπίνγκ στο νησί, όπου έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Ο Κινέζος Πρόεδρος έφτασε λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι στη Ρόδο, όπου θα διανυκτερεύσει πριν αναχωρήσει αύριο Δευτέρα για τη Βραζιλία, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τον κ. Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Νίκο Δένδια και Νότη Μηταράκη.

Κοινή βούληση για περαιτέρω προώθηση «των άριστων διμερών σχέσεων»

Κατά τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον Κινέζο ομόλογό του, εκφράστηκη η κοινή βούληση για περαιτέρω προώθηση των άριστων, όπως επισημάνθηκε, διμερών σχέσεων.

Συγκινήθηκα πολύ γιατί πέρασα από τη Ρόδο και εσείς παρά την κούραση ήρθατε από την Αθήνα να με συναντήσετε, είπε ο κ. Σι Τζινπίνγκ στον κ. Κάρολο Παπούλια, προσθέτοντας πως «αυτή είναι μία χειροπιαστή απόδειξη για το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».

Ο Κινέζος αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολύ σημαντικό πολιτικό και παλιό φίλο της Κίνας και τόνισε πως ο ίδιος αποδίδει «μεγάλη σημασία» στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Όπως ξέρουμε είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί για αυτό θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες για να αναβαθμίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Για αυτό σήμερα είχαμε αυτή την ευκαιρία να συναντηθούμε και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε σημαντική συμφωνία για να προωθήσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις» συμπλήρωσε.

«Σας ευχαριστώ πού για τα καλά σας λόγια και για την απόφαση να συναντηθούμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών μας και των δύο λαών μας» απάντησε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνικό τουρισμό και στη δυνατότητα συνεργασίας σε αυτόν τον τομέρα:

«Εδώ στη Ρόδο παίρνετε μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ενός τομέα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Και εγώ προσωπικά του δίνω πολύ σημασία γιατί είναι ένας τομέας ανταλλαγής των ανθρώπων των δύο χωρών μας. Μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας την ζωή του άλλου και να περάσει όμορφα τις διακοπές του».

Ο Κινέζος Πρόεδρος από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει εθελοντής, όπως είπε, για να προβάλλει τον τουρισμό της Ελλάδας στην Κίνα.

«Το κάνατε ήδη, ο πρόεδρος της Κίνας φιλοξενείται στη Ρόδο» απάντησε ο κ. Παπούλιας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.