Ειδησεογραφικό site

Εξάντληση τετραετίας διαμηνύει ο Σαμαράς – «Ερχονται μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας»

42

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του συνέντευξη μετά από τις ευρωεκλογές και τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μέτρα ανακούφισης και όχι λιτότητας, ενώ διευκρίνισε ότι ως τα μέσα του φθινοπώρου θα είναι έτοιμο το πλήρες σχέδιο για τη μείωση όλων των φορολογικών βαρών.

«Οσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας, τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η Τρόικα. Και έτσι η κοινωνία θα αποκτήσει μια πολύ καλύτερη εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις συνολικά», δήλωσε ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», επαναλαμβάνοντας ότι όσο η χώρα πιάνει τους στόχους της, δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα λιτότητα οποιασδήποτε μορφής, ενώ πρόσθεσε ότι αν ξεπεραστούν οι στόχοι, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. «Εξετάζουμε μια σειρά, παρεμβάσεις που όλες είναι απαραίτητες, ενώ οι περισσότερες θα δημιουργήσουν αίσθηση και θα φέρουν ανακούφιση. Πρέπει όμως, να είναι ρεαλιστικές και να στηρίζονται στα αποτελέσματα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Μέσα στους επόμενους 6 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα γίνουν κάποια απ’ αυτά».

Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι «Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών: Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης σε μια χώρα. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το “παιχνίδι”, να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο! Αυτό παντού αλλού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις».

Εκτίμησε ακόμη ότι η σημερινή Βουλή θα εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία αυτή τη στιγμή πιο «άνετη» από ότι πριν από μερικούς μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να υπάρχει προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. «Οπότε πάει και το τελευταίο “εμπόδιο” για την εξάντληση της τετραετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι με την επίσημη ανακήρυξη του δημόσιου χρέους ως βιώσιμο τότε θα αυξηθεί κατακόρυφα η σημασία της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα έρθουν κεφάλαια αλλά και θέσεις εργασίας, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω και το κόστος δανεισμού.

Ακόμη, στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει οργισμένο έφηβο. «Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει “σκουπίσει” η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην… εποχή των παγετώνων!», είπε χαρακτηριστικά.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.