Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Η κατάρρευση της μεσαίας τάξης απειλεί τη δημοκρατία-Σήμερα στην Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει η ανάκαμψη

54

«Πρέπει να δράσουμε μαζί για να υπερασπίσουμε τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας. Γιατί όταν οι μεσαίες τάξεις καταρρέουν, τα θεμέλια της δημοκρατίας υπονομεύονται» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC).

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος παγκοσμιοποίηση σημείωσε ότι αυτή δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματά μας από μόνη της.

«Πρέπει να θεμελιώσουμε ένα νέο κόσμο πάνω σε μια σειρά από βασικές αρχές, που δεν πρέπει να τις θεωρούμε ως δεδομένες» είπε και διευκρίνισε:

«Πρώτα απ’ όλα, τη Δημοκρατία» όπως είπε είναι πολύ παραπάνω από μια μόνο λέξη.

Η δημοκρατία είπε μεταξύ άλλων στηρίζεται σε παγκόσμιες αρχές δικαιοσύνη που ισχύουν παντού και για όλους. Και σε ηθικά πρότυπα, όπως η εντιμότητα, η υπευθυνότητα και η ειλικρίνεια.

Δεύτερη αρχή για τον κ. Σαμαρά είναι η αλληλεγγύη.

«Έχουμε κοινούς εχθρούς να πολεμήσουμε: Το Λαϊκισμό, τον Εξτρεμισμό, το Ρατσισμό, την Τρομοκρατία κι όλες τις μορφές της Κοινωνικής περιθωριοποίησης. Και ειδικότερα, πρέπει να δράσουμε μαζί για να υπερασπίσουμε τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε δε ότι: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας να σαρωθούν. Δεν μπορούμε να είμαστε καν αδιάφοροι όταν αυτό συμβαίνει στους γείτονές μας. Γιατί όταν οι μεσαίες τάξεις καταρρέουν, τα θεμέλια της δημοκρατίας υπονομεύονται. Κι αυτό μπορεί, όχι μόνο να είναι ολέθριο για μια δημοκρατία, αλλά και πολύ μεταδοτικό και προς όλες τις άλλες».

Ο κ. Σαμαράς έκανε μια αναφορά στον προηγούμενο αιώνα, στις δεκαετίες του ’20 και του ’30, όταν οι δημοκρατίες στην Ευρώπη, όπως είπε άρχισαν να καταρρέουν η μια μετά την άλλη και τελικά σαρώθηκαν από ένα νέο καταστροφικό πόλεμο, μετά από μια Παγκόσμια Οικονομική Κρίση.

«Ξέρουμε όλοι που οδήγησε αυτό. Και δεν πρέπει να αφήσουμε κάτι παρόμοιο να επαναληφθεί και να μας καταπιεί και πάλι» είπε.

Τρίτη αρχή συνέχισε, ο κ. Σαμαράς είναι η ακατάπαυστη μάχη κατά του εξτρεμισμού του ρατσισμού και της τρομοκρατίας.

Όπως είπε δεν υπάρχει ανοχή για τους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την παραβίαση της έννομης τάξης.

Τόνισε δε ότι στις δημοκρατίες διώκονται οι πράξεις, όχι οι πεποιθήσεις.

«Οι δημοκρατίες είναι αρκετά δυνατές, ώστε να μπορούν να πολεμούν τους εχθρούς τους, χωρίς να γίνονται ίδιες με τους εχθρούς τους» σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας πως όλα τα είδη ρατσισμού είναι απαράδεκτα και πρόσθεσε ότι ο αντι-σημιτισμός είναι εντελώς απαράδεκτος.

Με την ευκαιρία ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα ενισχύουμε τη σχετική μας νομοθεσία εναντίον του ρατσισμού με σαφείς αναφορές στις Γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μάχη της Ελλάδας κατά του Ναζισμού κατά την οποία όπως πλήρωσε πανάκριβο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και συνέχισε κάνοντας αναφορά στο σήμερα σημειώνοντας: «Πολύ πιο πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια, περάσαμε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Χτύπησε με ιδιαίτερα δριμύτητα την κοινωνία μας. Χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη μεσαία μας τάξη και την ευημερία της. Προκάλεσε ανεργία χωρίς προηγούμενο, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας. Και οδήγησε στη φτώχεια σημαντικό μέρος του πληθυσμού μας».

Είπε δε ότι πολλοί πριν από δύο χρόνια, έξω από την Ελλάδα προεξοφλούσαν μια κατάρρευση στη χώρα μας, αντίστοιχη με ό,τι έπαθε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία του Μεσοπολέμου.

«Τους διαψεύσαμε! Ο εξτρεμισμός κέρδισε έδαφος προσωρινά, αλλά δεν απέκτησε ποτέ δυναμική. Σήμερα ο εξτρεμισμός κάθε μορφής βλέπει τη δυναμική του να υποχωρεί» είπε

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η κοινωνική συνοχή, αν και τραυματίστηκε, άντεξε στις πιέσεις. Η Δημοκρατία, παρά τα πλήγματα που υπέστη από λαϊκιστές κάθε είδους, στάθηκε όρθια.

«Η Ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει. Η ανοδική τάση της ανεργίας ανακόπηκε και αντιστράφηκε. Και η Ανάπτυξη πλησιάζει. Οι Έλληνες υπέμειναν αυτές τις δοκιμασίες με θάρρος και αξιοπρέπεια» είπε και διευκρίνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται.

«Δεν τελειώσαμε ακόμα. Αλλά τώρα πια κερδίζουμε έδαφος. Είναι ένας αγώνας της Ελπίδας ενάντια στο Φόβο. Ένας αγώνας της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας ενάντια στο Λαϊκισμό και τον Εξτρεμισμό. Είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Νέα Ενωμένη Ευρώπη και τα φαντάσματα από το παρελθόν».

Ο κ. Σαμαράς ολοκληρώνοντας την ομιλία του είπε πως η Δημοκρατία δεν είναι το θερμοκήπιο της φτωχοποίησης, αλλά το εφαλτήριο της Ανάπτυξης και της ευημερίας και υπογράμμισε λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις κρατάνε τη δημοκρατία ζωντανή και την οικονομία λειτουργική.

«Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι συμφορά για το λαό, αλλά σωτηρία για την κοινωνία.Τέσσερις λέξεις συνοψίζουν, λοιπόν, την ατζέντα μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο μέλλον: Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Κοινωνική συνοχή και μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.