Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο-Τι απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ για το σχόλιο περί «μνημοσύνου»

62

samΑισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, υποστηρίζοντας – λίγο πριν φθάσει η τρόικα στην Αθήνα – ότι παρά τις προβλέψεις ορισμένων, η Ελλάδα «όχι μόνο δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, αλλά από το 2015 θα μπορούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς τα υπόλοιπα χρήματα του νέου μνημονίου», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Από το ξενοδοχείο «Αθως Παλλάς», όπου έγινε το 1ο συνέδριο της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1979, ο Πρωθυπουργός επέλεξε χθες Σάββατο στην πρώτη εκδήλωση για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, να ξεκινήσει την πολιτική αντεπίθεση, κάνοντας σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας να μην αναφέρει όμως ούτε μια φορά το όνομα του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν θα γίνει ποτέ κυβέρνηση, γιατί ούτε αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να γίνει. Γιατί το »τζάμπα όλα» και οι επικίνδυνες υποσχέσεις τρομάζουν, πώς να το κάνουμε; Τον κόσμο θέλουν να αλλάξουν, την Ελλάδα θέλουν να κρατήσουν στο χθες. Έκαναν καμπάνια για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα. Κοιτάξτε γύρω σας τι γίνεται στον κόσμο και θα καταλάβετε ποιοι διαψεύστηκαν ξανά και ξανά και ποιοι δικαιώθηκαν ξανά και ξανά», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:«Για εμάς προέχει πάντα το καθήκον απέναντι σε αυτή τη χώρα. Το καθήκον απέναντι στην πατρίδα. Αν μας λένε συντηρητικούς, το δεχόμαστε, γιατί θέλουμε να »συντηρήσουμε» τη Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Είδαμε και τους ψευτοπροοδευτικούς. Μέχρι και τα θρησκευτικά σύμβολα τους ενοχλούν, αλλά τρέχουν στο Αγιον Όρος και το Βατικανό για προσκυνήματα».

Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω πολιτικής σύγκρουσης και αρνητικών μηνυμάτων, σήμανε επί της ουσίας την πολιτική αντεπίθεση της ΝΔ και εκκίνησε τη διαδικασία ανασύνταξης της κεντροδεξιάς.

Υπό τη σκιά των αρνητικών δημοσκοπήσεων, ο κ. Σαμαράς, παρόντων του πρώην Πρωθυπουργού αλλά και ιστορικών στελεχών της ΝΔ, όπως οι Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης – οι δυο τελευταίοι μίλησαν στηρίζοντας απόλυτα τη σημερινή ηγεσία -καταλόγισε αθεράπευτο λαϊκισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην οποία και αφιέρωσε ένα σημαντικό τμήμα της ομιλίας του.

«Αντώνη, σου έδωσαν μια χειροβομβίδα»

«Θα μπορούσα και εγώ να παριστάνω τον δικαιωμένο και να βλέπω τη χώρα να καταρρέει. Προτίμησα όμως να αλλάξω την κρίσιμη στιγμή τη μοίρα της αντί να δοξαστώ από την δικαίωσή μου» είπε και συμπλήρωσε:«Κάποιοι μου είπαν τότε: Αντώνη, σου έδωσαν μια χειροβομβίδα. Μην σκάσει στα χέρια σου. Την κράτησα και την εξουδετέρωσα. Κάποιος έπρεπε να το κάνει και το κάναμε εμείς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην ταυτότητα της παράταξης που δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα, που φέρνει το μήνυμα της εθνικής ενότητας, ενώ μίλησε και για το μεγάλο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή που άφησε «κληρονομιά» σήμερα προς όλους μας.

«Αισθάνομαι μοναδική τιμή σήμερα γιατί βρίσκομαι εδώ. Γιορτάζουμε 40 χρόνια αγώνων και νιώθω συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μπροστά σας. Αναγνωρίζω σήμερα εκατοντάδες αγαπημένα πρόσωπα, όπως ο Κώστας Καραμανλής. Έχουμε την ίδια όψη, αλλά έχουμε και την ίδια φλόγα. Ο αγώνας για μια ισχυρή πατρίδα δεν τελειώνει ποτέ. Για να κάνεις άλμα στο μέλλον, πρέπει να πατάς γερά στο παρόν. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νεοδημοκράτες. Το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αναγνωρίζεται από όλους του Έλληνες αλλά και από όλο τον κόσμο στο εξωτερικό. Με τον αγώνα του εκείνος έβαλε κοινωνικά θεμέλια σε αυτό που ονομάζεται κράτος ευθύνης. Η αγάπη για την πατρίδα απαιτεί την εθνική ενότητα. Εθνική συμφιλίωση για να μη γίνουν τα ίδια λάθη, τα λάθη του παρελθόντος. Αυτή είναι η ταυτότητα της παράταξης».

Με αυτά τα λόγια ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η παράταξη κράτησε τη χώρα στα πόδια της και τη γλίτωσε από τη χρεοκοπία.

«Η παράταξη αυτή πολεμήθηκε από πολλούς. Και ας είχε ακόμα και θύματα. Χθες έκλεισαν 25 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή της παράταξης, Παύλου Μπακογιάννη. Αλλά η ΝΔ αντιστάθηκε και πάλεψε και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι που είμαστε νεοδημοκράτες».Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε όσους παραδόθηκαν στον λαϊκισμό, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για το πού οδηγεί αυτή η πρακτική.

Σε συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε:

«Για εμάς προέχει πάντα το καθήκον απέναντι σε αυτή τη χώρα. Το καθήκον απέναντι στην πατρίδα.Να κρατήσουμε τη χώρα στα πόδια της, την ώρα που οι άλλοι προσπαθούν να τη βυθίσουν στο παρελθόν. Αυτός είναι ο στόχος μας».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ προ κρίσης. Όπως είπε, «κάναμε και εμείς πράγματι λάθη, στην πορεία μπορεί να μην αντισταθήκαμε έγκαιρα σε όσα οδήγησαν στην κρίση, αλλά «λεφτά υπάρχουν» εμείς δεν είπαμε ποτέ». «Εμείς να στηρίξουμε τη χώρα δεν το αρνηθήκαμε ποτέ. Από το 2010 έως και το 2012 ψηφίσαμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια και για αυτό είμαστε περήφανοι.Προσπάθησα να αλλάξω τη μοίρα της χώρας μου, παρά από το να δοξαστώ από την καταστροφή της».

Σημείωσε ακόμη ότι το κόμμα του είναι σε θέση να συνεργαστεί με αυτούς που άλλοτε συγκρούστηκε, υπογράμμισε ωστόσο πως «Δημοκρατική παράταξη είναι μόνο η Ν.Δ.».

«Δημοκρατική παράταξη είναι μόνο η Ν.Δ.»

Προς το τέλος της ομιλίας του, αφού μίλησε για ψευτοπροοδευτικούς, υπερασπίστηκε με πάθος τις χριστιανοδημοκρατικές ιδέες που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη, είπε ότι «Δημοκρατική παράταξη είναι μόνο η Ν.Δ.», προκαλώντας ακόμα και τα έντονα χειροκροτήματα του κ. Καραμανλή.

Ξεχωριστή σημασία είχε όταν σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός, περίπου τρία χρόνια μετά την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο, δηλ. το Νοέμβριο του 2011, οπότε και η ΝΔ έκανε στροφή, έκανε την αυτοκριτική του. «Ως αξιωματική αντιπολίτευση εκφράσαμε τη διαφωνία μας για το πώς έγιναν όλα αυτά. Είπαμε ότι το μείγμα πολιτικής ήταν λάθος και οι πολλαπλασιαστές λάθος. Τι να την κάνουμε όμως τη δικαίωση όταν η χώρα βουλιάζει;» διερωτήθηκε.

Έλλειψη σεβασμού ή γνώσεως τα περί «μνημοσύνου»;

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ,που σχολίασε ως «μνημόσυνο» την εκδήλωση στη Χαλκιδική για την επέτειο των 40 χρόνων της Ν.Δ., έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, με παρέμβασή του στο κλείσιμο των εργασιών της εκδήλωσης.

Ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν η συγκεκριμένη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι έλλειψη σεβασμού, έλλειψη γνώσης, έλλειψη πολιτικής ηθικής, εκτίμησε ότι η δήλωση δεν κάνει καλό ούτε στον ίδιο ούτε στη χώρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν εκφράζει ούτε καν εκείνους που ψηφίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλω να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτή τη γιορτή Δημοκρατίας, 40 χρόνια αγώνων, που τίμησαν και τις άλλες ιδεολογίες, που έδωσαν το δικαίωμα της ελευθερίας στον καθένα να λέει απόλυτα ελεύθερα τη γνώμη του, ότι αυτά τα 40 χρόνια από τότε που ο Καραμανλής υπέγραφε με ό,τι είχε μέσα του σαν άνθρωπος λιτός, δωρικός και γενναίος για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και για την πορεία μας, θέλω να ξέρετε και θέλω να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός, ότι αυτά τα 40 χρόνια σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση τα ονόμασε επισήμως ότι “κάναμε το μνημόσυνό μας”», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Είναι έλλειψη σεβασμού; Είναι έλλειψη γνώσεως; Είναι έλλειψη πολιτικής ηθικής; Αυτό που μετράει είναι ότι εδώ πέρα μία οικογένεια μίας συγκεκριμένης ιδεολογίας που ανέταξε, προώθησε και δίνει μάχη για τον καλό της Ελλάδας, σήμερα βρέθηκε απέναντι σε μία δήλωση η οποία δεν κάνει καλό όχι μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν κάνει καλό σε όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα όταν συνειδητοποιούν και οι ξένοι και εμείς, ότι υπάρχει μία τέτοια κωμική, πλέον, δήθεν διαίρεση μεταξύ των Ελλήνων. Εγώ κάνω τη δήλωση χωρίς να θέλω να μπω στα δικά τους τα χωράφια. Ότι είμαι βέβαιος ότι αυτή η δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκφράζει ούτε καν εκείνους που την ψηφίζουν», πρόσθεσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.