Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Η αντιπολίτευση υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο

46

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής όπου υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού 2015, λέγοντας πως είναι σταθμός για τη χώρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η συμφωνία για την επόμενη μέρα είναι στο τραπέζι».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι μπορεί να υπάρξει μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους αλλά υποστήριξε ότι από την επόμενη χρονιά θα μας δοθεί μια πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προφυλάσσει από διεθνείς αναταράξεις.

«Η επιτήρηση για τον επόμενο χρόνο σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή και ασφυκτική επιτήρηση του μνημονίου» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Αν είναι ή δεν είναι το χρέος βιώσιμο ένας το αποφασίζει… οι αγορές».

«Το πρόβλημά μας είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα, εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή» είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα δήλωσε: «Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή τότε χώρα δεν θα έχει νέο Σύνταγμα ούτε το 2021».

«Η εποχή της μεγάλης δοκιμασίας τελειώνει και η αντιπολίτευση υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο» είπε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικός κ. Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει Προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο ο κ. Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση από τους Βουλευτές», απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε αν ο Προϋπολογισμός δεν ψηφιστεί από 180 βουλευτές να υπάρξει συνεννόηση για εθνικές εκλογές.

«Τέτοια βάναυση προσβολή δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Οι βουλευτές κατάλαβαν τι αντιπροσωπεύετε. Οι βουλευτές δεν θα δεχθούν να τρομοκρατηθούν», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς απέρριψε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις: «Δεν είδατε ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές στις δημοσκοπήσεις;», είπε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την αναφορά του στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό (με τους γονείς του οποίου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί τη Δευτέρα).

«Υμνήσατε ένα απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάζνικοφ», τόνισε ο Α. Σαμαράς και ειρωνικά είπε στον Αλ. Τσίπρα: «Μπορεί με την παρέα σας να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον Πάπα, αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο. Ήρθε η ώρα να τα ακούσετε μαζεμένα».

Η ψήφιση πρώτου ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού, η ψήφιση Προέδρου Δημοκρατίας και η έναρξη συνταγματικής αναθεώρησης «αποτελούν επανάσταση», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό όπου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Α. Σαμαράς μίλησε σε υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε πολλές φορές «υπονομευτή» τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα του είπε ότι «είστε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και ο υπονομευτής κάθε προσπάθειας για να βγει η χώρα από την κρίση. Είστε το ατύχημα που δεν θα συμβεί στη χώρα. Δεν είστε ο επαναστάτης που οραματίζεται το μέλλον, αλλά το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων». Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «χρησιμοποιείτε την πρόνοια για αυξημένη πλειοψηφία για να εκβιάσετε εκλογές. Όποιος διαβάζει τον χάρτη των εξελίξεων ξέρει ότι θα ήταν καταστροφικό. Γι’ αυτό σκορπίζετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Σας το είπα: κανείς δεν θα φοβηθεί και κανείς δεν θα τρομοκρατηθεί».

«Έχετε στο νου μόνο να υπονομεύετε», υποστήριξε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει απόλυτα με την απίστευτη υποκρισία σας».

«Όλοι καταλαβαίνουν πια ότι δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο. Γίνατε ένα κόμμα ακραίας διαμαρτυρίας. Αλλά δεν είστε ικανοί να κυβερνήσετε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε στην αναφορά Τσίπρα πως καλλιεργεί τον φόβο. «Ο κόσμος φοβάται, καταλαβαίνει ότι γυρίζετε σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Δεν τον φοβίσουμε εμείς, εσείς τον φοβίζετε», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εσωτερικά σταθερή χώρα, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όχι να τσακωθούμε με όλη την Ευρώπη και να προσεταιριστούμε τα αποσταθεροποιητικά στοιχεία».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Α. Σαμαράς τόνισε πως «αν δεν εκλέξει η τωρινή Βουλή Πρόεδρο και διαλυθεί. δεν πρόκειται να έχει ο ελληνικός λαός νέο Σύνταγμα ούτε το 2021. Κατά τα άλλα εσείς το παίζετε επαναστάτης, ο εκπρόσωπος της αλλαγής».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι και πέρυσι η τρόικα έκανε λάθος στις εκτιμήσεις της για τον Προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι «η διαφωνία μας με τους υπολογισμούς της τρόικας έχει μικρύνει πολύ, αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Η συμφωνία μας είναι πάνω στο τραπέζι». Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε κάποια από τα μέτρα που πρότεινε η τρόικα, αλλά διαφώνησε σε ορισμένα άλλα.

«Θα μας δοθεί πιστωτική γραμμή στήριξης, που θα μας προφυλάξει από αναταράξεις για τις οποίες δεν θα ευθυνόμαστε εμείς. Η πιστωτική γραμμή δεν είναι δανεισμός και βέβαια δεν μετρά στο χρέος, παρά μόνο αν, και όσο την χρειαστούμε», επεσήμανε ο Α. Σαμαράς και ξεκαθάρισε ότι η πιστωτική γραμμή «σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την αυστηρή επιτήρηση του μνημονίου».

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος ο Πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο διαγραφής του λέγοντας με έμφαση: «το ερώτημα είναι αν το χρέος είναι βιώσιμο. Όχι φαγώσιμο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.