Ειδησεογραφικό site

Πρώτο βήμα για τον αγωγό φυσικού αερίου – Υπεγράφη προσύμφωνο Ελλάδας-Ρωσίας για τον Turkish Stream

29

Υπεγράφη σήμερα η προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream. Σύμφωνα με όσα είπε μετά την υπογραφή ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας
η χρηματοδότηση κατασκευής από τη Μόσχα θα είναι στο 100% μέσω δανείου. Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα λάβει προκαταβολή ύψους 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού.

Σε λίγες ώρες θα συναντηθούν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, που γίνεται κάθε χρόνο στη ρωσική πόλη.

Είναι η δεύτερη φορά που συναντώνται οι δυο ηγέτες σε διάστημα τριών μηνών και είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν όλοι στο ραντεβού, ότι ο κ. Τσίπρας είναι το τιμώμενο πρόσωπο, καθώς πρόκειται για τον μοναδικό Ευρωπαίο ηγέτη, που μετέχει στο φόρουμ.

Ο κ. Πούτιν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές και μάλιστα πρόσφατα δήλωσε ότι οι έλληνες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους – και προφανώς όχι οι πιστωτές, εννοούσε, αφήνοντας αιχμές για τις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός ο οποιος βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη, θα  παρέμβει στην Ολομέλεια του Οικονομικού Αγίας Πετρούπολης Φόρουμ, πριν τη συνάντηση, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου.

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχο, και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, καθώς στόχος της αποστολής είναι η ανάπτυξη των οικονομικών συνεργασιών σε όλους τους το τομείς.

Χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες».  «Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.