Ειδησεογραφικό site

Σήμερα θα ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης ο πρωθυπουργός – Τα πέντε σημεία στα οποία θα βασιστεί η διαπραγμάτευση

28

Τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση περιγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας κράτησε περίπου πέντε ώρες και το οικονομικό επιτελείο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την κατάσταση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τους βουλευτές.

Ο κ. Βαρουφάκης στη παρέμβασή του δεν έκρυψε το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα και σημείωσε ότι ναι μεν η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις, όμως δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Ανέφερε ότι στο Eurogroup ο ίδιος δεν θα εκπροσωπεί τον εαυτό του, αλλά μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Όπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, η διαπραγμάτευση θα βασιστεί στα πέντε σημεία που είναι ήδη γνωστά από το τέλος της εβδομάδας. Τα πέντε σημεία της διαπραγμάτευσης έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι των άτυπων συζητήσεων που ήδη διεξάγονται και ως βασικό κορμό τους έχουν την αποδοχή από πλευράς των εταίρων ενός προγράμματος – γέφυρας, το οποίο θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο. Κυβερνητικοί παράγοντες μέχρι εχθές το βράδυ σημείωναν πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των εταίρων, για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Από τα πέντε σημεία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω αναφορές:

– οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες (έτσι καθίσταται σαφές πως η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα θεωρεί ότι πολιτικά απελευθερώνεται να εξετάσει τις μονομερείς κινήσεις)
– το πρόγραμμα – γέφυρα δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους των ευρωπαϊκών χωρών
– η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμμματος. Για τη χρηματοδότηση των αναγκών μέχρι τον Ιούνιο που προτείνεται γγια το πρόγραμμα – γέφυρα θα μπορούσαν να χρησημοποιηθούν α) τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της διακράτησης ελληνικών ομολόγων (βλ. SMP και ANFA) και β) έντοκα γραμμάτια πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ
– αν συμφωνηθεί το πρόγραμμα – γέφυρα που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί σε ένα τετραετές πρόγραμμα, χωρίς όμως επιτήρηση, τύπου Τρόικας. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει δεσμέσεις για τα δημόσια οικονομικά, όπως το ύψος πλεονάσματος και η διάρθρωση εσόδων – δαπανών.
– ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά δίνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Πάντως το οικονομικό επιτελείο αναμένει να δεχτεί μεγάλες πιέσεις την Τετάρτη κατά το Eurogroup, ενώ κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήριζε τη διαπραγμάτευση ως «ένα παιχνίδι με πολλές μπλόφες».

Στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει και το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είτε με τη μορφή εθνικών εκλογών, είτε δημοψηφίσματος, «σε μια ακραία περίπτωση», όπως υπογραμμίζουν προβεβλημένα μέλη της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ομιλία του στη Βουλή με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα, θα ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, κάτι που είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

– 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,
– δωρεάν ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν
– δωρεάν κάρτα μεταφοράς σε ΜΜΜ για ανέργους
– αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας
– επιδότηση ενοικίου για ευπαθείς ομάδες

Κλιμακωτά αναμένεται να προχωρήσει και η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και η αύξηση του αφορολόγητου στις 12000 ευρώ, όπως αναφερόταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν έλειψαν και οι γκρίνιες από μερίδα βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του οικονομικού επιτελείου ενημέρωσαν τους βουλευτές για την ανάγκη κάποιες από τις παροχές να μετακυλιστούν σε δεύτερο χρόνο, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό.

Τέλος, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή σήμερα θα ανακοινώσει την υλοποίηση δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο χρονικά επίπεδα: α) έως τον προσεχή Ιούνιο και β) από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, δε, θα στηριχτούν στους παρακάτω άξονες

– ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης
– επανεκκίνηση της οικονομίας
– εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων

Τα σχόλια είναι κλειστά.