Ειδησεογραφικό site

«Σήμα καπνού» από τη ΔΕΘ περιμένουν οι «καραμανλικοι» – Τι πιστεύουν ότι θα εξαγγείλει ο Σαμαράς και θα πάει σε εκλογές

43

Με τις «μηχανές αναμμένες» στο «στρατόπεδο» του πρώην Πρωθυπουργού καθώς εκτιμούν ότι οι επόμενοι 2 ως 3 μήνες θα είναι πυκνοί σε πολιτικά γεγονότα. Τι βλέπουν για την προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τις πρόωρες εκλογές.

Σε φάση ολικής επαναφοράς βρίσκονται πλέον οι “καραμανλικοί” καθώς, σύμφωνα με όσα μαθαίνει το ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, από κύκλους προσκείμενους στον πρώην Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, στο “καραμανλικό” στρατόπεδο είναι διάχυτη πλέον η πεποίθηση ότι οι πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους 2-3 μήνες θα είναι ραγδαίες.

Αφορμή για αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν θα είναι μόνο τα νέα μέτρα που ουσιαστικά ζητούν οι εταίροι προκειμένου να δεχτούν να εξετάσουν το θέμα της εκ νέου διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ούτε η δύσκολη προσπάθεια για την επίτευξη ή μη του στόχου των 180 “πρόθυμων” αν εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, αλλά κυρίως η πολιτική απόφαση που εκτιμούν ότι θα αναγκαστεί να πάρει ο Πρωθυπουργός και τωρινός πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Όπως “διαρρέεται” από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή αλλά και από όσους έχουν συνομιλήσει μαζί του το τελευταίο χρονικό διάστημα, η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη απόφαση. Να προχωρήσει σε ένα νέα ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, μέσα από ένα “πολιτικό” εκλογικό δίλημμα ή να συνεχίσει την δύσκολη προσπάθεια να συγκεντρώσει 180 θετικές ψήφους βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εξαντλώντας τα χρονικά περιθώρια μέχρι το Μάρτιο.

Στην πρώτη πάντως περίπτωση που από πολλούς στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού εκτιμάται ότι είναι και η πλέον πιθανή με τα σημερινά δεδομένα εξέλιξη, τα στελέχη του “καραμανλικού μπλοκ” περιμένουν να δουν εκλογικό “σήμα καπνού” από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως λένε κύκλοι του Κ.Καραμανλή, εάν ο Αντώνης Σαμαράς αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, τότε θα ανέβει στη ΔΕΘ με ένα πακέτο εξαγγελιών κοινωνικού προφίλ, όπως η διατήρηση του 13% στο ΦΠΑ για έναν ακόμη χρόνο, τη διεύρυνση των δικαιούχων στο επίδομα θέρμανσης, τη ρύθμιση 50 και παραπάνω δόσεων σε όσους χρωστούν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και ίσως και κάποιο μικρό μπόνους φοροαπαλλαγών σε ειδικές κατηγορίες.

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν ότι ίσως αυτό να το έχει ήδη διασφαλίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός μέσω πολιτικής συμφωνίας με την τρόικα και τους δανειστές και να το κρατά ως πολιτικό άσσο στο μανίκι του εν όψει των εξελίξεων του φθινοπώρου.

Στην περίπτωση αυτή εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την εξαγγελία, θα επιχειρήσει να “εκθέσει” την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της για μικροκομματικές σκοπιμότητες, καταγγέλοντάς τους για τη μη συναίνεση σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ακόμα κι αν αυτός είναι προσωπικότητα που θα προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς, προκειμένου να πετύχουν πάση θυσία το στόχο τους που δεν είναι άλλος από τις πρόωρες εκλογές.

Έτσι όμως, όπως θα επισημάνει ο κ.Σαμαράς, θα θέσουν σε κίνδυνο και τα επιτεύγματα αλλά και τις “συμφωνηθείσες” παροχές με τους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εκτιμά το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το δίλημμα “ποιον εμπιστεύεστε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την ελάφρυνση του χρέους”.

Πάντως, ανεξάρτητα από όλα αυτά, και από την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης, που και αυτή επικρίνεται από τους κύκλους του πρώην Πρωθυπουργού στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι ίδιοι επισημαίνουν ότι είναι μη αποδεκτή θεσμικά η διλημματική εκλογή Προέδρου και στο πλαίσιο αυτό οι ευθύνες αφορούν και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.