Ειδησεογραφικό site

Σάλος με τον Κορεάτη σύμβουλο του Βαρουφάκη και το βιογραφικό «μαϊμού» – Προκαλούν οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ

23

 

Έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε αναφορικά με τις πληροφορίες που είδαν το  «φως» της δημοσιότητας για τις οικονομικές απαιτήσεις του Κορεάτη πρώην συμβούλου του Γιάνη Βαρουφάκη, το υπουργείο Οικονομικών απαντά με μια προκλητική ανακοίνωση στα σχετικά δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του Γκλεν Κιμ στο πλευρό της κυβέρνησης δεν ενοχλεί, ενώ επισημαίνει πως ο οικονομολόγος θα πληρωθεί κανονικά.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο Γκλεν Κιμ ισχυρίζεται ότι είχε συμφωνήσει προφορικά με τον πρώην υπουργό Οικονομικών μηνιαία αμοιβή για τις υπηρεσίες του, 125.000 ευρώ, ενώ όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, είχε παρουσιάσει ένα πλούσιο βιογραφικό, το οποίο όμως δεν ανταποκρινόταν καθόλου στην πραγματικότητα.

Και μπορεί σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ η εταιρεία στην οποία είναι συνεργάτης ο κ. Κιμ να μην έχει εισπράξει έως σήμερα από το Ελληνικό Δημόσιο, «ούτε ένα ευρώ» και «πόσο μάλλον τις 125.000 ευρώ το μήνα που υποστηρίζει το Βήμα», ωστόσο, όπως αναφέρει το υπουργείο, η πληρωμή της εταιρείας για την οποία εργάζεται θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες!

Μάλιστα, τονίζεται πως το «αδιαμφισβήτητο» αυτό γεγονός καταγράφει και το ρεπορτάζ, καθώς, όπως σημειώνεται, ο κ. Κιμ «δεν έχει πληρωθεί γιατί δεν υπήρχε τρόπος».

Την ίδια ώρα, όμως, δεν διευκρινίζεται αν ο Κορεάτης οικονομολόγος παραμένει συνεργάτης της κυβέρνησης ή αν η συνεργασία μαζί του λύθηκε, με τις ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν πως η παρουσία του Γκλεν Κιμ «δεν ενοχλεί» και μάλιστα να διερωτώνται: «για ποιο λόγο άλλωστε;».

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει εμπειρογνώμονες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας και, όπως τονίζουν, ο κ. Κιμ είναι εξειδικευμένος σε θέματα διαπραγμάτευσης με διεθνή πολυετή εμπειρία έχοντας, μάλιστα, εργαστεί στο παρελθόν και πάλι στη χώρα μας.

«Εκτιμώντας ότι η παρουσία του στο πλευρό της κυβέρνησης δεν ενοχλεί -για ποιο λόγο άλλωστε; η πληρωμή της εταιρείας για την οποία εργάζεται θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το… πλούσιο βιογραφικό του κ. Κιμ

Σημειώνεται πως ο ο κ. Κιμ εμφανιζόταν ως συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ισχυριζόταν ότι ήταν μέλος της ομάδας που έστησε το μηχανισμό EFSF, ότι συνέβαλε στη δημιουργία του ESM και ότι εργάστηκε για τη ρύθμιση του τραπεζικού χρέους στην Ισλανδία.

Ωστόσο, το πραγματικό βιογραφικό του, που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα, δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω. Ο Κορεάτης οικονομολόγος δεν δούλεψε ποτέ για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο αλλά ήταν απλός σύμβουλος σε μία άλλη υπηρεσία με έδρα την Φρανκφούρτη.

Όσο για τον EFSM, όχι μόνο δεν τον έστησε αλλά προσλήφθηκε στον οργανισμό πέντε μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ενώ τίποτα δεν δείχνει να τον συνδέει και με την ίδρυση του ESM. Αναφορικά δε με το ισλανδικό χρέος, εργάστηκε ως σύμβουλος, όμως, όχι για το ίδιο το χρέος, αλλά για την άρση των capital controls στη χώρα.

Μετά την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο οικονομικών, ο κ. Κιμ ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι είχε συμφωνήσει προφορικά να αμείβεται με 125.000 ευρώ μηνιαίως. Όπως αναφέρει δε η εφημερίδα, προκειμένου να κλείσει το ζήτημα και να αποζημιωθεί ο Κορεάτης η κυβέρνηση προχώρησε στις προσλήψεις συμβούλων χωρίς διαγωνισμό και στην επιβολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προβλέπεται ότι «μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα με συμβάσεις διάρκειας έως 3 μηνών σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους τέσσερις θεσμούς».

Τα σχόλια είναι κλειστά.