Ειδησεογραφικό site

Ρ. Αντωνοπούλου: Αναγκαία η δημιουργία Ειδικού Ταμείου Ανεργίας

34

Την ανάγκη δημιουργίας ενός Ειδικού Ταμείου Ανεργίας το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλό ποσοστό ανεργίας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, στην ομιλία της στο συνέδριο με τίτλο «Study Days», που διοργανώνει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Όπως ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου, «υπάρχουν περισσότερες από οχτώ χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες παρουσιάζουν ποσοστά ανεργίας υψηλότερα κατά 4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Η αναπληρώτρια υπουργός, επικαλούμενη σχετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), πρότεινε την υλοποίηση μιας συντονισμένης πολιτικής βαθμιαίας αύξησης των μισθών στις ευρωπαϊκές χώρες, η οποία θα αυξήσει σε ένα χρόνο κατά 1,5% το ΑΕΠ της ΕΕ και θα δημιουργήσει 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα τεσσάρων χρόνων.

Όπως είπε, «οι μεγάλες αποκλίσεις στις αποδοχές των εργαζομένων εντός της ΕΕ προκαλούν σημαντικές ανισότητες οι οποίες συνιστούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη, γεγονός που επισημαίνεται στις εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)».

Επίσης, η κ. Αντωνοπούλου στηλίτευσε τις «περιοριστικές πολιτικές λιτότητας που έχουν επικρατήσει μετά το 2010 στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και η μείωση των μισθών είχαν ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή αύξηση των ποσοστών ανεργίας».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι ξεπερνούν το 50%, επί του συνόλου των ανέργων στην ΕΕ ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται στο 75%».

Τα σχόλια είναι κλειστά.