Ειδησεογραφικό site

Ρύθμιση-πακέτο για όλα τα «κόκκινα δάνεια» θέλει τώρα η τρόικα – Πλειστηριασμοί: Στο 66% της αντικειμενικής αξίας η τιμή εκκίνησης

30

Ενιαία ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων και νοικοκυριών ζητά τώρα η τρόικα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος μετείχε στις σημερινές διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανέφερε, η νέα απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών ανατρέπει τον έως τώρα σχεδιασμό που ήθελε άμεση δημοσιοποίηση της ρύθμισης για τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια» και σε δεύτερο χρόνο την επεξεργασία της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των φυσικών προσώπων.

Τώρα, πρόσθεσε, θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια και οι παράγοντες που θα ληφθούν υπ’ όψιν για μια ρύθμιση – πακέτο και το πιθανότερο είναι το σχετικό πλαίσιο να καθυστερήσει περαιτέρω και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας, στις αρχές Νοεμβρίου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αξιωματούχου ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να «κουμπώνει» και το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών.

Τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών, το 66% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η τιμή εκκίνησης ενός πλειστηριασμού θα είναι το 66% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αν κατά τον πρώτο γύρο δεν εντοπίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον, η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά με τιμή εκκίνησης το 50% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Αν και πάλι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε ο ορισμός της τιμής αφετηρίας του πλειστηριασμού θα αποτελεί απόφαση της Δικαιοσύνης.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε πριν από λίγο ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών. Επίσης, αν και δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία της 1η Ιανουαρίου 2017.

Όσον αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, φαίνεται ότι υιοθετείται η λύση της σταδιακής αντιμετώπισης του ζητήματος. Αναμένεται ότι θα υπάρξουν δύο νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η πρώτη θα αφορά την τακτοποίηση των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ενώ η δεύτερη θα είναι η διευθέτηση συνολικά των οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και θα συμπεριλαμβάνει και τις οφειλές προς τις τράπεζες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χαρακτηριστικά:

«Στα «κόκκινα» δάνεια πιστεύω ότι και εκεί υπάρχει μια σύγκλιση. Η τρόικα θέλει να δώσει μια συνολική λύση στο θέμα του δανεισμού, η οποία όμως μπορεί να μας πάει λίγο πίσω μέχρι να λύσουμε τις λεπτομέρειες. Είμαστε σίγουρα μπροστά σε πολλά σημεία. Φάνηκαν δεκτικοί  στο να υπάρχει ένα «two step process», να λύσουμε αυτά που λύνονται και δεν έχουν επιπτώσεις στο μετά και κατόπιν να βρούμε το συνολικό που θα είναι συνεπές με το πρώτο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.