Ειδησεογραφικό site

Ρευστότητα 21 δισ ευρώ από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την Goldman Sachs

43

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση δάνεια ύψους 139 δισ. ευρώ για να λάβουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φθηνή χρηματοδότηση ύψους 21 δισ. ευρώ θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs.

Αξιολογώντας τις πρόσφατες εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις πράξεις χρηματοδότησης ύψους 669 δισ. ευρώ η Goldman Sachs υπογραμμίζει πως οι τράπεζες της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν από αυτές χαμηλότοκα δάνεια έως 342 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, εκ των οποίων τα 21 δισ. ευρώ αφορούν στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Το ποσό είναι σημαντικό εάν συγκριθεί με τα 95 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις γερμανικές τράπεζες ή με τα 77 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις ιταλικές τράπεζες. Αυτό συμβαίνει διότι βάσει της μεθοδολογίας της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ δάνεια που αντιστοιχούν στο 34,5% του ενεργητικού τους, ήτοι δάνεια ύψους 139 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποχώρησε τον Μάιο κατά 8,18 δισ. ευρώ, στα 50,66 δισ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή τους από την έκτακτη ενίσχυση της ρευστότητας που παρέχει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA, μειώθηκε κατά 3,12 δισ. ευρώ, στα 3,6 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.