Ειδησεογραφικό site

Ρευστότητα δύο εβδομάδων από τον Ντράγκι στις τράπεζες – Οι ξένοι δανείζουν, οι Έλληνες… σηκώνουν – Στα 1,8 δισ.ευρώ οι χθεσινές εκροές

24

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συζήτηση για επέκταση της χρηματοδότησης θα επαναληφθεί σε 15 μέρες, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που μίλησαν την Πέμπτη το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μηχανισμός Έκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου, εφόσον αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals…

Εκροές «μαμούθ» 1,8 δισ.ευρώ την Τετάρτη

Αρνητικό ρεκόρ στις εκροές καταθέσεων καταγράφηκε την Τετάρτη στα τραπεζικά γκισέ. Χωρίς το ποσό να έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η εκροή από το σύστημα  ήταν της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν υπάλληλοι τραπεζών το κλίμα στα καταστήματα θύμισε χθες τις χειρότερες ημέρες της κρίσης του 2012. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τραπεζίτες υπολόγιζαν εκροές περίπου 4,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια όλης της προεκλογικής εβδομάδας και το ποσό αυτό φαίνεται πιθανόν να  τραβήχτηκε  από τις καταθέσεις τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το ακριβές νούμερο των εκροών κάθε ημέρας μεταβάλλεται καθώς υπάρχουν αντιλογισμοί που αποτυπώνονται με χρονική υστέρηση και μεταβάλλουν τον τελικό λογαριασμό. Επίσης τα συγκεντρωτικά στοιχεία που μαζεύονται καθημερινά γύρω στις 17:30 μμ  μεταβάλλονται από κινήσεις καταθετών που γίνονται μέσω του internet. Με τις παραπάνω επιφυλάξεις, οι πληροφορίες είναι για εκροή 1 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, 1,4 δισ. χθες Τρίτη και σήμερα οι εκτιμήσεις που διατύπωναν οι τράπεζες αργά το απόγευμα ήταν για εκροή 1,8 δισ. την Τετάρτη.

Η κατάσταση έχει προβληματίσει τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς ο ρυθμός των εκροών καθημερινά γιγαντώνεται. Οι τράπεζες έχουν διαθέσιμη ρευστότητα να ανταποκριθούν, αλλά πλέον η έκτακτη ενίσχυση μέσω του ELA καθίσταται απολύτως αναγκαία, καθώς οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι οι εκροές θα κλιμακωθούν μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.