Ειδησεογραφικό site

Ραγίζει το γυαλί Σαμαρά-Βενιζέλου – Παγωνιά -20o στο Μαξίμου – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

71

Του Γιάννη Χρηστάκου

Παγωμάρα επικράτησε στο Μαξίμου μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ, αφού έλειψαν 20 βουλευτές για να συγκεντρωθούν οι 180.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να δεχθεί υποχωρήσεις στην στρατηγική που έχει χαράξει και να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η απογοήτευση των υπουργών και βουλευτών της ΝΔ μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν έκδηλη. Το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί για μια πρώτη στήριξη από περίπου 165 βουλευτές χάλασε με το αποτέλεσμα, αν και οι μυημένοι στη διαδικασία είχαν μυριστεί από τις προηγούμενες μέρες ότι το αισιόδοξο σενάριο δεν βγαίνει.

Σε αυτή τη φάση, και με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιμένει διακαώς τις εκλογές, αμφισβητείται από πολλούς βουλευτές της συγκυβέρνησης η ειλικρίνεια της πρόθεσης να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας, καθώς όλο και πληθαίνουν αυτοί που πιστεύουν ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν ένα πρόσχημα για να διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Όμως οι εξελίξεις έφεραν και μεγάλη ένταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφου δεν είναι λίγοι και αυτοί που πιστεύουν ότι ο κ. Βενιζέλος παρέσυρε σε αυτή την απόφαση τον κ. Σαμαρά επειδή θέλει άμεσα εκλογές για να προλάβει τυχόν διαλυτικές κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Ετσι, το παιχνίδι τώρα έχει χοντρύνει και παρά το γεγονός ότι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν κοινό στόχο, υπάρχει πια αρκετή «εκρηκτική ύλη» ώστε οι δρόμοι τους να χωρίσουν πριν τις 29 Δεκεμβρίου, που είναι και η τρίτη καθοριστική ψηφοφορία .

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στα σενάρια αυτά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού βάζουν τέλος εξ αρχής δηλώνοντας κατηγορηματικά στους συνομιλητές τους ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και συνολικά το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να στηρίξουν την επιλογή που συμφωνήθηκε από την αρχή, καθώς είναι εγκλωβισμένοι χωρίς καμία άλλη πολιτική διέξοδο. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι από την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανένα καλούπι συνεννόησης για εκλογή Προέδρου και άρα συμμετοχή σε οποιαδήποτε εξέλιξη τέτοιου τύπου, δεν έχει νόημα να γίνει αποδεκτό αίτημα για μετάθεση του χρόνου των εκλογών καθώς αυτό θα έφθειρε κι άλλο την κυβέρνηση ως τότε και θα έφερνε ξανά την χώρα προ αδιεξόδου λίγους μήνες αργότερα. Στα σενάρια των επόμενων ημερών προστίθεται και η εξίσωση με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος αναμένει το «σήμα από τον ΣΥΡΙΖΑ» – έχοντας όμως κι αυτός να αντιμετωπίσει την καχυποψία των βουλευτών του – για μία συμφωνία που θα εξασφάλιζε τον ίδιο και ίσως ορισμένους άλλους, αλλά σίγουρα όχι όλους τους βουλευτές του.

ΜΟΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποφασίσει να παίξει μόνος ενάντια όλων. Στην στρατηγική ανάλυση που έχει γίνει στο Μαξίμου εξετάστηκαν και τα σενάρια των αναμενόμενων πιέσεων να δεχτεί να ορίσει ημερομηνία εκλογών σε αντάλλαγμα την εκλογή του Σταύρου Δήμα, εάν δεν ήταν ορατή μία δυνατή πλειοψηφία. Αυτό που αποφασίστηκε ήταν ότι δεν έχει λόγο να δεχθεί μία τέτοια συμφωνία και να καταστεί όμηρος των εξελίξεων, έχοντας μπροστά του και μία σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα γνωρίζει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σε πολιτική ομηρία ως τις εκλογές. Και βέβαια εκτιμήθηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να πάει πουθενά, δεν έχει άλλο δρόμο από το να στηρίξει». Ακόμη όμως κι αν το ΠΑΣΟΚ εναντιωθεί και αποφασίσει να πάρει άλλο δρόμο, οι εκλογές είναι μπροστά και τα διλήμματα, όπως πιστεύουν, ισχυρά. Στην πορεία προς τις κάλπες, η προεκλογική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα κατηγορηθεί ευθέως πια ότι τορπίλιζε ακόμη και την προσπάθεια μεταρρυθμίσεων κατά την διάρκεια της συγκυβέρνησης, θα λειτουργήσει συσπειρωτικά για τη ΝΔ και θα κλείσει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι όμως να φτάσει το πράγμα εκεί, υπάρχουν δύο ακόμη ψηφοφορίες για την προεδρική εκλογή.

ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ κρατούν το κλειδί για τους 180

Το ζητούμενο για τον Σαμαρά είναι να καταφέρει να φτάσει τους 180 κάτι που δεν φαίνεται ακατόρθωτο. Χωρίς όμως συμβιβασμούς και με την προυπόθεση να υπάρχει μία δυναμική που να ωθήσει και ορισμένους βουλευτές να κάνουν το μεγάλο άλμα. Το κλειδί βρίσκεται στους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να αψηφίσουν την κομματική γραμμή και να στηρίξουν τον Σταύρο Δήμα. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί επισημαίνουν ότι το πρώτο γερό κίνητρο είναι η δυνατότητα επανεκλογής. Με τους ΑΝΕΛ να κινούνται οριακά στο 3% – και με πτωτική τάση– στην τιτανομαχία των εκλογών κινδυνεύουν να βρεθούν όλοι εκτός. Αρα, η χαρτογράφηση όσων επιθυμούν να βρίσκονται στην επόμενη Βουλή έχει γίνει με τις ειδικές συνθήκες του κάθε προσώπου (περιφέρεια , δυνατότητα επανεκλογής, επιλογές κλπ). Οι όποιες κινήσεις, πάντως, θα γίνουν μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας.

Ο άλλος παράγοντας είναι οι βουλευτές του Φώτη Κουβέλη. Εχουν κι εκείνοι το ίδιο πρόβλημα, αλλά είναι σε πλεονεκτικότερη θέση διαπραγμάτευσης διότι έχουν συνειδητοποιήσει (σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους των ΑΝΕΛ) ότι δεν βγαίνουν. Οι συζητήσεις με μια ομάδα βουλευτών της ΔΗΜΑΡ είναι συνεχής, αλλά λείπει το κίνητρο. Γι’ αυτούς, το κίνητρο δεν είναι άλλο από τον ορισμό μιας ημερομηνίας εκλογών που θα τους βοηθήσει να απενοχοποιηθούν και να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για να δουν που θα στεγαστούν πολιτικά, αφού έχουν διάφορες επιλογές (ξανά σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους των ΑΝΕΛ). Επειδή όμως αυτό δεν θα γίνει, μάλλον δεν έχουν και πολλές επιλογές.

Παράγοντας εξελίξεων μπορεί να είναι και ο Κώστας Καραμανλής. Ο ίδιος χαίρει εκτίμησης σε αρκετούς εκ των βουλευτών των ΑΝΕΛ, αλλά και σε ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ. Μέχρι στιγμής, παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν παρεμβαίνει. Πάντως δεν έχει πρόθεση να σηκώσει το τηλέφωνο και να «ζυμώσει» βουλευτές για την αναγκαιότητα αποφυγής πρόωρης κάλπης. Άλλωστε θα ήταν επίφοβο αυτές τις μέρες. Έχει όμως άλλο τρόπο και πάντα υπάρχει το χαρτί μίας δήλωσης, η οποία θα γίνει αν εκτιμηθεί ότι ο στόχος είναι εφικτός και η κινηση αυτή μπορεί να αποδώσει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.