Ειδησεογραφικό site

Ρίχνει τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας – Για ποιους λόγους αφήνει την πόλωση και δίνει το σύνθημα για αλλαγή πλεύσης

63

Του Σπύρου Nάννου

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του, δείχνει την πολιτική του μετάλλαξη, εκνευρίζοντας τα στελέχη εκείνα που ανήκουν –κυρίως– στην Αριστερή Πλατφόρμα. Χωρίς ενδοιασμούς και με ύφος χιλίων καρδιναλίων απευθύνεται στο κομματικό ακροατήριο και χωρίς «πολιτικό» φόβο ή πάθος λέει τα εξής: «Να είμαστε σοβαροί, να δουλεύουμε σοβαρά, με αίσθηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης. Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες. Το μικροπαραγοντισμό και το μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια. Τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα. Να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδοσιακά δεν ξέφυγαν ποτέ από τη γραμμή της ριζοσπαστικής αντίληψης, το ρίχνουν στη μελέτη. «Το γύρισε», «πάει», «επιστρέφουμε στα ίδια» ήταν μερικές από τις ατάκες που ακούστηκαν έως τους διαδρόμους της Κουμουνδούρου.

ΤΑ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Στα χέρια τους «πέφτουν» δύο δημοσιεύματα. Το ένα έχει ημερομηνία 3 Οκτωβρίου και το άρθρο δημοσιεύεται στον «Economist». Διαβάζουν τα εξής: «Ο Αλέξης Τσίπρας, με την προοπτική της πρωθυπουργίας, αλλάζει. Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση, αλλά αρκετοί δυσπιστούν με το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ και το οποίο έχει κόστος 11 δισ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ό,τι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας».

Το άλλο δημοσίευμα –προφητικό– προέρχεται από το Bloomberg με ημερομηνία 2 Ιουνίου. Οι δημοσιογράφοι Μάρκους Μπένσασον και Ελένη Κρεπά γράφουν πως ο κ. Τσίπρας δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση τις ίδιες απόψεις που εξέφραζε το 2012 όταν –όπως σημειώνουν– απείλησε τους επενδυτές που επιθυμούσαν να αποκτήσουν στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου ότι «θα τους κάνει να χάσουν τα χρήματά τους. Υπάρχει μια σταδιακή κίνηση προς το Κέντρο»…

ΤΙ ΤΟΝ ΦΟΒΙΣΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως γνώρισε την μήνιν των δημοσιευμάτων τις προηγούμενες ημέρες όταν «ένιωσε» στο πετσί του τη βουτιά του Χρηματιστηρίου. Οι λανθασμένες επιλογές –όχι μόνο των στελεχών του αλλά και του ιδίου– τον έκαναν να αλλάξει άρδην στάση, διαβάζοντας τις αναλύσεις, όπου τονίζονταν με πομπώδεις τίτλους μεταξύ άλλων τα εξής: «Εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ξεχάστε τις επενδύσεις, ξεχάστε το ευρώ».

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η έκθεση της μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας Societe Generale, σύμφωνα με την οποία «η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις επαναφέρει τους φόβους που υπήρχαν και πριν από δύο χρόνια (στις βουλευτικές εκλογές του 2012), τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση τους πρώτους μήνες του 2015 θα παραμένει κρίσιμη».

Υπογραμμιζόταν ακόμα πως «οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα επαναφέρει τον κίνδυνο της διάλυσης της οικονομικής ένωσης και του ευρώ, εκτός και αν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν υπέρ της σταθερότητας».

Ο… ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ

Η κίνηση, λοιπόν, να πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έγινε τυχαία. Θέλοντας να επιδείξει –με στρωμένο μπλε… χαλί– την αλλαγή των πολιτικών του κατευθύνσεων, προσπάθησε να αποδείξει τη «δεξιά» στροφή του ώστε να «χτυπήσει» σε ένα ακροατήριο που ναι μεν παραδοσιακά ψηφίζει Νέα Δημοκρατία αλλά οι μισθολογικές απολαβές του έχουν συρρικνωθεί «οικτρά» τα τελευταία χρόνια: τους στρατιωτικούς.

«Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων περιβάλλεται με εμπιστοσύνη διότι το κράτος θα έχει συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά την πλήρη ενημέρωση (διάρκειας 3,5 ωρών) από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Έκανε λόγο για την «εγκληματική πολιτική διαχείριση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης» που αντιμετωπίζει η χώρα και διαβεβαίωσε ότι η αποτρεπτική ικανότητά της παραμένει ισχυρή και αυτό οφείλεται στην αυταπάρνηση και το φιλότιμο του έμψυχου δυναμικού. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες που έχει υποστεί το προσωπικό: «Όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να υλοποιούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πάντως πως τις τελευταίες εβδομάδες ο Αντώνης Σαμαράς συνεχώς διαλαλεί πως οι μισθοί των στρατιωτικών θα «αποκατασταθούν». Έτσι εξηγείται η σφήνα του Αλέξη Τσίπρα και ο… πατριωτισμός!

ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για πρώτη φορά μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε –και αυτό έχει τη δική του σημασία– στην εξωτερική πολιτική (αγγίζοντας τα όρια του Ευάγγελου Βενιζέλου). Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τον ίδιο, αφού το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» έκανε… βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ. Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κατηγορήσει την Τουρκία για «απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Και ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις κυρίαρχες αντιλήψεις στην ελληνική αλλά και την κυπριακή διπλωματία όταν είπε πως η γείτονα χώρα ρίχνει… λάδι στη φωτιά.

Η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τα… δεξιά προϋποθέτει αλλαγή χάραξης στρατηγικής, ειδικά στα εθνικά θέματα. Και επειδή αρχίζει να ακούει συγκεκριμένους επικοινωνιολόγους, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εργαστεί με επιτυχία σε άλλες κομματικές πολιτείες που βρέθηκαν στην εξουσία, ετοιμάζεται να κάνει ταξίδια στο εξωτερικό, όχι όμως με τη λογική του… Κόμο (στην ιταλική Μπίλντερμπεργκ) αλλά με τη λογική της προάσπισης των ελληνικών συμφερόντων στην ευρωπαϊκή –και όχι μόνο– σκακιέρα. Πού θα πάει με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Στην Κύπρο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ενώ είναι προγραμματισμένο και το ταξίδι του στο Βελιγράδι στα τέλη του επόμενου μήνα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.