Ειδησεογραφικό site

Ρήγας (ΣΥΡΙΖΑ): «Κάναμε επιλογή ευθύνης για την προστασία της κοινωνίας»

37

«Κάναμε μια επιλογή ευθύνης για την προστασία της κοινωνίας αλλά και επιλογή ευθύνης για την Αριστερά», ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι 100,3.

«Γνωρίζουμε όλοι πως δεν αποφασίσαμε ξαφνικά να κάνουμε επιλογές, διαφορετικές από εκείνα που πιστεύαμε. Γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι σύγκρουση έγινε και εμείς μέσα στη σύγκρουση αυτή κάναμε μια επιλογή που είχε ως αποτέλεσμα και τη συμφωνία που υπάρχει», είπε ο κ. Ρήγας και προσέθεσε: «Η επιλογή αυτή δεν ήταν το πρόγραμμά μας, αλλά εδώ κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναταχθεί η ελληνική οικονομία, γιατί όπως ξέρετε ο παραγωγικός ιστός της χώρας είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά. Η επιλογή που κάναμε ήταν επιλογή ευθύνης για την προστασία της κοινωνίας, αλλά και επιλογή ευθύνης για την Αριστερά. Όποια άλλη επιλογή θα ήταν ήττα για την Αριστερά και την κοινωνία στην Ελλάδα αλλά και ήττα της Αριστεράς στην Ευρώπη».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει δώσει μια πολύ μεγάλη μάχη όλη αυτή την περίοδο, η οποία ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είπε πως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκαναν καμία πρόταση και καμία παρέμβαση, πέρα από το να πιέζουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις προτάσεις των θεσμών. «Όσα συμφωνήσαμε εμείς προστατεύουν τις οικογένειες και τις λαϊκές τάξεις που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους. Βλέπω από χθες τι κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και καλό θα ήταν να είναι προσεχτικοί και ακριβείς στην ανάγνωση των συμφωνηθέντων», είπε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Για τις αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως οι κοινωνίες έχουν καταλάβει και θέλουν άλλη πορεία. «Δεν μπορεί ο μοναδικός δρόμος να είναι η συνεχής λιτότητα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, οι οποίοι τελικά δεν βοηθούν στην ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς τέλος. Και φυσικά υπάρχει και το θέμα της δημοκρατίας και της ελεύθερης επιλογής της κοινωνίας και των κρατών στη λήψη αποφάσεων», είπε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν δομικές αλλαγές- η χώρα πρέπει να αλλάξει, να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο και η διοίκηση γιατί ως τώρα η πορεία ήταν καταστροφική.

Για την επιβολή ισοδύναμων μέτρων, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «πρέπει ο κόσμος να λάβει υπ’ όψη του ότι εδώ και 9 μήνες προσπαθούμε να βγούμε από το αδιέξοδο, να λήξει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης -που ολοκληρώνεται σήμερα με θετικό τρόπο- και να προχωρήσουμε για να ανοίξει το μεγάλο θέμα της διαχείρισης και της βιωσιμότητας του χρέους. Το θέμα του χρέους είναι το βασικό ζήτημα, όλα τα άλλα είναι πράγματα που κάνεις για να προχωρήσει η συμφωνία, αλλά αν δεν λυθεί το θέμα του χρέους σε επίπεδο πανευρωπαϊκό δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουν οι οικονομίες της Ευρώπης. Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει το νέο έτος, που θα έχει πλέον αρχίσει η χώρα να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης».

Για τον ορίζοντα της αναπτυξιακής πορείας, ο κ. Ρήγας είπε πως αν λήξει το θέμα των κόκκινων δανείων και της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, τότε θα τεθεί σε ισχύ η παροχή ρευστότητας στην οικονομία, η μείωση του κόστους χρήματος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

«Εμείς θέλουμε από δω και στο εξής οι επιχειρήσεις να δανείζονται με ένα νέο μοντέλο χορηγήσεων, που θα στηρίζει την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», είπε ο κ. Ρήγας σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να μην υπάρχουν δάνεια που δεν ελέγχονται, δεν πηγαίνουν στην παραγωγική οικονομία, δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.