Ειδησεογραφικό site

Ρήγας: Δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τα φτωχά νοικοκυριά

38

Δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τα φτωχά νοικοκυριά, δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 fm». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, για το οποίο είπε πως πρέπει να διαβαστεί πιο προσεκτικά.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σχολίασε πως το θέμα ολοκληρώθηκε με πολύ θετικούς όρους, ενώ μίλησε και για τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, για την οποία είπε ότι «δεν θα βρεθούν οφειλέτες εκτός ρύθμισης παρά το γεγονός ότι προβλέπεται η σταδιακή εξάλειψη του χρονικού περιθωρίου των 30 ημερών το οποίο ισχύει σήμερα για εξόφληση δόσης ληξιπρόθεσμης οφειλής προκειμένου ο οφειλέτης να μην τίθεται εκτός της ρύθμισης» .

Τα σημεία της συνέντευξης του γραμματέα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ:

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και το κλίμα εντός ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσιογραφικά πρέπει να διαβαστεί πιο προσεχτικά το νομοσχέδιο. Μόλις βγήκα από τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα είναι εξαιρετικά καλό, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη. Θα φανεί το κλίμα αυτό και στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Καταφέραμε όχι απλώς να ολοκληρωθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά να ολοκληρωθεί και με πολύ θετικούς όρους. Μπαίνουν συγκεκριμένοι όροι στις τράπεζες, στα διοικητικά συμβούλια, στους ελέγχους για το πώς θα δίνουν από εδώ και πέρα δάνεια και ποιους στόχους βάζουν. Αν δεν έμπαιναν οι όροι αυτοί, πάλι θα παρουσιαζόταν πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και η ανακεφαλαιοποίηση δε θα πετύχαινε, όπως δεν είχαν πετύχει οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις που επιχειρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, περίπου 7 με 10 δισ. θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση και τα υπόλοιπα θα μπουν από ιδιώτες.

Για τις αλλαγές στις 100 δόσεις
Οι 100 δόσεις θα υπάρξουν και δεν θα βγει κανείς απ’ έξω. Δίνεται περιθώριο 30 ημερών για τη ρύθμιση φορολογικών υποχρεώσεων. Δεδομένων των δυσκολιών που είχαμε και της πίεσης που υπήρχε, το γεγονός ότι καταφέραμε να κρατήσουμε την περίοδο των 30 ημερών, είναι μια μάχη η οποία κερδήθηκε. ‘Όπως κερδήθηκε και η μάχη για την πάγια ρύθμιση χρεών των 12 δόσεων, που διευρύνεται ώστε να μπαίνουν και οφειλές πριν καν γίνουν ληξιπρόθεσμες.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Πρώτον, όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά με εισόδημα έως 20.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και 170.000 αντικειμενική αξία ακινήτου έχουν απόλυτη προστασία.
Δεύτερον, για τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 35.000 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως και 230.000 θα υπάρχει διαγραφή μέρους των οφειλών και θα υπάρξει και επιδότηση.
Ίσως να μην είναι το άριστο αλλά θα δείτε και στην πράξη ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας που αφορά αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Δεν συζητάω για κάποιον που έχει πρώτη κατοικία αξίας 500.000 ή 700.000 ευρώ και δεν θέλει να πληρώσει, γιατί εκεί μιλάμε για κακοπληρωτές που επωφελήθηκαν όλης αυτής της ιστορίας για να μην πληρώνουν τις οφειλές τους.
Και να τονίσω ότι μέσα στο 2016 θα υπάρξουν οι νέες αντικειμενικές αξίες και ότι για μία τριετία δεν θα υπάρξει πίεση και οι τράπεζες θα διευκολύνουν σε ορισμένα πράγματα. Άλλωστε οι τράπεζες δεν έχουν και λόγο να παίρνουν απαξιωμένα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο τους, δεν τις συμφέρει.

Για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στο κρασί
Έχει να κάνει με τα ισοδύναμα για το ΦΠΑ την εκπαίδευση, που τελικά θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του με την αύξηση της φορολογία στο τζόγο. Για ένα μικρό ποσοστό που απομένει να καλυφθεί, υπάρχουν μερικές σκέψεις και μία από αυτές είναι να υπάρξει φορολογική επιβάρυνση 0,2 – 0,3 ευρώ στη φιάλη. Είναι λοιπόν μία πιθανότητα, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμα – το θέμα θα έχει σίγουρα λήξει μέχρι το τέλος της ημέρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.