Ειδησεογραφικό site

Ρένα Δούρου: Στα σκουπίδια τα λόγια τα μεγάλα

57

Του Σπύρου Νάννου

Η Ρένα Δούρου θεωρείται στον ΣΥΡΙΖΑ «επαναστάτρια με αιτία». Την εκτιμούν απεριόριστα και πολλές φορές την έχουν βάλει στο ίδιο «κάδρο» με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και οι συγκεκριμένες κινήσεις έχουν προκαλέσει πλήθος δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο, βάζοντας την ταμπέλα «δελφίνος»…

Η ίδια πάντως μόνο… επαναστάτρια δεν είναι. Ή, όπως λένε σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, αποδείχθηκε «επαναστάτρια του γλυκού νερού». Όσα κάνει σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής θα πει κανείς πως αποτελούν ένδειξη του τι θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η Κουμουνδούρου βρεθεί στην εξουσία στις επόμενες εκλογές. Όμως, αυτό το «μοντέλο» που ακολουθεί η νέα περιφερειάρχης είναι κακός οιωνός για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού υλοποιεί όσα κατήγγειλε στο παρελθόν. Εκτός εάν αυτό το μοντέλο ακολουθηθεί εντέλει και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν έρθει στην εξουσία…

Στην ορκωμοσία της είπε πως θα γράψει ένα νέο βιβλίο και δεν θα αλλάξει απλώς σελίδα για την περιφέρεια. Μόνο που αυτό το βιβλίο είναι παλιό. Και προσθέτει τις ίδιες σελίδες.

Την ημέρα της ορκωμοσίας πάντως είχε μέσα της τον «επαναστάτη». Περπατώντας με τις κόκκινες γόβες της ώστε να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον Αλέξη Τσίπρα, έδειξε από την αρχή πως θέλει να τα αλλάξει όλα. Η φράση της «έξω οι νταβατζήδες από την περιφέρεια» δεν ξεχνιέται!

Λίγους μήνες μετά, όλα άλλαξαν, μόνο που έμειναν… ίδια!

ΤΑ ΨΗΦΙΣΕ ΟΛΑ

Η ψήφιση του προϋπολογισμού που είχε καταρτίσει ο Γιάννης Σγουρός αποτελεί ίσως την κορυφαία ένδειξη της πολιτικής που «αναγκαστικά» θα ακολουθήσει η Ρένα Δούρου. Θυμίζουμε πως ο προϋπολογισμός της περιφέρειας για το 2015 είναι ίδιος με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης, η οποία καταψηφίστηκε από το λαό της Αττικής! Δεν είναι επίσης τυχαίο πως στο περιφερειακό συμβούλιο από κοινού τον ψήφισαν τόσο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή του κ. Σγουρού.

Στην Κουμουνδούρου τα έβαψαν… μαύρα! Στην προσπάθεια που κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να βρεθούν κόμματα-συνεργάτες μετά τις εκλογές, είδε λοιπόν να διαμορφώνεται η εξής κατάσταση: καταψήφισε το ΚΚΕ, καταψήφισε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για αυριανές κυβερνητικές συμμαχίες), ενώ λευκό προτίμησε η παράταξη της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη…

Στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν επίσης πως η Ρένα Δούρου θα πρέπει να κινηθεί ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της περιφέρειας για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που έχει πια και τη δικαστική έγκριση, και τις υποσχέσεις της προς τους κατοίκους ότι θα έδινε άλλη λύση στο πρόβλημα. Ψήφισε για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ…

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ

Δικαιολογίες του «στιλ»… δεν υπήρχε χρόνος, απλώς επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη πολιτική που κάποιοι πολιτικοί θέλουν να εφαρμόσουν, αφήνοντας στην άκρη το «μαστίγιο» που χρησιμοποιούσε προεκλογικά: «Επιλέξαμε να αφαιρέσουμε ό,τι μπορούσε να αφαιρεθεί, ό,τι δεν αφορούσε σε σύμβαση ή προγραμματική σύμβαση. Επιλέξαμε να αλλάξουμε ό,τι επιδεχόταν αλλαγής. Επιλέγουμε να προσθέσουμε ό,τι ήταν δυνατόν, έτσι ώστε να αποτυπώσουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής, ενδεικτικό του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική εγρήγορση, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Αυτό που αφαίρεσε ήταν μόνο το… 5%!

Επειδή τα γραπτά… μένουν, στις 14 Μαΐου του 2014 η Ρένα Δούρου, γεμάτη αυτοπεποίθηση και χρησιμοποιώντας πύρινο λόγο, είχε πει τα εξής: «Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ανατροπής της σημερινής πολιτικής και το μήνυμα της ανάγκης να αποκτήσει ξανά η Τοπική Αυτοδιοίκηση το ρόλο που οφείλει να παίζει, με ανεξαρτησία και πόρους. Εξ ου και το διπλό μήνυμα της Αττικής: Να τελειώνουμε με τα μνημόνια, για να αρχίσει ξανά να ζει η Αττική».

Λίγες ημέρες μετά (27 Μαΐου), φόρεσε την… πολεμική πανοπλία και με ένα νέο πολιτικό παροξυσμό έδειξε πως θέλει με… έργα να γίνει μια μικρή πρωθυπουργός: «Για να αλλάξουμε τα πράγματα πρέπει να δώσουμε ένα σπουδαίο πόλεμο, κόντρα όχι μόνο στις προβλέψεις που εν πολλοίς αυτές τις πετύχαμε πια, αλλά και κόντρα στα συμφέροντα. Ετοιμάζουμε λοιπόν ομάδες ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση 1η Σεπτεμβρίου να διαχειριστούμε ειλημμένες αποφάσεις».

ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ

Η Ρένα Δούρου έβγαλε επίσης και τα… γάντια! Αν και ταυτίστηκε σφόδρα με τις καθαρίστριες (όλοι τη θυμούνται σε πορείες, συναυλίες που τις περισσότερες φορές φορούσε το κόκκινο πουκάμισο της… επανάστασης), ανέθεσε τον καθαρισμό της περιφέρειας σε ιδιωτική εταιρεία.

Άφησε το διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση να τρέξει και να ολοκληρωθεί κανονικά, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε άλλη κίνηση για να βρει εναλλακτική λύση και να μην επιτρέψει την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στην περιφέρεια σε έναν τομέα με τόσο έντονο πολιτικό και κοινωνικό συμβολισμό, όπως είναι η καθαριότητα.

Οι καθαρίστριες πάντως έσπευσαν να την υπερασπιστούν. Μόνο που αυτή τη φορά η συμμετοχή δεν ήταν… ικανοποιητική. Το θέμα είναι τι θα πει και η Χαρούλα Αλεξίου… Μέχρι σήμερα παραμένει σιωπηλή…

Η ΜΙΚΡΗ… ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Όλα δείχνουν πως η μικρή πρωθυπουργός επέστρεψε στη… γη. Οι πομπώδεις και με ιδιαίτερο στόμφο αναφορές της «θα τα γκρεμίσω όλα» τελικά δεν απέχουν πολύ από το «ψηφίζω τα πάντα»…

Αναδιπλώθηκε, υπαναχώρησε, δημιούργησε εσωκομματικές τριβές, «απειλήθηκε» με παραιτήσεις συμβούλων… Και όλα αυτά μέσα σε δύο περίπου μήνες στην εξουσία: από την 1η του Σεπτέμβρη!

Αυτό το μοντέλο ξενίζει πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, μπορεί και να μην είναι έτσι ακριβώς. Όσα βαυκαλίζεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, σαφώς και θα μείνουν στην ιστορία. Θα μείνουν στην ιστορία οι αναφορές του, π.χ., για τα μνημόνια, το χρέος κ.ο.κ. Γιατί η εξουσία έχει δύο δρόμους: την απόλυτη ταύτιση με τους προηγούμενους ή την απόλυτη σύγκρουση. Η Ρένα Δούρου, η οποία εκφράζει απόλυτα τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα σε όσα πιστεύει, έδειξε το δρόμο: την απόλυτη ταύτιση.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.