Ειδησεογραφικό site

Ρέκβιεμ για τα ακίνητα και την ανάκαμψη…

54

kaloudis1Του Θοδωρή Καλούδη

Μέσα στη γενική ευφορία για την αύξηση των τουριστικών εσόδων καλό θα είναι να στρέψουμε την προσοχή μας και στην παράλληλη μεγάλη ζημιά που υφίσταται η οικονομία μας από τη ληστρική επιδρομή του Δημοσίου στην ιδιοκτησία.

Λίγοι γνωρίζουν πως για κάθε 10 ευρώ που κερδήθηκαν το Ά εξάμηνο του 2014 στο ΑΕΠ από την αύξηση του τουρισμού και της ναυτιλιακής δραστηριότητας, τα 7 ευρώ χάθηκαν από τη δραματική μείωση της δραστηριότητας περί τα ακίνητα.

Και αυτό προκύπτει κυρίως από δύο κρίσιμες φορολογικές στρεβλώσεις που δυναμιτίζουν τη δραστηριότητα στα ακίνητα και την οικοδομή από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία ήδη λειτουργεί αυτή η αγορά: πρόκειται αφενός για την επιβολή από το 2014 του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) στην ακίνητη περιουσία άνω των € 300 χιλ. ταυτόχρονα με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και, αφετέρου, από την επιβολή της φορολογίας επί των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν σήμερα κατά πολύ τις πραγματικές αξίες τους.

Δείτε ένα παράδειγμα (όπως καταγράφεται σε σχετική έκθεση της Alpha Bank) που αναδεικνύει τον παραλογισμό των μέτρων που επιβάλουν οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου, σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300 χιλιάδων, με το χαράτσι κατοχής ακινήτου, με συνέπεια να μην μπορούν να εισπράξουν φόρους ούτε από τους θεωρούμενους ως “έχοντες και κατέχοντες”.

Από ένα οικόπεδο 2 στρεμάτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, στο οποίο έως το 2013 δεν επιβαλλόταν καν φόρος ακινήτων, θα μπορούσε πράγματι να εισπραχθεί, σχετικά ανώδυνα, ο ΕΝΦΙΑ που προσδιορίστηκε στις € 5,2 χιλ. Είναι, ωστόσο, πραγματικά εκτός λογικής να υποθέσει κανείς ότι ο ιδιοκτήτης αυτού του οικοπέδου, το οποίο απέκτησε σε καλύτερες μέρες επενδύοντας σε γη ή το κληρονόμησε, θα πληρώνει από εδώ και πέρα όχι μόνο τις € 5,2 χιλ. ετησίως που του προκύπτουν από τον ΕΝΦΙΑ αλλά και επιπλέον € 28 χιλ. ετησίως που προκύπτουν από τον ΦΑΠ.

´Οπως αναφέρει η έκθεση, “οι φόροι αυτοί δεν είναι δυνατό να πληρωθούν διότι τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη, από όπου και αν προέρχονταν πριν από την κρίση, έχουν τώρα διαβρωθεί καταλυτικά μετά από την κρίση. Επιπλέον, ενώ η ανωτέρω φορολογική επιβάρυνση βασίζεται στην υπόθεση ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου διαμορφώνεται περί τα € 2,8 εκατ., η τιμή στην οποία θα μπορούσε να πουληθεί το ανωτέρω οικόπεδο χωρίς την ετήσια επιβάρυνσή του από τον ΦΑΠ πιθανότατα δεν υπερέβαινε τα € 1,5 εκατ., ενώ μετά την ανωτέρω εξωπραγματική φορολογική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μέσω του ΦΑΠ η τιμή πώλησής του φυσιολογικά δεν θα υπερβαίνει σήμερα τις € 500 χιλ.. Διότι ποιος λογικός επενδυτής θα αγόραζε ένα οικόπεδο (χωρίς απόδοση) που θα του στοίχιζε μόνο για τον ΦΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ € 332 χιλ. στα επόμενα 10 χρόνια; ”

“Είναι εμφανές από τα ανωτέρω – καταλήγει η έκθεση – ότι η κυριότερη επίπτωση από την επιβολή του ΦΑΠ επιπλέον του ΕΝΦΙΑ στις σημερινές αντικειμενικές αξίες είναι ο μηδενισμός των συναλλαγών και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων που ήδη καταγράφεται από τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν πρόκειται να το πουλήσει κάτω από το 1⁄4 της πραγματικής του αξίας, ενώ ο ενδεχόμενος αγοραστής του ακινήτου δεν πρόκειται να δώσει περισσότερα για την αγορά του.”

Οι ειδικοί της Alpha Bank θεωρούν πως “αν η κυβέρνηση είχε εκλογικεύσει την υπέρμετρα υψηλή έως το 2013 φορολογία επί της ιδιοκτησίας, θα είχε σταματήσει έγκαιρα η παράλογη πτώση της αγοράς ακινήτων και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα ήταν γεγονός ήδη από το 1ο 3μηνο του 2014, με εξαιρετικά ευνοϊκές επιπτώσεις στην αύξηση της απασχόλησης και επίσης στην αύξηση των φορολογικών εσόδων της χώρας”.

Προφανώς οι αστέρες της οικονομικής πολιτικής έχουν άλλη άποψη. Γιατί πιθανόν ζουν σε άλλο κόσμο…

Αναδημοσίευση από 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.