Ειδησεογραφικό site

Ρέγκλινγκ: Τα stress tests των τραπεζών θα καθορίσουν τις ανάγκες της Ελλάδας – Die Welt: Τινάχτηκαν τα όνειρα του Αντώνη Σαμαρά στον αέρα

153

Τα αποτελέσματα των stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, που θα ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου, θα βοηθήσουν να αποσαφηνιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα για μελλοντική χρήση τα κεφάλαια που έχει κατανείμει για την αντιμετώπιση κρατικών κρίσεων χρέους και όχι να τα επενδύσει τώρα για την τόνωση της οικονομίας στην Ε.Ε.

Ο κ. Ρέγκλινγκ προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα μείνουν στο ελληνικό ταμείο διάσωσης τραπεζών και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές.

«Αυτό δεν είναι απόλυτα σαφές προς το παρόν, διότι η Ελλάδα αναμένει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review, AQR) και των ελέγχων αντοχής» των τραπεζών, ανέφερε.

Όπως παρατηρεί το Reuters, το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαθέσιμα 11,4 δισ. ευρώ, τα οποία η Αθήνα θέλει να χρησιμοποιήσει ως αποθεματικό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά το τέλος του χρόνου, όταν ελπίζει ότι θα τερματιστεί το πρόγραμμα διεθνούς στήριξης της οικονομίας της από την τρόικα.

«Υπάρχει ορισμένη αβεβαιότητα. Θα γίνουν (…) συνομιλίες στα επόμενα Eurogroup τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει», σχολίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Die Welt: Τινάχτηκαν τα όνειρα του Αντώνη Σαμαρά στον αέρα

Στα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας και τις «αθεράπευτες» ακόμη πληγές της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Die Welt. Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για τον χειρισμό από πλευράς της κυβέρνησης της τρέχουσας πολιτικής, επισημαίνοντας ότι η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έγκειται κυρίως στην απόπειρα της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα λιτότητας και στον σκεπτικισμό των επενδυτών που αυτή προκάλεσε, κόστισε στην κυβέρνηση Σαμαρά.

«Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τινάχτηκαν όνειρα στον αέρα», γράφει χαρακτηριστικά ο αρθογράφος της γερμανικής εφημερίδας. «Όχι μόνο, αλλά κυρίως του Αντώνη Σαμαρά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα εκδίωκε από τη χώρα την τρόικα αλλά κυρίως το μισητό ΔΝΤ. Αλλά οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια τον ‘προσγείωσαν’. Τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους», αναφέρει.

Η Die Welt παρατηρεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς «δεν ήταν φυσικά ο μοναδικός που παρατήρησε πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση, αλλά σε κανέναν άλλο τα σημάδια δεν ήταν πιο φανερά».

Και ο σχολιαστής υπογραμμίζει: «Επρόκειτο για προειδοποιητική βολή προς τους Ευρωπαίους, που δεν εκμεταλλεύτηκαν τις ήρεμες περιόδους για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η ευρωκρίση μοιάζει με ενεργό ηφαίστειο, το οποίο δεν έχει ακόμη εκραγεί, αλλά βγάζει λάβα. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε το τελευταίο διάστημα με πολλούς τρόπους ότι με την πολιτική του θέλει να αγοράσει χρόνο, αλλά μόνος του δεν είναι σε θέσει να τραβήξει την Ευρωζώνη από το βούρκο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.