Ειδησεογραφικό site

Ρέγκλινγκ: Οικονομικά ανέφικτο και πολιτικά αδύνατο νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

25

Ξεκάθαρος ως προς την άποψή του για το ενδεχόμενου νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως ανέφερε «η Ευρωζώνη δεν είναι ζώνη μεταβίβασης χρέους» χαρακτηρίζοντας μια ονομαστική άφεση χρέους οικονομικά ανέφικτη και πολιτικά αδύνατη.

Σχολιάζοντας, δε, τις δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων για το θέμα αυτό, έκανε λόγο για επικοινωνία «μερικές φορές εκνευριστική».

Θα μπορούσε ωστόσο να διανοηθεί κανείς μια ακόμη επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής, υπογραμμίζει ο ίδιος και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ακυρωθεί η πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η αλλαγή πορείας στην Αθήνα «με ανησυχεί πολύ» επισημαίνει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις «μία προς μία» ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης υπάρχει «θεμελιώδης διαφορά» σχετικά με την οικονομικοπολιτική στρατηγική.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσο το δυνατόν συντομότερα και να ενθαρρύνει τους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους τους προκειμένου να συντηρήσουν τα κρατικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το σημείο λείπει μια ξεκάθαρη δέσμευση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.