Ειδησεογραφικό site

Ρέγκλινγκ: Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να συζητήσει ελάφρυνση χρέους

48

Αν και τόνισε ότι το χρέος δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να συζητήσει την περαιτέρω ελάφρυνσή του, μέσα στο 2015.

Ομως, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης επανέλαβε την πάγια θέση των Ευρωπαίων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ονομαστικού «κουρέματος» του χρέους.

Επιπλέον, μιλώντας στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το χρέος δεν αποτελεί απειλή για την Ελλάδα και σημείωσε ότι «ήδη προσφέρουμε μια τεράστια ελάφρυνσή του».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους που έχει λάβει χώρα. «Δεδομένου ότι η χρηματοδότησή μας στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη και εκτείνεται έως τρεις δεκαετίες, οι εξαιρετικά γενναιόδωροι όροι δανεισμού (γύρω στο 1% τα επιτόκια) οδηγούν σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό, άνω του 4,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο», εξήγησε.

Ο επικεφαλής του ESM δεν παρέλειψε να στείλει και αυτός σαφές μήνυμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει τώρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα μπορεί να επανεκκινήσει μια διαδικασία, η οποία είχε διακοπεί για σχεδόν ένα χρόνο. Η διακοπή αυτή ήταν πολύ δαπανηρή για την οικονομία και αυτό κάνει την τρέχουσα κατάσταση πολύ δύσκολη, γιατί η χώρα έπρεπε να ξεκινήσει από μια χαμηλότερη βάση».

Εξαιτίας αυτού, σημειώνει ο κ. Ρέγκλινγκ, οι Ελληνες θα πρέπει να υπομείνουν και πάλι κάποια δύσκολα μέτρα.

«Εάν η Ελλάδα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις -όπως απέδειξε ότι είναι σε θέση να κάνει- η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε θετική πορεία ανάπτυξης και ο πληθυσμός να αισθανθεί τα οφέλη», τόνισε ακόμη ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.