Ειδησεογραφικό site

Πώς θα κινηθούμε σήμερα και αύριο στην πόλη – Αναλυτικά όλα τα μέτρα

31

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποφευχθούν επεισόδια, βανδαλισμοί και  καταστροφές, ενόψει του τριημέρου για την επετείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η κατάσταση δείχνει «εκρηκτική» (οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες αυτό «λένε», μετά και την τροπή που πήρε η υπόθεση με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού), καθώς κάποιοι από το σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστών ενδεχομένως να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

Έτσι, οι αστυνομικές αρχές υποχρεώθηκαν να καταστρώσουν από το μηδέν τα πλάνα τους για την τήρηση της τάξης αλλά και την αποφυγή εκτρόπων και επεισοδίων με βάση την εντολή που έφτασε από το υπουργείο να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι. Σε συνεχείς συσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποφασίστηκε να «οχυρωθεί» το κέντρο της Αθήνας με βάση το πετυχημένο δόγμα της μηδενικής ανοχής και των προληπτικών στοχευμενων προσαγωγών, αλλά σε μια πιο «σκληρή» εκδοχή σε σχέση με τα μέτρα του Πολυτεχνείου.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και όλη η αποστολή  θα μείνουν στο ξενοδοχείο Χίλτον βοηθάει το έργο της αστυνομίας που θα έχει συγκεντρωμένες όλες τις δυνάμεις της στο ευρύτερο κέντρο. Γι αυτό το λόγο απορρίφθηκε η σκέψη η αποστολή της Τουρκίας να μείνει σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα των νοτίων προαστίων.

Την τελευταία εβδομάδα ανώτατοι αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής συσκέπτονται προκειμένου να διαμορφώσουν ειδικό «σχέδιο δράσης». Σύμφωνα με το πλάνο που κατέστρωσαν, περισσότεροι από επτά χιλιάδες αστυνομικοί, ένστολοι αλλά και με πολιτικά θα λάβουν μέρος στα μέτρα, ενώ όλη η δύναμη της αστυνομίας θα είναι σε επιφυλακή. Άδειες και ρεπό ανακλήθηκαν ενώ ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών που υπηρετούν σε γραφεία θα βγουν στους δρόμους.

Συγκεκριμένα:

Διπλασιάζονται οι φρουρές σε αστυνομικά τμήματα και δημόσια κτίρια, ενώ δόθηκε εντολή άμεσα να επικαιροποιηθεί το πλάνο με τους πιθανούς στόχους, υπό το φόβο ενός «επετειακού» χτυπήματος. Οι αξιωματικοί συνεκτίμησαν τα νέα δεδομένα, από την αρνητική απάντηση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου για τον Νίκο Ρωμανό, μέχρι τα επεισόδια στα  Εξάρχεια το βράδυ της Δευτέρας, όπου φάνηκε ότι ένα μεγάλο μπλοκ αντιεξουσιαστών είναι διατεθειμένο να προκαλέσει επεισόδια. Επίσης εντυπωσιακός ήταν -όλες τι ημέρες- ο αριθμός των ατόμων, που συμμετείχαν στην πορεία αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου λαμβάνουν μέτρα 8.000 ένστολοι. Από αυτούς οι 3000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης) και της ΟΠΚΕ (Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας).

Θα χρησιμοποιηθούν εκατοντάδες αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ σε έναν ειδικό ρόλο, καθώς με αναμμένους τους «φάρους» περιπολούν σε κάθε δρόμο του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας.

Άνδρες της Ασφάλειας, της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών Τμημάτων αλλά και ειδικοί φρουροί ασχολούνται  αποκλειστικά με τις εκδηλώσεις και τις δυο πορείες του Σαββάτου.

Αποφασίστηκε να μην έρθουν στην Αθήνα ενισχύσεις από την επαρχία. Και αυτό γιατί εκδηλώσεις για θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί.

Εισαγγελείς χωρισμένοι σε δύο βάρδιες, βρίσκονται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Τέλος αποφασίστηκε λόγω και της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, να απαγορευτεί κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία, το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Παρασκευής 5 Δεκεμβρίου μέχρι και την 15:00 ώρα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου, στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – συνέχεια Λυκαβηττού – δεξιά Αναγνωστοπούλου – αριστερά Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – αριστερά Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Δ. Σούτσου – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Χατζηκωνσταντή – αριστερά Λάμψα – δεξιά Φλώρου – δεξιά Μεταξά – Πλατεία Δάφνης – δεξιά Χλόης – αριστερά Υακίνθων – δεξιά Βίκτωρος Ουγκώ – έναντι Βεάκη – συνέχεια Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – αριστερά Κρατερού – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μάρκου Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – συνέχεια Καλλιρρόης – δεξιά Δράκου – αριστερά Μουσών – συνέχεια Παναιτωλίου – Αρακύνθου – Στησικλέους – δεξιά Ακάμαντος – αριστερά Αποστόλου Παύλου – δεξιά Ερμού – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Βορρέου – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Πως θα κινηθεί το Μετρό

Από σήμερα στις 10 το πρωί τίθενται σε ισχύ ρυθμίσεις κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στις 13.00 το μεσημέρι θα κλείσουν οι σταθμοί του μετρό στον Ευαγγελισμό, το Μέγαρο Μουσικής και την Κατεχάκη.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

Αξίζει να τονισθεί πως το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Το πρώτο σκέλος αφορά την φρούρηση με ισχυρές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ του Πολυτεχνείου, των νοσοκομείων «Τζάννειο» και «Γ. Γεννηματά» της Βουλής, κυβερνητικών κτηρίων και των φυλακών Κορυδαλλού. Παράλληλα μικρότερες δυνάμεις θα φρουρούν εταιρείες -στόχους ευρωπαϊκών και αμερικανικών συμφερόντων. Η δεύτερη φάση αφορά στην επόπτευση όλων των δρόμων όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις, αλλά και οι δυο προγραμματισμένες πορείες το Σάββατο.

Μάλιστα ο ζητήθηκε από τα πολιτικά κόμματα να περιφρουρήσουν οι ίδιοι τα μπλόκς του προκειμένου να μην εισχωρήσουν σ΄ αυτές οι διμοιρίες των ΜΑΤ, σε σχήμα «Π» θα κυκλώσουν περιμετρικά την πορεία θα απομακρύνουν αμέσως και θα συλλαμβάνουν κουκουλοφόρους, άτομα με σακίδια που ενδεχομένως περιέχουν πέτρες και μολότοφ. Επίσης ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε ψηλά κτήρια ενώ ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, θα επιτηρούν και θα κατευθύνουν από αέρος τις κινήσεις των δυνάμεων.

Η τρίτη φάση αφορά στην περίπτωση της δημιουργίας των επεισοδίων. «Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι επικεφαλής των δυνάμεων είναι να είναι διακριτικοί και να μην προκαλούν. Βέβαια στην περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια η αντίδραση των αστυνομικών θα είναι άμεση» τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει «εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσουμε τους συγκεντρωμένους. Θα είμαστε όμως αποφασιστικοί…».

Κικίλιας: Έρχονται κρίσιμες ώρες, να λειτουργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για κρίσιμες και σπουδαίες στιγμές, απηύθυνε έκκληση προς όλους – πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς φορείς και πολίτες – να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες «με μοναδικό οδηγό το ουσιαστικό συμφέρον του τόπου και το τι προστάζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα για μία ευνομούμενη Δημοκρατία».

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του, ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, είναι η ημέρα μνήμης για τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και επισκέπτεται την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ότι η Δημοκρατία δεν επιτρέπει σε κανένα να επιβουλεύεται την κοινωνική ειρήνη, τη σταθερότητα, το δικαίωμα στην ιδιωτική και δημόσια περιουσία, δεν επιτρέπει καμία ανοχή απέναντι στον οποιαδήποτε επιχειρήσει να την αμαυρώσει» υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.