Ειδησεογραφικό site

Πώς θα γίνει η ρύθμιση των 100 δόσεων

99

Επιμέλεια: Νίκος Σαμοΐλης
Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε σε διαβούλευση προχθές Πέμπτη, αφού, αν εξαιρέσουμε την απάλειψη της αρχικής εξαγγελίας για διαγραφή κεφαλαίου, περιλαμβάνει πολλές θετικές εκπλήξεις για όσους ενταχθούν. Και αυτό γιατί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν όχι μόνο οι οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 2014, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά και το σύνολο των οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι εντάσσονται όλες οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει και άλλα δώρα. Το πρώτο είναι η σημαντικότατη μείωση των προσαυξήσεων για όσους θα φορτωθούν από εδώ και στο εξής με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, το δεύτερο η δυνατότητα άμεσης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, το τρίτο η άρση κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων, εφόσον καταβληθεί ποσοστό είκοσι πέντε (25) τοις εκατό της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής, και το τέταρτο είναι ότι για οφειλές έως 50.000 ευρώ δεν τίθεται πλέον θέμα αυτοφώρου.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Με το νομοσχέδιο επέρχονται, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, οι ακόλουθες αλλαγές:
– Προβλέπονται απαλλαγές από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, που φτάνουν έως 100% κατά την εφάπαξ καταβολή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων τμηματικής καταβολής κυμαίνεται από 2 έως 100.
– Η ελάχιστη μηνιαία δόση περιορίζεται σε 20 ευρώ από 50 ευρώ.
– Όσοι μέχρι τις 27 Απριλίου καταβάλουν το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή των προσαυξήσεων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξουν.
– Βασικές συνολικές οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ που υπάγονται σε πρόγραμμα της παρούσας ρύθμισης, από την υπαγωγή τους στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ βασικές συνολικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης επιβαρύνονται με τόκο που ανέρχεται στο 3% ετησίως.
– Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση μόνο 0,25%.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν –ηλεκτρονικά– μέχρι τις 26 Μαΐου και κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει μια από τις ακόλουθες λύσεις:
α) εφάπαξ με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)
β) από δύο (2) έως και πέντε (5) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%)
γ) από έξι (6) έως και δέκα (10) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%)
δ) από ένδεκα (11) έως και είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%)
ε) από είκοσι μία (21) έως και τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%)
στ) από τριάντα μία (31) έως και σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα πέντε τοις εκατό (65%)
ζ) από σαράντα μία (41) έως και πενήντα (50) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%)
η) από πενήντα μία (51) έως και εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα πέντε τοις εκατό (55%)
θ) από εξήντα μία (61) έως και εβδομήντα (70) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)
ι) από εβδομήντα μία (71) έως και ογδόντα (80) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα πέντε τοις εκατό (45%)
ια) από ογδόντα μία (81) έως και ενενήντα (90) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%)
ιβ) από ενενήντα μία (91) έως και εκατό (100) μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ
– Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο (2) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης ή μετά την πάροδο του οκταμήνου δεν καταβάλει τρεις (3) συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
– Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους.

Τι προβλέπεται για τα ασφαλιστικά ταμεία
Με ρύθμιση που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο στον ΟΑΕΕ να κατεβαίνει τρεις κλίμακες αντί για δύο που ισχύει σήμερα.
– Προβλέπεται η δυνατότητα να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές ανεξαρτήτως ύψους είτε εφάπαξ είτε έως 50 δόσεις ή έως 100 δόσεις, με αντιστρόφως ανάλογη έκπτωση επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων, η οποία έκπτωση άρχεται από ποσοστό 100% για εφάπαξ καταβολή, 70% έως 50 δόσεις, μέχρι ποσοστό 50% για την περίπτωση εξόφλησης σε 100 δόσεις.
– Το επιτόκιο αποπληρωμής των οφειλών, το οποίο επιβάλλεται για ποσό οφειλής άνω των 5.000 ευρώ ανέρχεται σε 3% ετησίως, ενώ συγχωρείται η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης μέχρι του ενός μηνός ανά 12μηνο πρόγραμμα ρύθμισης.
– Για ποσά οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται ετήσια προσαύξηση, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι μικροεπαγγελματίες που εθίγησαν περισσότερο από την κρίση των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οφειλές έως 5.000 ευρώ έχει το 25% των ενεργών οφειλετών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (89.700 ασφαλισμένοι).
– Δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να ζητήσουν την υπαγωγή τους και στην τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία του ΟΑΕΕ και να παραμείνουν στην κατηγορία επιλογής τους μέχρι 31-12-2016, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τους οργανισμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.