Ειδησεογραφικό site

Ομιλία Τσίπρα στην ΚΕ: «Φτηνή δικαιολογία του κ. Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα» – Πώς βλέπουν διεθνή ΜΜΕ και φορείς, περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

48

Διήμερη συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα και αύριο Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε γνωστό ξενοδοχείο, με θέμα: «Απολογισμός καλοκαιρινής περιόδου και προγραμματισμός».

Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε με ομιλία του ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτηρισε ως «φτηνή δικαιολογία του κ. Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα».

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και της πραγματικής εικόνας της χώρας, δεν επιχαίρουμε για τις εξελίξεις και την αποτυχία της σημερινής πολιτικής» είπε ακόμα και παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Το δικό μας σχέδιο δεν είναι φούσκα επικοινωνιακή, δεν είναι να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. προϋποθέτει το τέλος της λιτότητας και ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης, όπως παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές»

«Εμείς δεν κρύβουμε το κρίσιμο ζήτημα του χρέους κάτω από το χαλί» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αγορές παίζουν στην Ελλάδα το δικό τους παιχνίδι και δεν θα ηρεμήσουν εάν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους, εάν δεν γίνει βιώσιμο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που επεσήμανε πως «οι αγορές θα είναι εναντίον της Ελλάδας για πολλά χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στο Μνημόνιο και στην κατάργησή του: «Το Μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, δεν είναι η δανειακή σύμβαση, είναι οι χιλιάδες ρυθμίσεις που το συνοδεύουν» τόνισε και εξήγησε: «Όταν το 2012 ο κ. Σαμαράς εμφανιζόταν αντιμνημονιακός, έλεγε ναι στη δανειακή σύμβαση και όχι στο μνημόνιο, ενώ τώρα έχει πλήρως αντιστραφεί η θέση του. Εμείς ζητάμε το ακριβώς αντίθετο: Καταργούμε τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους και επαναδιαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση».

«Όσο πιο ισχυρή και πιο ευρεία η νίκη μας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Γι’ αυτό οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, δεν υπάρχουν τα περιθώρια για την Ελλάδα» είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

Ακόμα, κατά την ομιλία του χαρακτήρισε «απαράδεκτη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου» τις τουρκικές εξαγγελίες για την ΑΟΖ, ενώ ζήτησε αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής.

«Παίρνουν αέρα τα πανιά μας, αλλά δεν παίρνουν αέρα τα μυαλά μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυναμική που δίνουν στο κόμμα οι τελευταίες έρευνες και απέκλεισε κάθε δυνατότητα συνεννόησης με τις δυνάμεις του «μνημονιακού μπλοκ» όπως το χαρακτήρισε: «Αυτοί δεν θέλουν συνεννόηση, θέλουν παράταση της παραμονής τους στην εξουσία και του μνημονίου».

Όσον αφορά στην προεδρική εκλογή, δήλωσε πως δεν είναι πεδίο για να παίξει κανείς πολιτικά παιχνίδια και πως για τον ΣΥΡΙΖΑ  το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό αλλά πολιτικό και όχι προσώπου αλλά δημοκρατίας.

 

 

Εν τω μεταξύ, το σενάριο μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «παίζει» όλο και περισσότερο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, «υποχρεώνοντας» ξένους οίκους, τράπεζες, οικονομολόγους και αναλυτές, να εκπονούν εκθέσεις, οι οποίες εξετάζουν τις επιπτώσεις -θετικές ή αρνητικές- που θα είχε μία τέτοια εξέλιξη για την οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε σήμερα μία έκθεση της Credit Suisse, με τίτλο «Ελλάδα, μην με αφήνεις έτσι».

Σε αυτήν, οι συντάκτες επιχειρούν μια εκτεταμένη ανάλυση των εξελίξεων στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην οικονομία της χώρας, μετά την πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης και την αντίδραση των αγορών στην προσπάθεια της Αθήνας να βγει πρόωρα από το Μνημόνιο.

Στην έκθεσή της, η Credit Suisse εκτιμά ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, θα καταφέρει να φτάσει σε μια νέα συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έπειτα από μια ακόμη ρευστή περίοδο αλλαγών.

Η τράπεζα στηρίζει το συμπέρασμά της στο επιχείρημα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια, θα αναζητήσει συμμαχίες -πιθανότατα με τη ΔΗΜΑΡ και το «Ποτάμι»-, κι έτσι θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε μια πιο κεντροαριστερή, πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση.

Ακόμη, η Credit Suisse εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε μια τέτοια συμφωνία, καθώς είναι μάλλον «πλάνη» η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να ρυθμίσει μόνη το χρέος της, τώρα που έχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την πλευρά της, η Societe Generale υποστηρίζει ότι το πρώτο τέταρτο του 2015 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα.

Βασική εκτίμηση της τράπεζας είναι πως η άνοδος της Κουμουνδούρου στις δημοσκοπήσεις επαναφέρει τους φόβους που υπήρχαν και πριν από δύο χρόνια (πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2012), την στιγμή που η οικονομική κατάσταση στους πρώτους μήνες του νέου έτους θα παραμείνει κρίσιμη.

Η Societe Generale αναφέρει ότι οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα επαναφέρει τον κίνδυνο της διάλυσης της ευρωζώνης, εκτός και αν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν υπέρ της σταθερότητας -δηλαδή, υπέρ της τωρινής κυβέρνησης.

«Τουλάχιστον» σημειώνει η Societe Generale, «η σημερινή κυβέρνηση έχει να επιδείξει κάποια επιτεύγματα σε συγκεκριμένους τομείς και μπορεί να ενισχυθεί από την ΕΕ, χωρίς, ωστόσο να υπάρχουν ακόμη σημάδια πως το »κοινό εκλογικό» συμφέρον έχει επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για την αξιολόγηση».

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το δημοσίυεμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που στέκεται στις εξελίξεις με την ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως μπορεί να κέρδισε η κυβέρνηση συνασπισμού την ψήφο εμπιστοσύνης με μια πλειοψηφία πέντε ψήφων, αυτό όμως καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα συγκέντρωσης ενισχυμένης πλειοψηφίας 180 ψήφων για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Μάλιστα, το άρθρο κάνει αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας: «Όλο αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση και στις αγορές, γιατί φαίνεται να είναι εμφανές ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών: ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα».

«Ο Τσίπρας θέλει την επιστροφή στην περίοδο πριν την κρίση, υπόσχεται το τέλος των στερήσεων, αύξηση των συντάξεων, μείωση της φορολογίας και καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και πολιτικός προβοκάτορας, αυτό όμως δεν μειώνει τη «γοητεία» των εξαγγελιών του» καταλήγει το γερμανικό δημοσ

Τα σχόλια είναι κλειστά.