Ειδησεογραφικό site

Πώς έγινε το ISIS μία απ’ τις πλουσιότερες τρομοκρατικές ομάδες όλων των εποχών;

54

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) έχει επεκταθεί από το προπύργιο του στη βόρεια Συρία και έχει προσαρτήσει στην επιρροή του μεγάλα τμήματα του δυτικού Ιράκ. Η ταχύτητα και το μέγεθος της ανάπτυξης του ISIS εξέπληξε τους περισσότερους απ’ τους παρατηρητές, καθώς υπάρχουν αναφορές απ’ της οποίες προκύπτει ότι ο πλούτος της ομάδας των τζιχαντιστών φτάνει τα 2 δισ. δολάρια. Όμως από πού από προκύπτουν τα «βουνά» χρημάτων που κάνουν τον ISIS τόσο επικίνδυνη δύναμη;

Εκβιασμός

Το Συμβούλιο των Διεθνών Σχέσεων υπολογίζει ότι το 2013, όταν η πόλη Μοσούλη ήταν υπό των έλεγχο των Ιρακινών, το ISIS κέρδιζε 8 εκατ. δολάρια κάθε μήνα εκβιάζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις ώστε να καταβάλλουν φόρο.

Τώρα που μεγάλες περιοχές του Ιράκ έχουν περάσει υπό τον έλεγχο του ISIS αυτός ο αριθμός θα πολλαπλασιαστεί. Υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι η οργάνωση παίρνει μερίδιο και από τα χρήματα των ανθρωπιστικών οργανώσεων που στέλνουν βοήθεια στην περιοχή.

Ναρκωτικά, απαγωγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Το ISIS έχει έσοδα και από τεχνικές περισσότερο γνώριμες στη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Ο Josh Rogin, ανταποκριτής του Daily Beast, είπε στο CNN: «Το ISIS εμπλέκεται σε ληστείες, απαγωγές, εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Την τελευταία εβδομάδα έχουν απαχθεί δεκάδες Τούρκοι και Ινδοί πολίτες απ’ την οργάνωση στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Ηλεκτρισμός

Οι New York Times αναφέρουν πως το ISIS πουλάει ηλεκτρική ενέργεια από εγκαταστάσεις παραγωγής της Βόρειας Συρίας από την εποχή κυριαρχίας του Άσαντ. Πλέον το κάνουν ανενόχλητοι καθώς ο συριακός στρατός είναι απασχολημένος με τις αντικυβερνητικές δυνάμεις. Τις τελευταίες εβδομάδες οι τζιχαντιστές σχεδιάζουν το πώς θα επεκτείνουν τον έλεγχο τους σε ενεργειακές πηγές στο Ιράκ ξεκινώντας από το διυλιστήριο στο Baiji κοντά στο Kirkuk.

Πετρέλαιο

Η βόρεια Συρία είναι πλούσια σε πετρέλαιο και το ISIS, στις περιοχές που ελέγχει, εξαργυρώνει αυτό τον πλούτο πουλώντας το πετρέλαιο πίσω στη συριακή κυβέρνηση. Με την επέκταση που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ περισσότερες πηγές του «μαύρου χρυσού» θα έρθουν στα χέρια τους. Την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα των τζιχαντιστών εξαπέλυσε επίθεση στο διυλιστήριο πετρελαίου στο Baiji, τη μεγαλύτερη εγκατάσταση τέτοιου τύπου στο Ιράκ.

Δωρεές

Όπως αναφέρει ο Josh Rogin, το ISIS χρηματοδοτείται εδώ και χρόνια από εύπορους ιδιώτες που ζουν στο Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αν και οι επίσημοι σε αυτές τις χώρες αρνούνται κατηγορηματικά την όποια χρηματοδότηση, τα ανώτερα στελέχη των κυβερνήσεων γνωρίζουν τι συμβαίνει και έχουν επιλέξει να κοιτάξουν αλλού».

Το ISIS παράγει κάθε χρόνο μια αναφορά στην οποία περιλαμβάνει τα εδάφη που κέρδισε καθώς και τις επιτυχημένες τους επιχειρήσεις. Οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Πολέμου πιστεύουν πως αυτό γίνεται με σκοπό δυνητικοί χρηματοδότες να νιώσουν συμπάθεια για το σκοπό της οργάνωσης.

Tα λάφυρα των κατακτήσεων

Όταν οι μαχητές του ISIS εισέβαλαν στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, χτύπησαν κυριολεκτικά φλέβα χρυσού. Η ομάδα των τζιχαντιστών λεηλάτησε την κεντρική τράπεζα και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποκομίζοντας χρυσό αξίας 430 εκατ. δολαρίων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.