Ειδησεογραφικό site

Τρόμος για σεισμικό ντόμινο από το Νεπάλ

30

Ακόμη υψηλότερα ανεβαίνει ο απολογισμός της καταστροφής στο Νεπάλ όσο ανασύρονται σοροί από τα ερείπια μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών καθώς οι νεκροί πλέον βρίσκονται στους 3.218 τουλάχιστον, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Ξεκινούν συνεργεία από ξένες χώρες για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις, κεφάλαια για την πληγείσα χώρα δεσμεύει η διεθνής κοινότητα.

Απελπιστική η εικόνα στα νοσοκομεία, μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, ιατρικά μέσα και αίμα.

Το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ενημέρωσε πως μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών βρισκόταν στους 3.218 και των τραυματιών (που έχουν κατακλύσει νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα) ξεπερνά τους 3.500.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν, υπενθυμίζεται, μόνο το Νεπάλ: Από τον σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ, ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 18 νεκροί.

«O σεισμός στο Νεπάλ ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας που δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κατμαντού όπου και βρίσκεται «είναι χαοτική».

Σεισμικό ντόμινο αναμένεται να προκαλέσει η ισχυρή δόνηση των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, εκτιμά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στο Κατμαντού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, λόγω της μεγάλης απόστασης δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Νεπάλ.

Περιγράφοντας στο Mega τα όσα είδε ανέφερε ότι μέσα στο Κατμαντού η κατάσταση διαφέρει πολύ από γειτονιά σε γειτονιά, καθώς άλλες είναι ισοπεδωμένες και άλλες δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές.

Σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα του σεισμού ο Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι «το σεισμικό γεγονός ήταν 900 φορές μεγαλύτερο από αυτό στην Κεφαλονιά».

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτίμησε ακόμη ότι λόγω της σεισμικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι τα Ιμαλάια «θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο».

Σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ τόνισε ότι ο σεισμός των 7,8 βαθμών θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες με δονήσεις από 7,5 έως 8 βαθμούς σε βάθους χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος καθώς όπως ανέφερε για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής.

Η τελευταία φορά που χτύπησε σφοδρά ο Εγκέλαδος ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος και με τραγικό απολογισμό περίπου 10.000 νεκρούς.

Ο κ. Λέκκας αναχώρησε την Κυριακή για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας.

Η Ινδία «σπρώχνει» συνεχώς με δύναμη προς τα πάνω, συμπιέζοντας την υπόλοιπη Ασία, πράγμα που από τη μία έχει δημιουργήσει τα πανύψηλα Ιμαλάια και από την άλλη, προκαλεί μεγάλους σεισμούς κατά διαστήματα.

Αυτή είναι η απλή εξήγηση, γιατί ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έλαβε χώρα στο Νεπάλ και γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί, πιθανώς, ακόμη πιο ισχυρός, αν και πότε ακριβώς αυτό θα συμβεί παραμένει φυσικά απρόβλεπτο. Η ιστορική στατιστική ανάλυση δείχνει ότι είναι πιθανό να συμβεί μετά από τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, αλλά η Γη αρέσκεται στις εκπλήξεις, συνεπώς κανείς στην περιοχή δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον 25 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Ινδία, που έως τότε ήταν μία απομονωμένη μάζα ξηράς, σαν ένα μεγάλο νησί, «γλιστρώντας» πάνω σε μία τεκτονική πλάκα που κινείτο από τα νότια προς τα βόρεια, έπεσε πάνω στην ηπειρωτική Ασία. Οι δύο γιγάντιες πλάκες, της Ινδίας και της Ευρασίας, συνεχίζουν να συγκρούονται με ταχύτητα περίπου τεσσάρων έως πέντε εκατοστών κάθε χρόνο, με την ινδική πλάκα να καταβυθίζεται αργά κάτω από την ευρασιατική. Το αντίστοιχο τεκτονικό ρήγμα, όπου συσσωρεύεται η γεωλογική ένταση, «τρέχει» για περίπου 2.200 χιλιόμετρα κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Νεπάλ.

Αν και για την ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου η ταχύτητα σύγκρουσης των τεσσάρων έως πέντε εκατοστών ετησίως δεν φαίνεται μεγάλη, για τα γεωλογικά δεδομένα θεωρείται πολύ γρήγορη. Έως τώρα ήταν υπεραρκετή για να έχει δημιουργήσει τα υψηλότερα βουνά στον κόσμο (που συνεχίζουν να ψηλώνουν περίπου ένα εκατοστό ετησίως) και, κατά περιόδους, να «πυροδοτεί» καταστροφικούς σεισμούς. Ο προηγούμενος σεισμός στο Νεπάλ, το 1934 (πριν 81 χρόνια), ήταν ακόμη πιο ισχυρός, της τάξης των 8,1 Ρίχτερ, σκοτώνοντας πάνω από 10.600 ανθρώπους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους εδώ και πολύ καιρό. Ο νέος σεισμός -κατά τον οποίο εκτιμάται ότι η ινδική πλάκα προχώρησε απότομα κατά περίπου δύο μέτρα προς τον Βορρά- δεν αποτελεί παρά μία οδυνηρή υπενθύμιση. Όποιος ζει σε αυτή την περιοχή ή την επισκέπτεται για να περιηγηθεί στο Κατμαντού ή να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ, πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό εκτίμησης γεωκινδύνων GeoHazards International, κατά μέσο όρο, μετά το 1255, ένας ισχυρός σεισμός γύρω στους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Νεπάλ και τις γύρω περιοχές, κάθε 75 χρόνια. Ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι αν -ή μάλλον όταν- ξανασυμβεί ένας σεισμός ανάλογος του 1934, δηλαδή των 8,1 βαθμών, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 40.000, καθώς η περιοχή είναι πλέον πολύ πιο πυκνοκατοικημένη, με δεδομένο ότι στην κοιλάδα του Κατμαντού, της πρωτεύουσας του Νεπάλ, ο πληθυσμός (σήμερα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι) αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 6,5%.

Υπολογίζεται ότι ο σεισμός της 25ης Απριλίου όχι μόνο ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού, αλλά, επίσης, μετακίνησε όλη την πόλη κατά περίπου τρία μέτρα προς τα νότια. Η τεκτονική ενέργεια που απελευθερώθηκε, ισοδυναμούσε με τουλάχιστον 20 βόμβες υδρογόνου (κάθε μία από αυτές πολύ ισχυρότερη από την ατομική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα). Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, στο Νεπάλ έχουν γίνει τέσσερις σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ.

Άλλες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που κινδυνεύουν από ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι η Τεχεράνη (Ιράν), η Αϊτή, η Λίμα (Περού), η Παντάνγκ (Ινδονησία) και η Κωνσταντινούπολη, που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα τεκτονικά ρήγματα.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει συμβεί παγκοσμίως μετά το 1900, έγινε στις 22 Μαϊου 1960 στη βόρεια Χιλή και ήταν μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχερ, προκαλώντας τσουνάμι και σκοτώνοντας πάνω από 1.700 ανθρώπους.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες την στιγμή του σεισμού

Χιλιάδες τρομοκρατημένοι κάτοικοι του Νεπάλ κουλουριάστηκαν κάτω από σκηνές και αναζήτησαν λίγα από τα ελάχιστα διαθέσιμα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ οι αρχές πασχίζουν να προσφέρουν βοήθεια στους χιλιάδες τραυματίες και άστεγους.

Η αστυνομία του Νεπάλ έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα έναν νεότερο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί εξαιτίας του σεισμού είναι τουλάχιστον 3.218 και οι τραυματίες 6.538.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών είναι ο χειρότερος που έχει πλήξει το Νεπάλ από το 1934, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 8.500 άνθρωποι. Εξάλλου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στην Ινδία και τουλάχιστον 20 στο Θιβέτ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στο μεταξύ, συγκλονίζει το βίντεο με ορειβάτες που αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή τους από τη χιονοστιβάδα στο Όρος Έβερεστ.

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το μικρός κράτος, προκάλεσε το σχηματισμό χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον δέκα ορειβάτες ενώ υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός αγνοουμένων και τραυματιών.

Ο απολογισμός είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δυσκολεύονται να φθάσουν στις απομακρυσμένες περιοχές της φτωχής ορεινής χώρας των 28 εκατομμυρίων κατοίκων.

Άρρωστοι και τραυματίες κοιμήθηκαν στην ύπαιθρο στην πρωτεύουσα Κατμαντού, αδυνατώντας να βρουν κλίνες στα ανάστατα νοσοκομεία της πόλης. Χειρουργοί έστησαν ένα χώρο για εγχειρήσεις μέσα σε μια σκηνή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Κατμαντού.

“Έχουμε κατακλυστεί με αιτήματα διάσωσης και βοήθειας από όλη τη χώρα”, δήλωσε ο Ντιπάκ Πάντα, στέλεχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Nepal earthquake map

Στο Κατμαντού και γύρω από αυτό, εξαντλημένες οικογένειες, τα σπίτια των οποίων είτε ισοπεδώθηκαν ή υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν εν μέσω των συνεχιζόμενων μετασεισμών, έστρωσαν στρώματα στον δρόμο και έστησαν σκηνές για να προστατευτούν από τη βροχή.

Ο κόσμος έκανε ουρές για να πάρει νερό που διανεμόταν από τις καρότσες φορτηγών, ενώ τα λιγοστά καταστήματα που απέμεναν ανοικτά δεν είχαν σχεδόν τίποτε στα ράφια. Ένα τεράστιο πλήθος ζητούσε απεγνωσμένα φάρμακα σε ένα ανοικτό φαρμακείο.

Στα Ιμαλάια, εκατοντάδες ξένοι και ντόπιοι ορειβάτες παρέμειναν παγιδευμένο μετά την τεράστια χιονοστιβάδα που διέλυσε τμήμα μιας κατασκήνωσης βάσης, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων. Επρόκειτο για το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στο Έβερεστ μέχρι σήμερα.

Την ώρα που οι άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς ρεύμα ή νερό, και με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προειδοποιεί για την εκδήλωση σφοδρών καταιγίδων, εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού. Σε όλο το Νεπάλ, εκατοντάδες χωριά έχουν αφεθεί αβοήθητα.

Σύμφωνα με έναν οικονομολόγο, τα μακροπρόθεσμα κόστη της ανοικοδόμησης του Νεπάλ ενδέχεται να υπερβούν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Οι επιστήμονες είχαν «προβλέψει» τον σεισμό – Απέραντο νεκροταφείο στο Νεπάλ – 2.500 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό (Φωτο+ Βίντεο)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.