Ειδησεογραφικό site

Πότε θα αποκτήσουμε υπουργό Οικονομικών;

56

Του Κωστή Πλάντζου

Ο Βαρουφάκης ήταν Βαρουφάκης, αυτό το ξέραμε. Εκτός από τα Brussels Group και Eurogroup, ως υπουργός Οικονομικών έκανε ομιλίες και έγραφε βιβλία –ό,τι έκανε δηλαδή και πριν και μετά.

Στη θέση του ήρθε ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Νέος Βαρουφάκης μας βρήκε. Εκτός από ότι υπέγραψε το νέο Μνημόνιο, δεν μας λέει τίποτε άλλο παρά μόνο πότε κάνει ομιλίες σε συνέδρια.

Εδώ δεν ξέρει ο κόσμος τι τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσει, στο χρηματιστήριο οι τράπεζες καταρρέουν έως -20%, οι δανειστές βάζουν τελεσίγραφο, η κυβέρνηση συνεδριάζει για τα προαπαιτούμενα, ο Σόιμπλε λέει πως ο Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι «θα τα βρούμε μέσα στην εβδομάδα», αλλά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν μας λέει τίποτε στους Έλληνες για το τι τους ξημερώνει.

Αντιθέτως, βγάζει twitter (και μετά βγάζει ανακοίνωση και το υπουργείο) πως θα πάει στο Λονδίνο για να μιλήσει για «Economic blues», «η αριστερά στην κυβέρνηση» κλπ κλπ.

Ο κύριος Τσακαλώτος έχει μείνει ακόμη στο «πρώτη φορά Αριστερά». Φαίνεται και από το προφίλ του στο twitter. Κάτω από τη φωτογραφία με το όνομά του, γράφει «6/7-28/8/2015: Υπουργός Οικονομικών». Δηλαδή αυτοσυστήνεται ως υπουργός Οικονομικών για την εποχή που υπέγραφε Μνημόνια.

Και μετά, τι έγινε; Δεν είναι υπουργός Οικονομικών στη «δεύτερη φορά»; Παρέδωσε στην Τρόικα; Δεν απευθύνεται στον ελληνικό λαό; Μιλά μόνο στη Βουλή κατά των πολιτικών του αντιπάλων ή στο Λονδίνο σε επενδυτές αλλά δεν μας λέει ποιους συνάντησε, τι τους είπε, αν θα έρθει καμιά επένδυση στη χώρα μας; Τι τους λέει; Ότι θα προσλάβουμε  άλλους 1049 μονίμους υπαλλήλους στο δημόσιο;

Και όταν μιλάει όμως, τι λέει ο κύριος Τσακαλώτος; Εδώ χθες πήγε στο Eurogroup και αντί να γλιτώσουμε κανένα προαπαιτούμενο –για τα οποία πάλευε υποτίθεται- βγήκαμε και με … έξτρα προαπαιτούμενα! Και τι είπε; «Πέσαμε θυματα της επιτυχίας μας», επειδή … τα τρέχουμε όλα πολύ γρήγορα! Μα για αυτό άργησε ένα μήνα ο νόμος για τις τράπεζες; Για αυτό δεν άνοιξαν από το πρωί  τα βιβλία προσφορών για τις τράπεζες; Για αυτό χάσανε άλλο 10%-20% της αξίας τους σε μισή μέρα; Αν δεν τα πηγαίναμε δηλαδή τόσο καλά, τι θα γινόταν σήμερα; Και πότε θα μας το έλεγε ο κύριος Τσακαλώτος; Στην επόμενη ομιλία του σε ξένα συνέδρια;

Πώς να κάνεις χαΐρι έτσι; Ίδια περίπτωση με τον κύριο Γιώργο Σταθάκη (του υπουργείου Οικονομίας μεν, θα μου πείτε, αλλά που μιλά με τη Λαγκάρντ για τράπεζες και χρέος κλπ κλπ).

Τον κυνηγάμε σε υπουργείο και Βουλή και τον ρωτάμε (πριν έξι μήνες) «μα είπατε στα σοβαρά ότι θα φτάσει το δημοσιονομικό κενό στα 7,5 δισ. ευρώ;» και αντί απάντησης, σε κοιτά και σου χαμογελά χωρίς να σου απαντά. Και του λες: «Μα είναι σοβαρό! Είναι σαν να λες πως δεν θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ αλλά θα βάλετε στον κόσμο και άλλους δύο ΕΝΦΙΑ ακόμη» (όπερ και εγένετο ουσιαστικά)!  Και ο «κομήτης» (που έλεγε ο Βαρουφάκης) να του πεις πως θα πέσει στην Ελλάδα, εκείνος απαντά με το ίδιο χαμόγελο και την ίδια απάθεια: «Τέλεια»!!!

Και κάθε μέρα μετά, έξι μήνες τώρα, απαντάει πάντα ό,τι και να έχει συμβεί: «Τέλεια»! Όλα τέλεια. Μου έχει κολλήσει και εμένα και, όποτε με ρωτούν «τι κάνεις, πώς είσαι» εγώ απαντάω «όλα τέλεια» που λέει και ο Σταθάκης.

Έχουμε όμως και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών σε αυτήν τη χώρα, που κάνει τις διαπραγματεύσεις εδώ και δέκα μήνες. Προκόψαμε! Το ακριβώς αντίθετο από Βαρουφάκη και Τσακαλώτο, ο κύριος Χουλιαράκης, δεν μιλάει ποτέ. «Σοβαρος άνθρωπος» θα πει κανεις, δεν μιλάει στους δημοσιογράφους, δεν δίνει ομιλίες, δεν φωτογραφίζεται.

Λέτε; Τον ρωτάς «ποια είναι τα προαπαιτούμενα;» και σου λέει «δεν ξέρω». Τον ρωτάς «είναι 48 ή 49 τα προαπαιτούμενα» και σου λέει «δεν θυμάμαι». Τον ρωτάς «τι έγινε στο Eurogroup» και σου δεν απαντάει ποτέ. Τα μαθαίνεις όλα από το Σόιμπλε.

Εκεί καταντήσαμε. Να έχουμε υπουργό Οικονομικων τον Σόιμπλε.

Και τότε γιατί πληρώνουμε υπουργους και παρατρεχάμενους στην Πλατεία Συντάγματος; Αν θέλουν να τρέχουν σε συνέδρια, ας αφήσουν τα υπουργιλίκια. Τους είπε κανείς ότι τους έχουμε ανάγκη; Ας δώσουν τα κλειδιά στον Σοιμπλε και την Τρόικα. Αφού δεν καταδέχονται να εξηγήσουν στον λαό τι κάνουν, αλλά απλά να λένε πως «τους πολεμάνε» όλοι οι άλλοι, ας μην μας σώζουν άλλο, χειρότερα τα κάνουν και αυτό φαίνεται κάθε μέρα. Ή θα αλλάξει ξαφνικά κάτι;

ΥΓ: παρέλειψα να αναφερθώ και στον έτερο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Αλεξιάδη. Για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος, θα δεχτώ πως αυτός μιλάει. Ναι, μιλάει πολύ, τα λέει όλα, δεν μας κρύβει τίποτε. Σηκώνει το βάρος της ενημέρωσης, δίνοντας συνεντεύξεις. Είναι για συνέντευξη, κανονίστηκε αμέσως. Αν είναι να ρωτήσουμε κάτι για το ρεπορτάζ, μας προειδοποιεί:  «μη γράφετε τίποτα, θα εκτεθείτε».

Τι τέλη κυκλοφορίας είπαμε πως θα πληρώσετε εσείς φέτος; Έχετε κάνει τα κουμάντα σας; Ή περιμένετε τον Άη Βασίλη να μας τα φέρει πληρωμένα φέτος;

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.