Ειδησεογραφικό site

Πόσο κοστίζουν οι πρώτες εξαγγελίες των 7 υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ

52

Στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι πρώτες εξαγγελίες-παροχές που ανακοίνωσαν οι νέοι υπουργοί της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Το ποσό των 8,2 δισ. ευρώ «μοίρασαν» οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των τελετών παράδοσης-παραλαβής των 13 νέων υπουργείων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου και τους δημοσιογράφους Τ. Δασόπουλος, Μ.Μυγιάκης, Δ. Γκάτσιος, Μ. Τσιλιμιγκάκη, Αν. Βαμβακά, ο λογαριασμός της πρώτης ημέρας ήταν ιδιαίτερα υψηλός.

Οι νέοι υπουργοί Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Δικτύων, Γιώργος Σταθάκης, Παραγωγικής Ανασύστασης και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, επιδόθηκαν χθες σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρώτος ακύρωσε το διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ο δεύτερος ακύρωσε τις αποκρατικοποιήσεις του δικτύου διανομής της ΔΕΗ, αλλά της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ.

Ο τρίτος ακύρωσε τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.

Σε καθαρό ποσό η οπισθοχώρηση αυτή αφαιρεί έσοδα αποκρατικοποιήσεων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις επενδύσεις που συνοδεύουν την καθεμία αποκρατικοποίηση.

Παρά το γεγονός ότι οι πέντε μεγαλύτεροι φορείς κοινωνικής πρόνοιας αναμένεται να παρουσιάσουν για φέτος έλλειμμα χρήσης ύψους 2 δισ. ευρώ, χθες ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε χθες εξαγγελία αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ ακυρώνοντας τους πιο βασικούς από τους νόμους που ρυθμίζουν μισθούς, συντάξεις (κύριες – επικουρικές ) και όρια ηλικίας.

Ο λογαριασμός εδώ φτάνει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοίνωσε μικρο- παρεμβάσεις στο δικό του υπουργείο, οι οποίες καταργούν στην ουσία επιβαρύνσεις σε συνταγές την υψηλή συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ ανακοίνωσε και 7.200 προσλήψεις για να στελεχωθούν τα ΠΕΔΥ. Το κόστος των εξαγγελιών του φτάνει στα 570 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζει τη «μεταρρύθμιση» του κυβερνώντος κόμματος στη δημόσια διοίκηση ανακοίνωσε από την πρώτη ημέρα της θητείας της επαναπρόσληψη 9.700 παρανόμως απολυθέντων δημόσιων υπαλλήλων. Το κόστος ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ήταν σαφής όταν έλεγε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι ανασφάλιστοι κι ένα κονδύλι 350 εκατ. ευρώ που υπάρχει για τη στήριξή τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.