Ειδησεογραφικό site

Πόλεμος των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ για το Grexit – Ειρωνείες Βαρουφάκη κατά Λαπαβίτσα – Έχτισε καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή

37

Διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αιχμές κατά του Κ. Λαπαβίτσα άφησε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Υπ. Οκονομικών στον απόηχο του άρθρου του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Guardian όπου υποστήριζε ότι θα μπει τέλος στη λιτότητα μόνο με αν απελευθερωθούμε από το ευρώ.

Διχογνωμία διαφαίνεται στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της οικονομίας και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Η συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο έδωσε το πρώτο στίγμα για τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μέσα στο κόμμα της κυβέρνησης δεδομένου ότι η Αριστερή Πλατφόρμα έφερε τροπολογία-διαφωνίας για τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup η οποία και συγκέντρωσε το 41% των ψήφων των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί και το άρθρο του του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσα στον Guardian όπου υποστήριζε ότι θα μπει τέλος στη λιτότητα μόνο με αν “απελευθερωθούμε από το ευρώ“, βάζοντας στο κάδρο εκ νέου το ενδεχόμενο του Grexit το οποίο και αποκλείει κατ΄ επανάληψη το Μέγαρο Μαξίμου καθώς υποστηρίζει ότι η λύση για ανάσχεση της λιτότητας βρίσκεται εντός της ευρωζώνης.

“Είναι καιρός να αποδεχτούμε την πραγματικότητα” γράφει σε άρθρο του στο βρετανικό Guardian ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, “ότι είναι αδύνατο να βάλουμε τέλος στη λιτότητα χωρίς να υποφέρουμε από την απομάκρυνση από τη νομισματική ένωση”.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν το χειρότερο σενάριο και προσπαθούμε να το αποφύγουμε, δήλωσε κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως η αναδιάρθρωση εντός της Ευρωζώνης είναι η μόνη λύση.

Βαρουφάκης κατά Λαπαβίτσα:Έχτισε καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή

Αναφερόμενος στο άρθρο του Κ.Λαπαβίτσα στο Guardian, όπου ανέφερε ότι εντός του ευρώ δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη λιτότητα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε ότι “ο κ. Λαπαβίτσας έχει χτίσει καριέρα στο επιχείρημα της επιστροφής στη δραχμή“.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στους οικονομολόγους που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε ότι «η μόνη διαφωνία μου με αυτούς του εξαιρετικούς συναδέλφους μου, είναι ότι εγώ θεωρούσα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όσο κι αν ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική δόμηση της Ευρωζώνης, καταστροφική».

Λαπαβίτσας:Δεν γίνεται να νικήσουμε τη λιτότητα αν δεν “απελευθερωθούμε” από το ευρώ

Το άρθρο φέρει τίτλο “Για να νικήσει τη λιτότητα η Ελλάδα πρέπει να ελευθερωθεί από το ευρώ” ωστόσο όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην προσωπική του ιστοσελίδα όπου ανέβασε το κείμενο, ο αρχικός τίτλος, πριν τον αλλάξει η εφημερίδα, ήταν “Η μάχη για την Ελλάδα μόλις άρχισε“.

“Το πιο ζωτικής σημασίας βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η στρατηγική της προσδοκίας ριζοσπαστικών αλλαγών εντός της καθορισμένη δομή του κοινού νομίσματος έχει τελειώσει. Η στρατηγική αυτή μας έδωσε την εκλογική νίκη με το να υποσχόμαστε στον Ελληνικό λαό το τέλος της λιτότητας χωρίς να υποφέρουμε από την απομάκρυνση από την ΟΝΕ. Δυστυχώς, τα γεγονότα έδειξαν αδιαμφισβήτητα ότι αυτό είναι αδύνατο και είναι καιρός να παραδεχτούμε την πραγματικότητα” επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Λαπαβίτσας.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την ανακούφιση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μόνο εάν η Αριστερά αποτινάξει τις αυταπάτες τις και αρχίσει να προτείνει λογικές πολιτικές οι οποίες θα βγάλουν επιτέλους την Ευρώπη από τον παραλογισμό που άρχισε με την επιβολή του κοινού νομίσματος”, τονίζεται στο άρθρο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.