Ειδησεογραφικό site

Πως αντιδρά το κράτος όταν χρωστάει; – Έκκληση Σαββαΐδου: Μην κατάσχετε τα έσοδα από τις εφορίες!

51

Άνω-κάτω έγινε το υπουργείο Οικονομικών μετά το πρωτοφανές, όσο και τραγελαφικό περιστατικό που εκτυλίχθηκε στην Α’ΔΟΥ Αθηνών όταν ιδιώτης, που έχει απαιτήσεις κάποιων χιλιάδων ευρώ από το κράτος και πέτυχε δικαστική απόφαση για κατασχέσεις σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, πήγε στην εφορία συνοδευόμενος από δικαστικό επιμελητή και δικηγόρους (μαζί με σχετική εισαγγελική εντολή), ζητώντας το χρηματικό ποσό που του αναγνωρίστηκε.

Ο ιδιώτης απαίτησε δε να… ανοίξει το ταμείο της Α’ ΔΟΥ και να του καταβληθούν αμέσως τα χρήματα! Οι υπάλληλοι της εφορίας πανικόβλητοι ειδοποίησαν το υπουργείο Οικονομικών και αφού έλαβαν εντολή να μην εκτελέσουν καμία τέτοια απαίτηση – καθώς υπάρχει ο νόμος 4270/14 που δεν επιτρέπει τέτοιες κατασχέσεις – «ταμπουρώθηκαν» στα γκισέ απορρίπτοντας την πίεση του συγκεκριμένου ιδιώτη.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για απίστευτο περιστατικό, στα όρια της υστερικής αντιπαράθεσης. Επειδή νωρίτερα ο ιδιώτης με τους δικηγόρους του είχε πάει και στην ΔΟΥ Κηφισιάς από την οποία έφυγε άπραγος, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή σε όλες τις εφορίες να είναι προετοιμασμένες για τέτοιες… επισκέψεις και φυσικά να αρνούνται την εκτέλεση κατασχετηρίων.

Σήμερα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του protothema.gr , δίνει διευκρινίσεις για το ακατάσχετο των χρημάτων από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία προειδοποιώντας ότι όσοι επιχειρήσουν να προβούν σε κατάσχεση κρατικών εσόδων ή κρατικών παγίων στοιχείων διεκδικώντας ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από το κράτος διαπράττουν ποινικό αδίκημα και κινδυνεύουν με δίωξη.

Η κυρία Σαββαϊδου επικαλείται τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού και επισημαίνει ότι «οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές ή τους ταμίες των Δ.Ο.Υ., τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των Δ.Ο.Υ. είναι ακατάσχετα».

Επιπλέον, όπως επιχειρηματολογεί η γγ Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, «όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων εξαιρούνται της κατάσχεσης ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.α. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους), και ως εκ τούτου είναι ακατάσχετα».

Διαβάστε το δελτίο Τύπου με τις διευκρινίσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το ακατάσχετο των χρημάτων που εισπράττονται από τις ΔΟΥ καθώς και των παγίων στοιχείων λειτουργίας των Εφοριών:

«Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη σήμερα, 05-06-2015 και ώρα 10η πρωινή στην Α΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών, κατά το οποίο δικαστικός επιμελητής με βάση τίτλο εκτελεστό κατά του Δημοσίου επιχείρησε να κατασχέσει τις εισπράξεις της ανωτέρω υπηρεσίας καθώς και τον εξοπλισμό αυτής, επισημαίνεται ότι, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός και με σκοπό τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων και την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας,  επικοινώνησε με την Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ., με την Αστυνομία, με τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έδωσε οδηγίες στην Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, κάτι που έγινε τελικά.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επεσήμανε ότι η διαδικασία αυτή είναι αντίθετη με τις κείμενες διατάξεις καθώς:
α)    Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 81 του ν. 4270/2014 περί Δημοσίου Λογιστικού «οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων που πραγματοποιούνται από τους διαχειριστές ή τους ταμίες των Δ.Ο.Υ., τους ειδικούς ταμίες ή τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) στα οποία έχει ανατεθεί η είσπραξη καθώς και το περιεχόμενο των χρηματοκιβωτίων των Δ.Ο.Υ. είναι ακατάσχετα».
β)    Σύμφωνα με το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα, όπως αυτό έχει ερμηνευτεί από τη θεωρία και κριθεί από την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων εξαιρούνται της κατάσχεσης ως πράγματα εκτός συναλλαγής, τα πράγματα που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα μέσα στέγασης και λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών (μηχανήματα, έπιπλα κ.α. που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για τη διεξαγωγή του έργου τους), και ως εκ τούτου είναι ακατάσχετα.
Οι διατάξεις αυτές έχουν τεθεί προκειμένου να μην παρακωλύεται η λειτουργία των  Δ.Ο.Υ. ενώ η παραβίασή τους ενέχει σύμφωνα με το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα, τον κίνδυνο διάπραξης ποινικού αδικήματος το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως».

Τα σχόλια είναι κλειστά.