Ειδησεογραφικό site

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group – Eξεύρεση πολιτικής λύσης αναζητά η κυβέρνηση

49

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, στην οποία μετείχε, από την Αθήνα, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Η ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup προέτρεψε να υπάρχει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη για το πρώτο «πακέτο» με προαπαιτούμενα, ώστε να γίνει άλλο ένα EuroWorking Group μέχρι την Παρασκευή -ενδεχόμενως και με φυσική παρουσία.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έγινε ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά ότι έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα και, μολονότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ακόμα υπάρχουν θέματα ανοιχτά, με βασικότερο τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, Αθήνα και δανειστές είναι σε διαρκείς επαφές, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση στα τέσσερα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα, με κυριότερο το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Τα άλλα τρία ζητήματα είναι οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι κατώτατες τιμές των γενοσήμων φαρμάκων και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Νωρίτερα, το οικονομικό επιτελείο πραγματοποίησε μαραθώνια (από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα) τηλεδιάσκεψη με τους τεχνοκράτες των Θεσμών, η οποία επίσης δεν γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Αθήνας και Θεσμών.

Μίλησε με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ ο Τσίπρας

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και, για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε γύρο τηλεφωνικών επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα υποστηρικτικός απέναντι στα ελληνικά αιτήματα, ενώ η κυρία Μέρκελ υπήρξε θετική στην πρόταση της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον υπουργό Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα μετάσχει στο αυριανό Eurogroup.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Κοινοτικές πηγές, προσκείμενες στον κ. Γιούνκερ, επιβεβαίωσαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις και την κατάσταση στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και την προετοιμασία του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν την επίσπευση της χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί σχετικά με το προσφυγικό, καθώς επίσης και την εντατικοποίηση των συζητήσεων με την Τουρκία.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας ζήτησε πολιτική στήριξη από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αν δεν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δύο δισ. ευρώ κατά το αυριανό Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Μάλτα την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία.

Και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.