Ειδησεογραφικό site

Από τα χείλια του Ντράγκι κρέμονται οι τράπεζες – Περιμένουν την ένεση ρευστότητας

26

Κρίσιμη η απόφαση Ντράγκι για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που αναμένεται σήμερα το απόγευμα μετά το πέρας της διήμερης συνόδου της ΕΚΤ στη Λευκωσία την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για το Eurogroup της Δευτέρας όπου και θα τεθούν επί τάπητος η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας αλλά και το μεταρρυθμιστικό έργο. Εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση εμπλοκής αποκάλυψε ο Γ. Βαρουφάκης.

Εν αναμονή των αποφάσεων του Μάριο Ντράγκι βρίσκεται η Αθήνα, αφενός για την «ελαστικότητα» του ELA (το όριο βρίσκεται στα 68,5 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει εξαντληθεί), αφετέρου για τη δυνατότητα να αντλήσει περισσότερη ρευστότητα από τα έντοκα γραμμάτια.

Για το θέμα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα χθες το απόγευμα για τον οποίο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «θα συμβάλλει τα μέγιστα για την πλήρη αποκατάσταση, και με όλα τα ‘εργαλεία’, της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας».

«Υπάρχει εναλλακτική» λύση στην περίπτωση που δεν δοθεί τον Μάρτιο μέρος της δόσης στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του, σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα για τους επόμενους τέσσερις μήνες που συνδυάζει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. με την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ και κάποια ομόλογα εκτός PSI.

Ανέφερε επίσης ότι ευελπιστεί σε πρόσβαση στην ρευστότητα της ΕΚΤ όταν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είπε ότι από τη Δευτέρα στο Eurogroup θα υπάρξει ενεργοποίηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και παράλληλα η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Ωστόσο, το Μαξίμου ανησυχεί μήπως πίσω από τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ κρύβεται η πρόθεση του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης και συγκεκριμένων κύκλων στην Αθήνα, μέσω της ταμειακής ασφυξίας, να οδηγήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση τον προσεχή Ιούνιο σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό.

Την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες συνεδρίασε το Euroworking Group και ένα από τα θέματα ήταν η επικείμενη συνεδρίαση της Δευτέρας του Eurogroup όπου ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, θα παρουσιάσουν τις έξι κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπως αποκάλυψε χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος, θα συζητηθούν και οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας αλλά και οι αποπληρωμές ομολόγων που πρέπει να κάνει η χώρα το επόμενο διάστημα.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς χθες στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό όπου εκτός από τους κ.κ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Τι θα ανακοινώσει ο Ντράγκι

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα προβαίνει σε αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Κατά την σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να ορισθεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα.

Kρίσιμης σημασίας είναι ακόμα σε ποιες τιμές θα αποκτηθούν τα χρεόγραφα, ώστε να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αγοράσει τίτλους με διάρκεια από 2 έως 30 χρόνια με «οροφή» το 25% για κάθε έκδοση και 33% για κάθε εκδότη.

Το QE αναμένεται να ενεργοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου ή εάν δεν ξεπεραστούν ορισμένες νομικές εκκρεμότητες στις 18 Μαρτίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.