Ειδησεογραφικό site

Πυρά Μητσοτάκη κατά του Σαμαρά

36

Του Χρήστου Κιούπη

Νέα δεδομένα στους εσωκομματικούς συσχετισμούς στη ΝΔ διαμορφώνει η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προκρίνει για τη θέση του επιτρόπου στην ΕΕ τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και όχι την Ντόρα Μπακογιάννη.

Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, επισημαίνουν ότι μπαίνει οριστικό τέλος στην εκεχειρία των δύο πλευρών, που ξεκίνησε με την επιστροφή της πρώην υπουργού Εξωτερικών στη ΝΔ, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2012.

Το ποτήρι τώρα φαίνεται πως ξεχείλισε και δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για αναβίωση μιας βεντέτας που έχει τις ρίζες της στα γεγονότα του 1993 που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός ποτέ δεν έκρυψε την οργή του για τη στάση του κ. Σαμαρά, καθώς πίστευε ότι είχε πολλά να δώσει ακόμη στη χώρα και ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούσε από το 1990 σύντομα θα απέδιδαν καρπούς.

Αυτός είναι ο λόγος που και ο ίδιος και η κ. Μπακογιάννη ασκούσαν βέτο κάθε φορά που υπήρχε θέμα επιστροφής του κ. Σαμαρά στη ΝΔ μετά το ναυάγιο της ΠΟΛΑΝ στις εκλογές του 1996.

Όταν ο Κώστας Καραμανλής πήρε τη μεγάλη απόφαση να του ανοίξει διάπλατα την πόρτα, η οικογένεια Μητσοτάκη δεν έφερε αντίρρηση, γιατί πίστευε ότι ήταν πλέον εντελώς αποδυναμωμένος και αποκομμένος από τη ΝΔ.

Τα γεγονότα βέβαια δεν δικαίωσαν την επιλογή τους, καθώς το Νοέμβριο του 2009 ο κ. Σαμαράς κέρδισε κατά κράτος την κ. Μπακογιάνη στην εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση και έγινε πρόεδρος της ΝΔ.

Όσοι πίστεψαν ότι η βεντέτα τελείωσε με την επικράτηση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 διαψεύστηκαν, αφού η επιλογή του κ. Αβραμόπουλου για τη θέση του επιτρόπου κατέστησε σαφές ότι ο νέος πόλεμος μόλις τώρα αρχίζει.

ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΛΟΓΙΑ

Για τον 95χρονο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη οι μάσκες έπεσαν και όσοι συνομιλούν μαζί του, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ρήξη είναι δεδομένη και θα πολεμήσει με κάθε μέσο τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνομιλία που είχε στα Χανιά με πολύ δικούς του ανθρώπους φέρεται να μίλησε με τα χειρότερα λόγια για τον κ. Σαμαρά, ενώ από τα βέλη του δεν γλίτωσε ούτε και ο Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οργή του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με τις στρατηγικές επιλογές που έκαναν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είπε μεταξύ άλλων:

-Που πάει αυτός ο τόπος; Εδώ και καιρό δεν προχωράει τίποτα στη χώρα.

-Οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, οι φοροφυγάδες δεν πιάνονται, οι φόροι δεν αντέχονται.

Όσοι θεωρούνται τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στην κ. Μπακογιάννη έδειξε και το χαρακτήρα του και το αληθινό του πρόσωπο.

Εξηγούν επίσης, ότι τα όσα καταλογίζει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου δεν έχουν ως στόχο να στηρίξει πολιτικά τα δύο του παιδιά (Ντόρα, Κυριάκος), αλλά να εκφράσει την αγωνία του για το αύριο της χώρας.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

Το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι στη ΝΔ είναι τι θα κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δείχνει να περιθωριοποιείται και στο εσωκομματικό πεδίο και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η πρώην υπουργός ναι μεν κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αλλά φρόντισε να στείλει το δικό της μήνυμα σε όσους έσπευσαν να της τηλεφωνήσουν για να τη ρωτήσουν τι δεν πήγε καλά και έχασε τη μάχη από τον κ. Αβραμόπουλο.

«Ετοιμάζομαι για το Σεπτέμβριο», λέει η κ. Μπακογιάννη, φράση που ερμηνεύεται ως δείγμα της ενόχλησής της για το παιχνίδι που παίχθηκε στις πλάτες της, αλλά και ως προειδοποίηση προς την ηγεσία της ΝΔ.

Το τηλεφώνημα άλλωστε που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό για να την ενημερώσει ότι δεν θα γίνει επίτροπος διήρκησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα, γεγονός που κάνει πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο νέος «γαλάζιος» εμφύλιος είναι προ των πυλών.

Ο διάλογος που φέρεται να είχαν είναι ο εξής:

-Σαμαράς: Όπως καταλαβαίνεις, δεν μπορώ να σε προτείνω για επίτροπο.

-Ντόρα: Εσύ έχεις το μαχαίρι, εσύ έχεις και το πεπόνι.

«Γαλάζιοι» βουλευτές που συνομιλούν με την κ. Μπακογιάννη επισημαίνουν ότι δεν κρύβει την οργή της για το ότι μετά τη συμφωνία για την επιστροφή της στη ΝΔ παραμένει εκτός οποιασδήποτε σημαντικής θέσης.

Το γεγονός αυτό την κάνει να προβληματίζεται αν σωστά έπραξε να συμμαχήσει με τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που από πολλούς σημαίνει ότι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.