Ειδησεογραφικό site

Πυρά Μεϊμαράκη κατά του Σαμαρά

83

Tου Γιάννη Χρηστάκου

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάλεσε τους στενούς του συνεργάτες και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη ΝΔ.

Στα χέρια τους είχαν μία ακόμη δημοσκόπηση, που έδειχνε τον ίδιο να προηγείται με διαφορά από τους υπόλοιπους πιθανούς αρχηγούς της ΝΔ και τον Κώστα Μπακογιάννη να προηγείται, επίσης, με διαφορά στην κατηγορία των «μικρών». Παρά τις πιέσεις που δέχεται, μέσα του έχει καθαρή άποψη για το τι πρέπει να γίνει στη Νέα Δημοκρατία, για να απευθυνθεί ξανά στους πολίτες.

Σε πολύ στενό κύκλο ο Μεϊμαράκης εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς φέρει μεγάλη ευθύνη γιά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παράταξή του. «Το βράδυ του δημοψηφίσματος ο Αντώνης κατέρρευσε» εξηγεί σε δικούς του ανθρώπους ο ίδιος και προσθέτει: «Μου ζήτησε να αναλάβω τη ΝΔ, για να βγάλει νέο αρχηγό και του είπα, γιατί δεν το κάνεις εσύ απευθείας; Είσαι εκλεγμένος αρχηγός, κίνησε εσύ τη διαδικασία».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δίνει στο «Καρφί» την απάντηση και ταυτόχρονα εξηγεί τον λόγο που αποφάσισε να δεχτεί: «Ξέραμε ότι οι εκλογές δεν θα αργούσαν και θα έβρισκαν το κόμμα σε διαδικασίες. Γνωρίζαμε και γνώριζε ότι η ΝΔ, αν πήγαινε όπως ήταν, θα δεχόταν τεράστια ήττα. Όλοι μού ζητούσαν να αναλάβω, για να γλιτώσει η παράταξη την απόλυτη κατάρρευση. Και τώρα πολλοί που είδαν τη ΝΔ, μέσα σε ένα μήνα, να στέκεται όρθια, κάνουν κριτική και μιλούν για συντριπτική ήττα. Το κόμμα θέλει ριζική ανανέωση παντού».

Αυτά τα λόγια του προέδρου της ΝΔ εξηγούν και το ότι ο ίδιος, όπως έχει πει σε όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, κλίνει προς το να μην είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει και άλλους πολλούς λόγους που δεν θέλει να μπει μπροστά, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι επιδιώξεις του και οι σκέψεις του, για να κάνει το μεγάλο βήμα, προκαλούν… ίλιγγο.

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Στις σκέψεις του, για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται ένα πλάνο ριζικής ανανέωσης και στροφής στον χώρο όπου παραδοσιακά η ΝΔ αντλεί ψηφοφόρους. Το Κέντρο με απόλυτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Γι’ αυτό και πιστεύει ότι ο νέος αρχηγός θα πρέπει να προχωρήσει και σε διαγραφές προσώπων, που η πολιτική τους φιλοσοφία δεν συνάδει με αυτόν της ΝΔ. Διαγραφές που μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο εσωτερικό του κάστρου του Αντώνη Σαμαρά!

Ο ίδιος γνωρίζει ότι σε περιορισμένο, αλλά ιδιαίτερα υψηλό ιεραρχικά ακροατήριο, όπου έχει εκμυστηρευτεί τις προθέσεις του, συνάντησε έκπληξη, τουλάχιστον για το εύρος της εκκαθάρισης στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. Έκπληξη αλλά όχι άρνηση, γι’ αυτό και οι σχετικές συζητήσεις γίνονται σε βάθος.

Άνθρωποι που μιλούν με τον Μεϊμαράκη, λένε ότι, κατά τη γνώμη του, πολιτικοί όπως ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης και ορισμένοι άλλοι δεν χωρούν στην παράταξη, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί τη στροφή της στο Κέντρο και την παραδοσιακή Δεξιά. Θυμίζουν ότι ο ίδιος ο Καραμανλής, όταν τον ρωτούσαν για τα στελέχη αυτά, όταν βρίσκονταν στο ΛΑΟΣ, απαντούσε κοφτά: «Εγώ με τα άκρα δεν συνεργάζομαι». Τώρα, μετά την ήττα, τους βλέπουν ως υπονομευτές.

Ο Καραμανλής, ο Τζιτζικώστας, ο Κυριάκος και το νέο κόμμα

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μιλήσει αρκετές φορές και αρκετή ώρα με τον Κώστα Καραμανλή για το μέλλον της ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα ότι ο Μεϊμαράκης πρέπει να είναι εκείνος που θα αναλάβει, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, το κόμμα. Έχει μιλήσει με δεκάδες βουλευτές και στελέχη του κόμματος και υπάρχει συναντίληψη προς αυτή την κατεύθυνση. Το μόνο εμπόδιο είναι… ο ίδιος ο Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι και η οικογενειοκρατία είναι πια τεράστιο βαρίδι για όλο το κόμμα. Στα γραφεία της Συγγρού δεν είναι λίγοι εκείνοι που καυτηριάζουν ότι ακόμη και διάσημοι γόνοι «βαρόνων» του κόμματος, προτίμησαν τις παραλίες από την προεκλογική μάχη και τώρα είτε ασκούν κριτική είτε «το σκέφτονται», να διεκδικήσουν την αρχηγία. Με αυτή τη σήψη ο Β. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι ακόμη και να κερδίσει την αρχηγία, τότε στις επόμενες εκλογές, εάν καθημερινά παλεύει να διατηρήσει τις ισοροπίες σε μεγαλοστελέχη και παρεούλες και δεν γίνει ριζική ανανέωση, θα πάει ως πρόβατο επί σφαγή. Και πάλι όμως, προβληματίζεται για το αν υπάρχει αρκετός χρόνος, για να ανανεωθεί η ΝΔ και να αποτανθεί στην κοινωνία.

*Στο τραπέζι των συζητήσεων που κάνει ο Κώστας Καραμανλής, έχει πέσει και το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα, με τη λογική να εκλεγεί εκείνος πρόεδρος του κόμματος και να είναι ο Μεϊμαράκης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτή η λύση θα είναι ένα από τα θέματα στη συνάντηση Καραμανλή-Μεϊμαράκη, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ θα καταθέσει αναλυτικά τις σκέψεις του και θα κοινοποιήσει την απόφασή του.

*Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει τη δική του πορεία και τις επόμενες μέρες θα αναπτύξει πλήρως τις θέσεις του, για το τι χρειάζεται η ΝΔ για να μπει και πάλι σε τροχιά εξουσίας. Εκτιμά ότι θα καταφέρει να πείσει τα μέλη της ΝΔ να τον στηρίξουν, παρουσιάζοντας κι εκείνος ριζικές αλλαγές στο κόμμα, με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

*Σε όλα αυτά υπάρχουν και συζητήσεις, που είναι σε γνώση του Κώστα Καραμανλή, για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα στηθεί από την αρχή, με πρόσωπα καθαρά κεντροδεξιάς προέλευσης και νέους ανθρώπους σε πρώτο πλάνο, με τους παλιούς να μένουν σε ρόλο συμβουλευτικό και υποστηρικτικό. Ο Μεϊμαράκης πιστεύει ότι η παράταξη έφτασε στα όριά της και δεν αποκλείει και αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία να «εκκαθαριστεί» η ΝΔ από όσα τη βαραίνουν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.